Haber 16

Erdoğan:’Çalışanların maaşlarını ödeyin’

Bir genelge hazırlayan Erdoğan ilk maddeyi belediye çalışanlarının maaşlarına ayırdı.

Erdoğan:’Çalışanların maaşlarını ödeyin’
  • Gündem / Son Dakika
  • 02 Aralık 2010
  • Erdoğan:’Çalışanların maaşlarını ödeyin’ için yorumlar kapalı
  • 278 KEZ OKUNDU

Türkiye genelindeki yüzlerce belediye çalışanı, düzenli maaş alamıyor. Belediyelerdeki memurlar, merkezî bütçeye dahil olmadıkları için maaşlarını İller Bankası’ndan belediyelere gönderilen paydan alıyor. Gelen para da belediye başkanlarının inisiyatifi ile harcanıyor.

Bu durum, geliri düşük belediyelerin maaş ödeyememesine yol açıyor. Yerel yönetimlerin kanayan yarası olan bu duruma, Başbakan Tayyip Erdoğan el attı. Bir genelge hazırlayan Erdoğan, genelgenin ilk maddesini maaşlara ayırdı ve maaş alacağı bulunan memurların aylıklarının öncelikli olarak ödenmesini istedi. Halen belediyelerdeki 4 bin 750 ila 5 bin memurun maaş alacağı var. Bu alacaklar kimi memurlar için 2 ay, kimileri içinse 36 aya kadar varıyor. Başbakanlık genelgesi ile bu sorunun çözülmesi amaçlanıyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı tarafından sendikalara gönderilen genelgenin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Erdoğan imzalı genelgenin birinci maddesinde “Belediyelerde çalışan ve aylıklarını zamanında alamayan kamu görevlilerinin aylıklarının zamanında ve öncelikle ödenmesini amir 5393 sayılı kanunun 49. maddesi hükmüne titizlikle uyulacaktır.” deniliyor.

Belediye çalışanları, diğer memurlar gibi 657 sayılı yasaya tabi olmalarına rağmen maaşlarda sıkıntı yaşıyor. Bunun sebebiyse belediye çalışanlarının merkezî bütçeye dahil olmaması. Doktor, öğretmen, polis ve benzeri memurlar merkezî bütçeye dahil oldukları için maaşları düzenli yatıyor. Belediye çalışanlarının maaşları ise belediye bütçesinden ödeniyor. Özellikle küçük belediyelerin tek gelir kapısı İller Bankası’ndan gelen para. Nüfusa göre ödenen bu para, çok sayıda belediyede giderleri karşılamıyor. Bu durumda ilk akla gelen, personel maaşının ödenmemesi oluyor. Belediyelerde örgütlü olan yetkili sendika Bem-Bir-Sen Başkanı Mürsel Turbay, Başbakanlık genelgesi ile belediye başkanlarının maaş sıkıntıları için çözüm üreteceklerine ve ayak diremeyeceklerine inandığını belirtiyor. Turbay, Belediyeler Yasası’nın 49. maddesinde memur alacaklarının öncelikli ödenmesi yönünde emredici hüküm bulunmasına rağmen bunun yerine getirilmediğini söylüyor. Turbay, “Belediye başkanları, umarız bu uyarıyı dikkate alacaklar ve belediyelerde çalışan kamu personelinin mağduriyetlerini gidereceklerdir.” diyor.

ZAMAN

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ