Haber 16

Eski DTP’lilere 210 yıl ağır hapis!

DTP’li belediyelere baskın yapan polisler, milyonlarca liralık yolsuzluk tespit etti. İddianamede çok tanıdık isimler de var!

Eski DTP’lilere 210 yıl ağır hapis!
  • Gündem / Son Dakika
  • 07 Ocak 2010
  • Eski DTP’lilere 210 yıl ağır hapis! için yorumlar kapalı
  • 307 KEZ OKUNDU


DTP’nin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılmasının ardından BDP’ye geçen belediyelerin büyük çoğunluğunun işlerini gerçekleştiren, Diyar A.Ş. yöneticilerinin, aynı zamanda Almanya ve İsveç’te PKK’ya parasal destek sağlayan şirketleri bulunduğu öne sürüldü. Şirket yöneticilerinin danışmanlığını ise, BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın kardeşinin üstlendiği iileri sürüldü.

Geçen yıl Ekim ayında 9 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, eski DTP’li yeni BDP’li belediyelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmada, Diyar A.Ş.’ye, BDP’li belediyelerin usulsüz yöntemler kullanarak ihaleler verdiği ve ihalelere fesat karıştırıldığı öne sürüldü. Kaçakçılık suçlarını soruşturan Diyarbakır Cumhuriyet Savcıları tarafından 52 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

210 YILA KADAR HAPİS

İddianamede, ‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’, ‘İhaleye fesat karıştırmak’ suçundan 3’ü belediye başkanı 52 sanık hakkında 15 ile 210 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi. Tutuksuz yargılanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın, ‘Kurulan örgüte üye olmak’ ve ‘2 kez ihaleye fesat karıştırmak’ suçundan 27 yıla kadar hapsinin istendiği iddianamede, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz ve Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz için de, 15’er yıl hapis istendi. Ankara ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüklerine 2008 yılında gönderilen iki ayrı isimsiz ihbar mektubuyla başlatılan soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, sanıkların 2009 yılında kapatılan DTP’li belediyelerin gerçekleştirdiği 18 ayrı ihaleye fesat karıştırdıkları belirtildi.

PKK DESTEKÇİSİ ŞİRKETLER

İddianamede, Diyar A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten A.K. ve H.K. kardeşlerin aynı zamanda İsveç’te, PKK’ya parasal destek sağlayan şirketlerinin olduğu belirtilerek, sanıkların Dalkurd Futbol Kulübü’nün yöneticileri oldukları ve H.K.’nin Almanya’da kurulan Kürt İşadamları Derneği’nin (KARSAZ) kurucusu ve 3 dönem başkanlığını yaptığı, Almanya’da bulunan bir gıda firmasının sahipleri olduğu ve bu firmanın reklamlarının sürekli olarak Roj TV’de yayınlayarak, PKK’ya finansal destek sağladıkları ifade edildi. Ayrıca, Avrupa’ya giden BDP’li belediye başkanlarının konaklama ve ağırlanmaları konusunda finansman sağladıkları iddia edildi.

MİLLETVEKİLİNİN KARDEŞİ DANIŞMANLARI

İddianamede, Doğu ve Güneydoğu İşadamları Kulübü’nün başkanlığını yapan H.Y.’nin PKK’ya finansörlük yaptığı, Çin ve Türkiye’ye sık sık geldiği belirtilerek, sanıkların Türkiye’de, emekli asker ve emekli emniyet mensuplarıyla, kapatılan DTP’nin bazı milletvekilleriyle sıkı ilişkiler içinde olduğu ifade edildi.

Diyar A.Ş.’ye bölgedeki belediyeler tarafından usulsüzce ihaleler verildiği, ihalelerde rekabet şartlarının şirket ve idare yetkililerince bertaraf edildiği kaydedilen iddianamede, şirketin yönetim kurulu başkanı A.K ve kardeşi H.K.’nın danışmanlığına ise, BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın kardeşi S.D.’nin getirildiği belirtildi.

‘BELEDİYELERLE KOORDİNELİ ÇALIŞTILAR’

Diyar A.Ş. yetkililerinin katıldığı ihalelerde, belediye idarelerindeki yetkili kişilerle koordineli çalıştığı kaydedilen iddianamede ‘İhaleler için gerekli rekabet şartları tesis edilmeden, bazı durumlarda ise ihale onayı çıkmadan mal teslimi sağlama yöntemiyle veya açık ihalelerde katılımcı firmalarla fiyatlar ve şartlar konusunda gizli anlaşmalar sağlandığı’ belirtildi. İddianamede, 2009 yılında yapılan altyapı, temizlik ve peyzaj işlerini içeren 18 ayrı ihale sürecinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na muhalefet edildiği, mal ve hizmet alımlarına fesat karıştırıldığı keaydedildi..

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Van, Elazığ ve Mardin’de 8 Ekimde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda Diyar A.Ş.’nin bazı yöneticileriyle bazı belediye çalışanları gözaltına alındı. 8’i tutuklu 52 sanığın yargılanmasına, Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki ay başlanacak.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ