Haber 16

Kırmızı Kitap baştan yazılacak!

İlk kez sivil iradenin damgası ile yenilenecek olan ‘Kırmızı Kitap’ta ‘irtica’ tehdit olmaktan çıkarılıyor, fişleme kalkıyor..

Kırmızı Kitap baştan yazılacak!
  • İslam / Son Dakika
  • 20 Ağustos 2010
  • Kırmızı Kitap baştan yazılacak! için yorumlar kapalı
  • 284 KEZ OKUNDU


“Kırmızı Kitap” veya “Gizli Anayasa” olarak olarak da nitelendirilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yenileniyor. Değişiklik taslağı dün İstanbul’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alındı.


Bugün Gazetesi’nin haberine göre, MGK asker ve sivil üyeleri temsil ettikleri makamın görüşünü içeren önerilerini Ekim’de yapılacak toplantıya kadar Başbakanlık’a iletecek. Bu önerileri değerlendiren Başbakanlık, taslağı Erdoğan’ın onayının ardından Ekim toplantısına yetiştirecek. Belgenin, o toplantıda yeni komuta kademesinin de bulunacağı üyeler tarafından onaylanması bekleniyor. Belge, daha sonra “MGK tavsiyesi” olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Kabine’nin onayının ardından da belge bu yıl içinde yürürlüğe girecek.


‘İRTİCA’ YOK 


MGSB’de en kapsamlı değişiklik ise iç tehdit algılamasında yapılıyor. “irtica” iç tehdit olmaktan çıkarılıyor. Onun yerine, “Dini istismar eden örgütler” ifadesi kullanılıyor. Dini kullanarak yıkıcı faaliyette bulunan örgütler, ‘iç tehdit’ olarak gösteriliyor. Bölücülük ve bu kapsamda terör örgütü PKK ise “öncelikli tehdit” sıralamasındaki yerini koruyor.

FİŞLEME KALDIRILIYOR


Yeni MGSB’de Anayasa ve yasalarda suç olarak tanımlanmayan hiçbir eylemin tehdit olarak görülemeyeceği ifade ediliyor. Bu sayede belge dayanak gösterilerek kurumların veya kişilerin izlenmesi, vatandaşların fişlenmesi de tarih olacak. Anayasa ve yasalarla görevlendirilen kurumlar dışında istihbari faaliyet yapılması engellenecek.

KOMŞULAR ARTIK TEHDİT DEĞİL


Edinilen bilgiye göre, MGSB’de hiçbir sınır komşumuz ülke dış tehdit olarak sayılmayacak. Bu kapsamda önceki belgede nükleer çalışmaları nedeniyle tehdit olarak kabul edilen İran da tehdit olmaktan çıkarılacak. Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail ile yaşanan gerilimin de belgeye yansıması bekleniyor. Uluslararası terörizm ile nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlar ve sınır aşan organize suçların yine dış tehditler olarak sıralandığı ifade ediliyor.

BELGEDE SİVİL İRADE DAMGASI


Son olarak 2005’de güncellenen belgede yapılacak değişikliğe bu sefer sivil irade damgasını vurdu. Belge taslağı önceki yılların aksine MGK Genel Sekreterliği’nden değil, Başbakanlık’ta hazırlandı. Belge yazılırken; Dışişleri, İçişleri, Genelkurmay ve MGK gibi ilgili yerlerden görüş alındı. Başbakanlık bürokratları, ABD, İngiltere, Rusya ve Fransa örneklerini de inceledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ