Haber 16

İstiklal Marşı’nın telif hakkı kimde?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya’da bir şirketin İstiklal Marşı için telif istemesi ile ilgili olarak ”Bakanlar Kurulu kararı ile telif haklarını tümüyle kamuya mal edip, böyle bir telif hakkı istenmeyeceği konusunda yeni bir düzenleme yapmaya çalışacağız” dedi.

İstiklal Marşı’nın telif hakkı kimde?
  • Kültür-Sanat / Son Dakika
  • 02 Aralık 2010
  • İstiklal Marşı’nın telif hakkı kimde? için yorumlar kapalı
  • 370 KEZ OKUNDU

Bakan Günay, 1. Malatya Uluslararası Film Festivali ödül törenine katılmak üzere geldiği Malatya’da inşaatı bitme aşamasına gelen Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, Almanya’da bir şirketin İstiklal Marşı için telif istemesine ilişkin soru üzerine, Almanya’daki bir müzik meslek grubunun bu konudaki talebinin bir hayli eski olduğunu söyledi.


Bakan Günay, ”Geçmiş yıllardan kaynaklanan bir ihmal ya da bir konuyu belki tüm boyutlarını düşünmeden geri çekme anlayışının şimdi eksikliğini gidermeye çalışıyoruz. İstiklal Marşı ulusal marş olarak her yerde, her zaman kurallar içinde söylenmesi gereken bir özel beste. Okulda söylendiğinde bundan telif hakkı istenmesinde ya da bir törende söylendiğinde telif hakkı istendiğinde, sanıyorum içinden çıkılmaz durumlar olabilir” dedi.


Diğer ülkelerin bu telif haklarını kamulaştırdığına değinen Ertuğrul Günay, ”Biz de şimdi düzenleme yapıyoruz. Daha önce bu alanda bir düzenleme yapılmamış olduğu bu vesile ile ortaya çıktı. Şimdi, Bakanlar Kurulu kararı ile telif haklarını tümüyle kamuya mal edip böyle bir telif hakkı istenmeyeceği konusunda yeni bir düzenleme yapmaya çalışacağız” diye konuştu.


Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nin açılışını ileriki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını bildiren Günay, ”Bu merkez açıldıktan sonra tiyatro, müzik, kültür sanat etkinlikleri ile Malatya’yı desteklemeye çalışacağız. Malatya’nın kültür ve sanat yaşamına çok daha büyük bir katkıyı bu salon aracılığı ile sağlamaya çalışacağız” dedi.


”NEMRUT’A ADIYAMAN YA DA MALATYA GÖZÜNDEN BAKMIYORUM”

Nemrut Dağı konusunda, Malatya ve Adıyaman’ın buraya iki ilden giden yolları birleştirme kararı aldıklarına ilişkin soru üzerine Ertuğrul Günay, Nemrut Dağı’nın Türkiye turizmi içinde ve dünya turizmi içinde gelişmesine katkı yapacak olan her projeyi desteklediğini dile getirdi.


Bakan Günay, ”Nemrut’a Adıyaman ya da Malatya gözünden bakmıyorum. Türkiye’nin dünya çapındaki bir kültür mirası olarak bakıyorum. Adıyaman’ın ve Malatya’nın Nemrut’un önemli niteliğini yukarıya çıkaracak olan bütün projelerini destekliyorum diye konuştu.


Bir başka soru üzerine Günay, heykellerin iklim şartlarından yıprandığına dikkati çekerek şunları söyledi:


”Göreve başladığım yıllarda bu konuyu gündeme getirdim. Bazı bilim çevreleri itiraz etti. Ama aradan geçen süre içinde ne yazık ki yeterli koruma önlemleri geliştirilemedi. Benim şimdiki hem bilimsel hem vicdani kanaatim, belki bir yakın çevrede görkemli bir müze düzenlemesi yapıp, asıl heykelleri oraya alıp replikalarını dağda bırakmak. Bilimsel çalışmayı, bir danışma kurulu çalışmasını önümüzdeki günlerde sergileyeceğiz. Dünyada da böyle yapılıyor. Biz de Nemrut’ta bunu gerçekleştireceğiz. Dağın başında, yazın ve kışın farklı iklim koşullarında, her türlü rüzgara, her türlü fırtınaya, kara, tipiye, dona karşı 2 bin yıllık eserleri yerinde korumak mümkün değil.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ