Haber 16

İsrail’in gizli uydu anlaşması!

İsrail’in kendi toprakları üzerinden uydu görüntülerinin alınmaması için uydu üreticisi ülkeler ve Uluslararası Telekominikasyon Birliği ile gizli anlaşma yaptığı öğrenildi.

İsrail’in gizli uydu anlaşması!
  • Dünya / Son Dakika
  • 13 Ağustos 2010
  • İsrail’in gizli uydu anlaşması! için yorumlar kapalı
  • 248 KEZ OKUNDU


Göktürk Uydusu’nun ihalesini, İsrail toprakları üzerine gelince 1 metreden aşağısını net olarak görüntüleyemez şartını koyduğu için kaybeden İsrail’in Dünya Uydular Birliği ve uydu üreticisi ülkelerle gizli anlaşmasının olduğu ortaya çıktı.


Dünya’da Fransa, Almanya, Rusya ve İsrail önde gelen uydu üreticisi ülkeler olarak gösteriliyorlar. Son zamanlarda bunlara İngiltere ve İtalya’da eklenmeye başladı. Türkiye’nin askeri amaçlı keşif ve gözetleme uydusu Göktürk ihalesine de teklif veren İsrail, şartnameye; “İsrail toprakları üzerinden 1 metreden aşağıda net görüntü alınamayacaktır” şartını koydurtmak istediği için elenmişti.

GÖKTÜRK’LE AMAÇLANAN

200 Milyon dolara mal olması planlanan Göktürk Uydusunun yapımının 2012 yılında tamamlanması öngörülüyor. Ana yüklenicisinin İtalyan Telespazio firmasının olduğu Göktürk Keşif ve Gözetleme Uydusu’nun üretiminde Türk firmaları TAI ve Aselsan ile TÜBİTAK da yer alıyor. Göktürk uydusu yapımı tamamlandığında yeryüzünden 50-75 santimetre çözünürlükte görüntü tespit edebilecek.

Göktürk Uydusu’ndan başta PKK ile mücadele olmak üzere dünyanın her yerinden istihbarat amaçlı ve yüksek çözünürlüklü görüntü temin etmeyi amaçlayan Türkiye, uydudan aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil alanda da yararlanmayı planlıyor.

İSRAİL’İN ANLAŞMASI

Uyduların kendi toprakları üzerinden görüntü almasını engellemek için her yola başvuran İsrail’in uydu üreticisi ülkeler ve merkezi Washington’da bulunan International Telecommunications Union’la gizli anlaşmalar yaptığı ortaya çıktı.

Göktürk ihalesindeki İsrail şartı nedeniyle bu ülkeyi eleyen Türkiye, uydu yapımına girişinde İsrail’in gizli anlaşmasıyla karşılaştı. İran’daki yoğunlaştırılmış uranyum üretimini engellemek için olağanüstü bir çaba gösteren İsrail’in topraklarında belirlenen 36 atom bombası bulundururken, uydular aracılığıyla tespit edilmesinden korktuğu ne tür çalışmalar yürüttüğü ise merak konusu oldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ