Haber 16

İstanbul’da minibüsçülerin akıbeti belli oldu!

İstanbul trafiğini rahatlatmak ve vatandaşların daha konforlu ulaşım hizmeti alması için çalışma yapan İBB 6 bin minibüsü trafikten çekiyor. Peki minibüsçülere ne olacak?

İstanbul’da minibüsçülerin akıbeti belli oldu!
  • Gündem / Son Dakika
  • 04 Ocak 2012
  • İstanbul’da minibüsçülerin akıbeti belli oldu! için yorumlar kapalı
  • 241 KEZ OKUNDU

İstanbul’da motorlu araçlarla seyahat eden 12 milyon vatandaşın rahat, konforlu, ucuz ve hızlı ulaşım alabilmesi için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını tamamladı. Buna göre şehir genelinde hizmet veren 6 bin minibüsün yarısı otobüse dönüştürülürken, 2 bin minibüs de dolmuş olarak sefere çıkacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın minibüs esnafını mağdur etmeden bölüm bölüm minibüslerin otobüslere dönüştürüleceğini açıklamasından sonra yeni uygulanacak sistemin nasıl olacağı merak konusu oldu. Kent genelinde 6 bin minibüs, 4 bin 800 İETT ve özel halk otobüsü ve 18 bine yakın taksi ulaşım hizmeti veriyor. Başkan Topbaş, minibüslerin İstanbul’a önemli hizmetleri olduğunu; ancak zaman içinde fonksiyonlarının giderek azaldığını söyledi. Minibüs esnafının da sisteme dâhil edilerek otobüslerle hizmet vermelerini arzu ettiklerini aktardı.

İstanbul’da, metrobüs sistemi ve özel otobüs yollarının kent geneline yayılması ile birlikte yeni açılacak raylı sistem hatları ile beraber toplu taşımacılık kültürü tamamen değişecek. Birçok güzergâhta otobüs ve minibüs hatlarında yeni düzenlemeler yapılıyor.

Kent genelinde hizmet veren yaklaşık 6 bin minibüsün yarısı otobüse dönüştürülecek. 2 bin adet minibüs de dolmuş olarak hizmet verecek. Minibüs hatları yeniden tasarlanarak yol ortasında yolcu indirip-bindirmek yasaklanacak. Yeni minibüsler engellilerin rahatlıkla binebileceği ayakta yolcu alınamayacak biçimde yenilenecek ve sadece belirlenen durakta durabilecek.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten Ulaşım Planlama, Ulaşım Koordinasyon ve Toplu Ulaşım Hizmetleri müdürlükleri minibüslerin bir kısmının otobüslere ve dolmuşlara dönüştürülmesinin sağlanması konusunda raporunu tamamladı. Rapor kapsamında minibüs kültürünün tamamen değiştirilmesi planlanıyor.

Minibüslerin değişime mecbur olduğuna vurgu yapılan raporda, “Eğer değişim yapılmazsa vatandaşlar minibüsleri ve halk otobüslerini tercih etmeyecek. Minibüslerin fiziki ve anlayış olarak dönüşümü gerek. İstanbul’daki toplu taşıma mantığı değişecek ve vatandaşlar bir müşteri gibi saygı görecek.” ifadeleri yer aldı.

İstanbul genelinde toplu taşımacılık hizmeti veren başta İETT olmak üzere özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler için yeni bir düzenleme yapılacak. 2007 yılından bu yana taksi şoförlerine verilen eğitimler yakında halk otobüsleri ve minibüs şoförlerine de verilecek. Sürücüler öncelikle acil kurtarma ve ilkyardım, şehir, harita ve şehir planı okuma bilgisi, davranış, yol ve trafik bilgisi, isteğe bağlı yabancı dil ile mesleki özellikler edinme eğitimlerini görecek. Bunları başarıyla tamamlayanlar, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı testinden geçirildikten sonra sertifika alacak. Ayrıca sağlık raporu ve adli sicil kaydı belgesi de istenecek. Bu şartları yerine getiren her şoföre ‘toplu taşıma aracı kullanım belgesi’ verilecek. Bu belgeye sahip olmayanlar minibüslerde çalıştırılmayacak.

İstanbul’da toplu taşıma araçlarına yönelik yapılan düzenlemeyi desteklediklerini belirten Bahçelievler Minibüs Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz çalışma sonrası minibüslerin kötü olan imajının da düzeleceğini kaydetti. Vatandaşların klimalı araçlarla taşınacağını ifade ederek artık ayakta yolcu alamayacağına vurgu yaptı. Yılmaz, “Araçlarda klima, navigasyon ve otomatik kapı özelliği bulunacak.” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ