Haber 16

Kırgızistan fena karıştı:113 ölü!

Oş eyaletinin ardından çatışmaların Celalabad’a da sıçradığı, bölgedeki bir köyde 30 Özbek’in öldürüldüğü, Özbeklerin de silahlanmaya başladığı belirtildi.

Kırgızistan fena karıştı:113 ölü!
  • Dünya / Son Dakika
  • 13 Haziran 2010
  • Kırgızistan fena karıştı:113 ölü! için yorumlar kapalı
  • 291 KEZ OKUNDU

Oş eyaletinin ardından çatışmaların Celalabad’a da sıçradığı, bölgedeki bir köyde 30 Özbek’in öldürüldüğü, Özbeklerin de silahlanmaya başladığı belirtildi.


SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Kırgızistan’da, ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerindeki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, vatandaşların yerel yönetimlere başvurması çağrısında bulundu.

Ülkenin güneyinde çatışmaları kendi gücüyle bastırmada yetersiz kalan Kırgızistan silahlı kuvvetleri, dünden beri eski askerleri ve polisleri bölgeye göndermeye başladı.


Ölü sayısının 113’e çıktığı belirtildi.



AHISKA TÜRKLERİ ENDİŞELİ
Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Oş kentinin ağırlıklı olarak Özbeklerin yaşadığı Furkat ilçesinde, Ahıska Türkleri’ne ait dört evin yakıldığını ve iki kişinin yaralandığını söyledi.


OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Kırgızistan’ın Özbekistan ile sınırları olan Oş ile Celalabad kentlerinde çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 75 kişi öldü, yaklaşık 1000 kişi yaralandı.
Çatışmaları kontrol altına alabilmek için başkent Bişkek’ten Oş’a polis takviyesi yapıldı. Bişkek’ten 4 uçakla gönderilen, İçişleri Bakanlığına bağlı güçler Oş’a ulaştı. Daha önce de Batken, Celalabad ve Talas kentlerinden polis takviyesi yapılmıştı. Geçici hükümet, Oş kentinin ardından Celalabad’da da olağanüstü hal ilan etti. Calalabad Valisi Bektur Asanov da, yaptığı açıklamada, kentte durumun “ağır ve gergin” olduğunu söyledi. Görgü tanıkları, polislerin saldırganlara müdahale etmediğini öne sürdü. Kentin dört bir tarafından silah seslerinin duyulduğu, yağmalama olduğu iddia ediliyor. Öte yandan Özbeklerin de silahlandığı, köylerinin giriş çıkışlarına barikatlar kurduğu ifade ediliyor.


PAKİSTAN TEDİRGİN
Kırgızistan’ın güneyindeki Oş kentinde bir Pakistanlı öğrencinin öldüğü, 15’inin rehin alındığı bildirildi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Reuters’a açıklamasında, “Birinci önceliğimiz burada zor durumda kalan kardeşlerimizin güvenliğini garanti altına almak. Kırgız yetkilileriyle temas kurmaya çalışıyoruz” dedi.

DAVUTOĞLU TELEFONLA GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırgızistan’daki olaylar konusunda, AGİT dönem başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Saudabayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Başkan Yardımcısı Atambayev ile telefonla görüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin başlıca önceliğinin, “Kırgızistan’daki Türk vatandaşlarının kaygılarının giderilmesi olduğu” belirtildi. Açıklamada, “Vatandaşlarımızın olaylardan etkilenmemesini teminen gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması Kırgız yönetiminden talep edilmiştir” denildi.
Açıklamada, Kırgızistan’ın güneyinde son günlerde tırmanan ve etnik bir nitelik kazanan olayların endişe verici olduğu kaydedilerek, “Olayların bir an evvel kontrol altına alınması ve 27 Haziran 2010 günü yapılması planlanan anayasa referandumunun sağlıklı koşullarda gerçekleştirilerek, ülkede meşru ve demokratik bir hükümetin kurulmasına yönelik sürecin başlatılması umut edilmektedir” ifadelerine yer verildi.


KRİZ MASASI
Açıklamada, mevcut durum karşısında Dışişleri Bakanlığında ve Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliğinde kriz masalarının kurulduğu bildirildi. Bu masalara, 24 saat boyunca ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edildi.

Kriz masalarının telefonları,

Dışişleri Bakanlığı:
+90 (312) 292 25 79
+90 (530) 515 64 91,
(530) 346 75 65,
(533) 929 07 63,
(530) 928 69 15

Bişkek Büyükelçiliği:
00 996 312 62 23 54
00 996 312 62 03 78 olarak verildi.



BM’DEN ÇAĞRI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Ban Ki-mun, Kırgızistan’da ilgili tarafların şiddete başvurmaktan kaçınmaları ve yasalara saygılı ve sabırlı olmaları için çağrı yaptı.

AGİT’in Dönem Başkanı Kazakistan’ın Dışişleri Bakanı Kanat Saydabayev de eyalette gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti. Saydabayev, ilgili tarafların şiddete son vermelerini istedi.

Rusya’nın Bişkek büyükelçiliği ise Oş halkını barışı temin etmeye davet etti.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Kırgızistan’daki etnik çatışmalara bağlı olarak şiddet olaylarına sahne olan Kırgızistan’da sükunet ortamına geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu da Kırgızistan’a insani yardım uzmanı gönderme kararı aldığını açıkladı.


TÜRKİYE, TAM DONANIMLI AMBULANS YARDIMI YAPTI
Kırgızistan’ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmalar sürerken, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na tam donanımlı bir ambulans yardımında bulundu.

Sağlık Bakanlığı binasının park yerinde düzenlenen devir teslim töreninde, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, 200 bin dolar değerindeki bir adet tam donanımlı ambulans aracını Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabırcan Abdikarimov, Türkiye devletine, Kırgızistan’a sağladığı tıbbi ve araç yardımından dolayı teşekkür etti.


RUSYA DESTEK ÇAĞRISINI REDDETTİ
Rusya, Kırgızistan’daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva’nın destek çağrısını reddetti.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Kırgızistan’daki çatışmaların Kırgızistan’ın iç işi olduğu belirtilerek, Rusya’nın çözüm için müdahale etme koşullarının henüz oluşmadığı kaydedildi.


TİKA’DAN AMBULANS YARDIMI
Kırgızistan’ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çatışmalar sürerken, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na tam donanımlı bir ambulans yardımında bulundu.

Sağlık Bakanlığı binasının park yerinde düzenlenen devir teslim töreninde, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, 200 bin dolar değerindeki bir adet tam donanımlı ambulans aracını Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Sağlık Bakanı Damira Niyazaliyeva, bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın bir uçakla 5 tondan fazla tıbbi yardım gönderdiğini söyledi.

Niyazaliyeva ayrıca, bu uçakla Oş eyaletinde ağır yaralanan 6 kişinin Moskova’ya götürüldüğü belirtti.


BAKIYEV İDDİAYI YALANLADI
Sürgündeki eski Kırgız Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev, ülkenin güneyindeki etnik çatışmalarla bir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Bakıyev yaptığı açıklamada, olaylarda kendisinin parmağının olduğu iddialarının “utanmazca yalanlar” olduğunu belirtti.

Eski lider, nisandaki ayaklanma sonrasında yönetimi ele geçiren geçici hükümetin son olayları bastırmada yetersiz olduğunun kanıtlandığını kaydetti.


ÖZBEKİSTAN SINIRI AÇTI
Kırgızistan’da başlayan çatışmaların durdurulamaması üzerine sınırı açan Özbekistan hükümeti, bölgeden kaçanların ülkeye girişine izin verdi.

Yerel yetkililerden ve görgü tanıklarından edindiği bilgiye göre, Özbekistan hükümeti, çoğunluğu yaşlı, kadın, çocuk ve yaralılardan oluşan 5 bin kadar mülteciyi Andican vilayetinin Calalkuduk ve Hocaabat kentlerinde oluşturduğu mülteci kamplarına yerleştirdi.


75 BİN MÜLTECİ ÖZBEKİSTAN SINIRINA KAÇIYOR


Kırgızistan‘da Oş ve Celalabad kentlerindeki çatışmalar yüzünden ülkeden 75 bin Özbek mülteci kaçıyor.

Rus RİA-Novosti ajansının Özbekistan Olağanüstü Hal Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde, mültecilerin önemli bölümünde Kırgız askerlerinin “hükümetin vur emrinden dolayı” kurşun yaraları olduğu iddia edildi.

Kırgızistan‘ın geçici hükümetinin çağrısıyla Rusya, bugün 300 mevcutlu hava indirme birliği askerini asayişi temin için Kırgızistan‘a gönderdi.

Kremlin hükümeti, Bişkek hükümetinin yardım talebini dün kabul etmemişti.

Kırgizistan’ın kuzeyinde halklar arası çatışmalardan uzak bölgede, hem Amerikan hem de Rus askeri üssü bulunuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ