Haber 16

İstanbul’un Fethi filminde ‘Harem’ olacak mı?

Padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın yatak odası sahneleri büyük tepki çekince gözler İstanbul’un fethini anlatacak olan Fetih 1453’e çevrildi. Filmde Fatih’e dair neler olacak? Yönetmeni Fatih Aksoy anlattı…

İstanbul’un Fethi filminde ‘Harem’ olacak mı?
  • Kültür-Sanat / Son Dakika
  • 17 Ocak 2011
  • İstanbul’un Fethi filminde ‘Harem’ olacak mı? için yorumlar kapalı
  • 351 KEZ OKUNDU


Ömer Öngün’ün haberi

‘Recep İvedik’ serisi ile son yılların en çok gişe hasılatı yakalayan yapımcılarından biri olan Faruk Aksoy, şimdilerde ‘Fetih 1453’ filmi için kolları sıvamış durumda. İstanbul’un fethini beyaz perdeye aktaran ünlü yapımcı ile son günlerin en çok tartışılan dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’ı, kendi projesini ve sinema dünyasını konuştuk.

ERGENÇ, KANUNİ GİBİ DEĞİL


‘Muhteşem Yüzyıl’la ilgili siz ne düşünüyorsunuz?
Tarihi bir olayı anlatmaya kalktığında ya bir şey eklersin ya da bir şey çıkarırsın. Önemli olan tarihi bir hata yapmamaktır. Eğer tarihi bir karakter alkol içtiği için başına kötü şeyler geldiyse ve tarihi değişimler bu nedenle olduysa bunlardan bahsetmek normal. Yani “Çok içki içerdi, o yüzden kapitülasyonları verdi” veya “Sevgilisi Konstantinapolis’teydi ve o yüzden gitti İstanbul’u aldı” denilirse o zaman tamam. Çünkü tarihi sonuç yaratmış.

Dizideki en büyük hata, harem kızlarının oturak alemi gibi padişahın önünde dans edip eğlenmeleri, padişahın da birlikte olacağı cariyeyi seçmesi. Böyle bir şey tarihte söz konusu değil. Kadro çok hoşuma gitti ama Halit Ergenç’i, Kanuni gibi düşünemedim. Onun dışında kaliteli bir yapım.

AÇIK SAÇIK SAHNE YOK


* Siz Fatih’in hayatını ele alırken nelere dikkat ettiniz?
Tabii ki çok büyük hassasiyet gösterdim. Fatih Sultan Mehmet, peygamberimizin müjdelediği bir komutandır. Bu durum ona Osmanlı padişahı olmaktan ziyade büyük bir manevi kimlik kazandırıyor. Şimdi böyle bir şahsiyetin haremini ve orada yaşananları anlatmaya kalkmanın hiçbir anlamı yok. Biz onun İstanbul’un fethini nasıl planladığını, bunu yaparken nasıl zorluklarla karşılaştığını konuşalım. Tabii ki aşksız bir drama olmaz. Biz de filme aşk kattık. Ama bunu Fatih’te değil de Ulubatlı Hasan ile Urban Usta’nın kızı Era arasında yarattık. Orada da hassas davranarak herhangi bir açık saçık sahne ile oluşturmadık.

* Steven Spielberg’ün de İstanbul’un fethini film yapmak istediği ve Fatih’i de Tom Cruise’a oynatacağı iddiasıyla ilgili ne söyleyeceksiniz?
Bu haber asparagasın ağa babasıdır. Merak eden araştırıp gerçeği öğrenebilir. ‘imdb.com’ diye dünyaca ünlü bir internet sitesi var. Öyle bir durum olsa, bu site yazar. Spielberg’ün 2013’e kadar böyle bir projesi yok. Keza Tom Cruise’un da… Dizinin ve bu haberin yayınlandığı kanalın aynı olması bence diziye gelen eleştirilerin azaltılmak istendiğini gösteriyor.

İstanbul’un Fethi ‘Fetih 1453’ Filminin fragmanı:




TOM CRUISE 50 YAŞINDA


* Diyelim Spielberg bu bir filmi çekti, Cruise’u da oynattı. Nasıl olur sizce?
Steven Spielberg sonuçta bir yabancı… Bizim hassasiyetimizi göstermesi ve tarihi geçmişe önem vermesi mümkün değil. O kafasında kurduğu, hayal ettiği neyse filme ancak onu yansıtabilir. İstediğin kadar para harca, istediğin kadar ünlü isimleri oynat.

Her şey para değil ki. 100-150 milyon dolar harcanıp çöpe atılan Amerikan filmleri var. Ruh olmadıktan sonra neye yarar ki? Bir futbol takımınız var, transfer için milyonlarca dolar harcamışsınız ama son sıralarda can çekişiyor. Aynı benim tuttuğum takım olan Fenerbahçe’nin şu anki durumu gibi… Ruh yok. Bu iş benim Kızılderili filmi çekmeme benziyor. 21 yaşındaki bir padişahı 50 yaşındaki Tom Cruise oynar mı? Steven Spielberg o kadar salak değildir heralde diye düşünüyorum.

FATİH’İN GEMİLERİNİN AYNISINI İNŞA ETTİRİYORUZ


* Sizin çektiğiniz ‘Fetih 1453’ şu anda hangi aşamada?
Filmin 100 dakikalık kısmının görsel ve ses efektleri yapıldı. Mayıs’ta da fetih sahnesi çekilecek. Film inşallah 2012 Şubat sonunda Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’da eş zamanlı gösterime girecek.


* Büyük önem taşıyan fetih sahnesi nerede çekilecek?
İstanbul’da yaklaşık 2 bine yakın figüranla çekeceğiz.

İTALYAN DANIŞMAN


* Filmin en zor sahnelerinden olan gemileri karadan yürütme olayını nasıl yapacaksınız?
Savaş sahnelerinden sonra en zor olanı o sahne… Fatih’in kadırgalarıyla bire bir boyutta iki gemi yaptırıyoruz. Bunlardan biri şu an bitmek üzere, diğeri de birkaç ay sonra bitecek. Diğer 70’e yakın gemiyi ise görsel olarak bilgisayar teknolojisiyle oluşturacağız

* Filmin senaryosunu oluştururken kaç tarihçi ile çalıştınız?
Bütün eleştirilerin karşısında duracak olan danışmanımız; İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Feridun Emecan’dır. Onun haricinde Topkapı Sarayı’nın eski müdür yardımcısı bize kıyafet ve silah gibi aksesuvarlar konusunda danışmanlık yaptı. Filmimize ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nden bir profesör Bizans İmparatorluğu konusunda danışmanlık yaptı. İtalyan bir mimar da Bizans mimarisi alanında danışman olarak senaryoya çok önemli katkılarda bulundu.

EN UYGUNU BLOOM


* Siz Faruk Aksoy değil de Faruk Spielberg olsanız ve yüzlerce milyon dolarlık bütçeniz olsa Fatih Sultan Mehmet rolü için kimi oynatırdınız?
Bence Orlando Bloom, Fatih Sultan Mehmet olabilir. Keira Knightley ise Fatih Sultan Mehmet’in çocuğunun, yani II. Bayezid’in annesi Gülbahar Hatun’u oynayabilir.


ZEKİ ALASYA HERKESE LAF SOKMA DERDİNE DÜŞTÜ


* Zeki Alasya’nın “Recep İvedik denilen aşağılık bir mahluk” sözüne ne diyeceksiniz?
Zeki ağabey bence eskiden insanları güldürüyordu, şimdi ise insanları kendine güldürüyor. Yıllardır birlikte çalıştığı Metin Akpınar dahil herkese bir laf sokma derdinde olan Zeki Alasya’nın ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim.

* Sizi en çok şaşırtan filmler ve filmleriniz hangileriydi?
‘Büyü’ kendi dönemine göre o tarzda en çok izlenen filmdi. Ama olumsuz bir olay nedeniyle kötü bir hikayesi vardı. O nedenle insanlar ürktü ve bu filme gitmedi diye düşünüyorum. ‘Recep İvedik’in bu kadar fenomen haline geleceğini hiç düşünmedim. Sinemada fragmanları dönmeye başladığında seyircinin tepkisini gördüm ve işte o zaman “Bu film patlayacak” dedim ve haklı çıktım.

Sabah – Günaydın

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ