Haber 16

Gerçek bayram gibi 1 Mayıs oldu!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurdun çeşitli bölgelerinde yapılan yürüyüşler ve hazırlanan gösterilerle coşku içinde kutlanıyor.

Gerçek bayram gibi 1 Mayıs oldu!
  • Gündem / Son Dakika
  • 01 Mayıs 2011
  • Gerçek bayram gibi 1 Mayıs oldu! için yorumlar kapalı
  • 276 KEZ OKUNDU

Ankara’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çerçevesinde düzenlenen miting, katılımcıların Sıhhiye Meydanı’nda yerini almasıyla başladı.

Ankara Garı’nda toplanan katılımcılar taleplerini içeren dövizler taşıyıp çeşitli sloganlar atarak Sıhhiye Meydanı’na geldi.

Katılımcılar Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde oluşturulan polis noktasında üzerleri aranarak meydana alındı. Tüm grupların alana girmesinin ardından miting hep bir ağızdan söylenen 1 Mayıs Marşıyla başladı.

-İZMİR-

İzmir’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle katılımcıların Gündoğdu Meydanı’nda toplanmasıyla kutlamalar başladı.


Cumhuriyet Meydanı, Konak, Basmane Meydanı ve Alsancak limanında toplanan gruplar, davul zurna eşliğinde halay çekti. 4 bin polisin güvenliği sağlamak için çalıştığı alana katılımcılar, 3 noktadan polis kontrolünden geçtikten sonra alındılar. Polis havadan helikopterlerle, denizden de deniz polisiyle güvenliği sağlıyor.


Kutlamalara katılanlar, Gündoğdu Meydanı’nda marşlar söylüyor, halay çekiyor.

-KONYA-

Konya’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sivil toplum kuruluşları tarafından yürüyüş yapılarak kutlandı.


Başta Türk-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen, Eğitim-İş olmak üzere sivil toplum kuruluşlarından oluşan kortej, Alaaddin Tepesi çevresinde yürüyüş yaptı.


Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Zafer Alanı’nda başlayan kutlamalarda yaptığı açıklamada, sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklar için başta Taksim olmak üzere tüm alanlarda omuz omuza olduklarını söyledi.


Genel seçimleri sadece demokrasinin bir göstergesi olarak değerlendirmediklerini belirten Kökat, ”Ülkemiz için yeni bir fırsat, ümit olarak görmekteyiz” dedi.


Çalışanların hak ve özgürlüklerinin genişletilmediği, aksine budandığı bir ülkenin daha fazla demokratikleşmesinin mümkün olmadığını savunan Kökat, şunları kaydetti:


”Son birkaç yıldır ülkenin sosyal gelişmesini ihmal eden bir ekonomik büyüme anlayışı ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Elbette biz kalkınan bir ülke istiyoruz. Ama bu kalkınmayı sadece ekonomik büyüme değil, sosyal gelişme ile birlikte ele alan bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun da altını çizmek istiyoruz. Sosyal güvenlik ve sağlık haklarından, işsizlik sigortası fonuna, güvencesiz çalışma biçimlerinden, taşeronlaşmaya kadar birçok konuda emeğe karşı bir tavır içine girilmiştir. Bu durum sadece bizi değil bütün toplumu rahatsız edecek boyutlara ulaşmıştır. Torba yasasında yer alan emek karşıtı hükümlerle kendisini bir kez daha ifade eden bu yaklaşımın seçimler sonrası da devam edeceğine ilişkin işaretler tarafımızdan gayet net okunmaktadır.”


Ardından, Zafer Alanı üzerinde kortej oluşturan grup, Alaaddin Tepesi çevresinde yürüyüş yaptı. Grubun yürüyüş esnasında, zaman zaman araçların yolunu kullanmaları trafiği aksattı.


Yürüyüşün ardından tekrar Zafer Alanı’nda bir araya gelen grup, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekti, sloganlar attı. Grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
-KARS-

Cumhuriyet Meydanında toplanan KESK, Türk-İş, Genel-İş Sendikası, Devrimci 78’liler Derneği ile CHP milletvekili adayları katıldı.



Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Çetin Koçyiğit, yaptığı konuşmasında, dayanışma ve birlikte mücadeleye bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu söyledi.


Kazanılmış haklara saldırıda tam bir işbirliği yapan uluslar arası sermaye ve onun yerli işbirlikçilerinin var olduğunu belirten Koçyiğit, ”Emperyalist-kapitalist sistem ve onun destekçisi siyasal iktidarlar, bizim tüm ezilenler olarak birlikte dayanışarak mücadeleyi örmede yaşadığımız eksikliklerden aldıkları güçle saldırılarını pervasızlaştırarak sürdürüyor” diye konuştu.


Konuşmanın ardından davul zurna eşliğinde halaylar çeken grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.


-TUNCELİ-


Tunceli’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.


Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlaması nedeniyle Moğultay Mahallesi Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen binlerce kişi buradan kutlamanın yapılacağı Kışla Meydanı’na kadar yürüdü.


BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, siyasi parti temsilcileri, sendikacılar ve işçilerin katıldığı yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, davul-zurna eşliğinde halaylar çektiler.


Polisin alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı kutlama programında tek tek üst aramasından geçerek, alana giren kitle adına tertip komitesi adına konuşmalar yapıldı.


1 Mayıs’ın anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmaların ardından Sanatçı Suavi tarafından müzik dinletisi verildi.


-ERZİNCAN-


Erzincan’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Erzincan Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı yanında başladı.


Eğitim-Sen’in organize ettiği kutlama programı, kortejin Cumhuriyet İş Merkezi önüne kadar yürümessyle devam etti.


Eğitim-Sen, CHP, DSP, Hacı Bektaş Veli Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Dersimliler Derneği, BDP, ÖDP ve Partizan gibi gurupların katıldığı Cumhuriyet Meydanındaki kutlama törenleri kunuşmalarını yapmasının ardından yerel sanatçıların müzik aletlerini hazırladığı sırada bastıran sağanak yağış sebebiyle kutlamalar kısa sürdü.


Ellerindeki dövizleri, bayrak ve flamaları başlarının üzerinde tutarak yağmurdan korunmaya çalışan vatandaşlar yağmurun şiddetini artırması üzerine kutlamaların yapıldığı alanı terk etti.

-DİYARBAKIR-

Diyarbakır’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü DİSK ve KESK Şubeler Platformu’nca düzenlenen etkinlikte kutlandı.


Sur ilçesindeki Dağkapı Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Hülya Anıt, demokratikleşmenin önündeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ifade ederek, hükümetin Kürt sorununa yaklaşımında 2002 yılındaki politikasına döndüğünü savundu.


Tük çalışanlara, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanmasını ve çalışma koşullarının demokratikleşmesini talep ettiklerini ifade eden, şöyle dedi:


”Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinde ticarileştirmeye son verilerek, herkese eşit, parasız, demokratik, bilimsel, anadilde eğitim hakkı tanınması, savaşa değil, sağlığa ve eğitime bütçe ayrılmalıdır. Güvencesiz, performansa dayalı çalıştırma, taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamalara son verilmelidir. Grevli toplu pazarlık hakkımız olduğunu ve bu hakkı kullanacağımızı buradan bir daha haykırıyoruz.


Cins ayırımcı uygulamalar ve kadınları eve hapsetme politikalarının, kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarının son bulması, tecavüzlerin, şiddet uygulayanlarının korunmadığı adil bir yargılama için toplumsal adalet tesis edilmelidir. Gün, işsizleştirme, güvencesizleştirme, sefalet ücretine mahkum etme politikalarına karşı insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenceli gelecek taleplerini haykırma günüdür.”


Etkinliğe, çeşitli sendika üyelerinin yanı sıra BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, CHP milletvekili adayları ile BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana ve Nusel Aydoğan da katıldı. Etkinlik olaysız sona erdi.


-MUĞLA-

Muğla’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Marmaris ilçesinde kutlandı.


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi sendikalarının öncülüğünde Marmaris’te düzenlenen kutlamaya siyasi parti ve dernekler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.


Marmaris Ketenci Kavşağı’nda toplanan katılımcılar, zaman zaman şiddetini arttıran yağmura rağmen, açtıkları pankartlar eşliğinde sloganlar atarak Atatürk Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan lise öğrencileri YGS sınavının iptal edilmesini istedi.


Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda işçilere daha fazla ücret verilmesi ve özlük haklarının arttırılması istendi. Belediye-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Ender Akbay yaptığı konuşmada Türkiye’nin her yerinde taleplerini haykırmak için tüm emekçilerin alanlarda olduğunu söyledi.


Kutlamaya katılanlar arasında Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü ve sendikaların şube başkanları da yer aldı.


Muğla Kışla Parkı’nda bir araya gelen Disk/Genel-İş Sendikası üye işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü piknik yaparak kutladı.


Disk/Genel-İş Şube Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Yami, burada yaptığı konuşmada, iş emek ve barış için 119 yıldır işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ta bir araya gelerek tüm dünyada emekçilerin haklarını savunduklarını söyledi.


Aileleriyle birlikte parka gelen sendika üyeleri mangallar yakarak piknik yaptı. CHP Muğla milletvekili Gürol Ergün ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de piknik yapan işçileri ziyaret ederek bayramlarını kutladı.


-SİVAS-

Sivas’ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.


Sivas’ta çeşitli sivil toplumu örgütlerine üye gruplar, Ethem Bey Parkı yanında toplandı. Daha sonra sloganlarla Mevlana Caddesi’nden mitingin düzenleneceği Mevlana Meydanı’na yürüyen grup, güvenlik güçlerince arandıktan sonra caddeye alındı.


1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Sivas Şube Sekreteri Hüseyin Koca, ”Emeğin bayramında dayanışma için, ortak taleplerimizi her birlikte haykırmak için, türkülerimizi, halaylarımızı, coşkumuzu paylaşmak için savaşsız, sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir dünya için bağımsızlık ve sendikal haklarımız için buradayız” dedi.


KESK Dönem Sözcüsü Elif Karadeniz ise ”1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü hepimize kutlu olsun. Dayanışmaya ve birlikte mücadeleye bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.


Bu arada Türk-İş üyesi bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla diğer bazı sendika temsilcilerinin de katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.


Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Türk-İş Sivas Temsilcisi Zeki Ekici, ”1 Mayıs 2011’i güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor” diye konuştu.


-CEYHAN-

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bir araya gelen Roman vatandaşlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü müzik eşliğinde dans ederek kutladılar.


Edinilen bilgiye göre, Türlübaş Mahallesi’ndeki Sarı Sakal Parkı’nda toplanan yüzlerce Roman vatandaş, önce piknik yaptı, daha sonra da hep birlikte dans etti.


Her yıl 1 Mayıs’ı bu şekilde kutladıklarını dile getiren Romanlar, ”Dünyaya bir defa geliyoruz. Her ne kadar zor şartlarda yaşıyor olsak da eğlenmesini de biliriz. Bizim 1 Mayıs kutlamamız da böyle olur” dediler. Romanlar, her hangi bir dernek organizasyonuna gerek kalmadan, kendi aralarında haberleşerek, toplandıklarını vurguladı.


-TOKAT-

Tokat’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.


Tokat’ta siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı.


Gaziosmanpaşa Bulvarı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüyen gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Gruptakiler, Polis noktasında arama yapılarak meydana alındı.


1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan KESK dönem sözcüsü Ertan Uysal, 1 Mayıs’ı coşku içinde kutladıklarını söyledi.


Daha sonra, etkinliğe katılanlar halay çekti.


-MERSİN-

Mersin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı.


Tren garı önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü ve partili gruplar, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlar eşliğinde İstiklal ve Sakarya caddeleri güzergahı boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından meydana ulaşan kalabalık, burada arama kabinlerinden geçirilerek alana alındı. Güzergah boyunca ve alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.


CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü de kalabalıkla birlikte yürüdü.


Kalabalığın alana yerleşmesinin ardından yapılan konuşmalarda, işçi ve memur temsilcileri taleplerini dile getirdi. 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde oynanan oyunlar ve halaylarla son buldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ