Haber 16

İsrail’in Yine Kaşıntısı Tuttu

İsrail’den Erdoğan’a haddi aşan itham

  • Gündem / Son Dakika
  • 26 Ocak 2010
  • İsrail’in Yine Kaşıntısı Tuttu için yorumlar kapalı
  • 290 KEZ OKUNDU

Türk-İsrail ilişkileri hakkında bir rapor hazırlayan İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin iki ülke ilişkilerinde kırmızı çizgiyi aştığını da iddia etti.

Birkaç gün önce hazırlanarak bazı kabine üyelerine sunulan yedi sayfalık raporda özellikle Başbakan Erdoğan hedef alınıyor. Rapora göre Erdoğan antisemitik akımların hortlamasına endirekt olarak etki ediyor ve onları cesaretlendiriyor. İsrail’in yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklarına da gönderilen istihbarat raporu İsrail Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Politik Araştırma Merkezi tarafından hazırlandı.

Geçtiğimiz yılbaşında Gazze saldırılarından dolayı bozulan iki ülke ilişkileri 2010 yılına da gergin başlamış, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u alçak bir koltukta oturtarak hakaret ettiğini söylemişti. Ardından Türkiye İsrail’e özür dilemesi için 24 saat süre vermiş, sürenin dolmasına dakikalar kala Ayalon Türk halkından ve Çelikkol’dan özür dilemişti.

Türkiye karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Aşırı sağcı İsrail Evimiz Partisi’nin lideri olan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da kendisi o koltukta oturduğu sürece Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapamayacağını söylemişti.

Lieberman’ın izlediği politikalar hükümet ortağı İşçi Partisi Lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren Barak, iki ülke ilişkilerindeki krizi dindirmeye çalışmıştı. Barak, Türk-İsrail ilişkilerinin bozulmaması için büyük bir mücadele verdiğini belirtiyor.

Raporun devamında Türkiye’ye yönelik ağır tehditler bulunuyor: “Her ne kadar Ayalon’un Türk büyükelçiye davranışının izlerinin önümüzdeki dönem devam etse de, Türkler de iki ülke ilişkilerinde kırmızı çizgiyi aştığının ve İsrail hükümetinin sabrının limitlerini zorladığının farkında olmalıdır. Bu durum da İsrail’i kaybetmesiyle sonuçlanacak ve Türkiye’nin uluslararası alandaki meşruluğuna zarar verecektir.”

Raporda ağırlıklı olarak Erdoğan’ın söylemlerine dikkat çekiliyor. Partisinin iktidara gelmesinden sonra Erdoğan’ın Türk kamuoyunda İsrail ile ilgili negatif bir imaj oluşmasına sebebiyet verdiği belirtilen raporda Türk Başbakanın sürekli olarak Filistin’in düştüğü zor durumdan ve İsrail’in savaş suçu işlediğinden bahsederek antisemitik düşünce ve söylemler geliştirdiği öne sürülüyor.

“VAKİT GAZETESİNE VERDİĞİ DESTEK, ANTİSEMİTİZMİ CESARETLENDİRİYOR”

Erdoğan’ın uluslararası forumlarda antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu dile getirdiği; ancak endirekt olarak bu düşünceyi hortlattığı ve cesaretlendirdiği de iddia edilen raporda Erdoğan ve çevresindeki bazıları için İsrailli ile Yahudi arasında fark bulunmadığı, bundan dolayı da İsrail karşıtı söylemlerin Yahudi karşıtlığına dönüştüğü de iddia ediliyor.

Raporda Erdoğan’ın bazen antisemitizmin ruhunu bilmeden konuştuğu da belirtiliyor ve buna örnek olarak ise “Yahudilerin parayı sevdiği” şeklindeki sözleri gösteriliyor.

Raporda ayrıca Erdoğan’ın Vakit gazetesine verdiği destekle antisemitizmi cesaretlendirdiği de öne sürülüyor. Erdoğan’ın Vakit muhabirlerini uçağına alması ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün söylediği öne sürülen “Sabahları ilk okuduğum gazete Vakit’tir.” sözleri de antisemitizme örnek hareketler olarak sunuluyor.

Erdoğan’ın antisemitizmin hortlamasına sebebiyet veren Kurtlar Vadisi gibi dizilere de göz yumduğu belirtilen raporda bunun basın hürriyeti ile bağdaşmadığı Türk hükümetinin sansür kurumunun bu diziye izin verdiği belirtiliyor.

Türkiye’de basın hürriyetinin bulunmadığı da öne sürülen raporda gazetecilerin telefonlarının dinlendiği, bazı gazetelerin yayın politikasının bizzat hükümet tarafından dikte ettirildiği, bazı gazetelere yönelik baskı uygulandığı ve internetin sıkı bir şekilde takip edildiği de iddia ediliyor.

“ERDOĞAN, İSRAİL’İ ŞAMA OĞLANI OLARAK KULLANIYOR”

Erdoğan’ın İsrail’i şamar oğlanı gibi kullanarak İslam dünyasında ve Ortadoğu’da popülaritesini artırmaya çalıştığı da söylenen raporda bu şekilde ucuz yoldan ülkesini bölgenin lideri durumuna getirmeye çalıştığı da belirtiliyor.

Başbakan’ın Türk kamuoyunun vicdanını seslendirdiği yönündeki iddialarının da doğru olmadığı ifade edilen raporda, tam tersine Türk hükümetinin kamuoyunu yönlendirdiği öne sürülüyor.

Raporun sonunda AK Parti yönetimindeki Türkiye’nin stratejik ilişkilerin geliştirildiği 1990 Türkiye’sinden farklı olduğu vurgulanıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ