Haber 16

‘Kozmik’ten Teziç ve Gürüz sırları

DDK’nin Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim raporu Başbakanlığa ulaşırken incelemeye alınan sümenaltı bazı dosyalar da deşifre oldu.

‘Kozmik’ten Teziç ve Gürüz sırları
  • Gündem / Son Dakika
  • 01 Ocak 2010
  • ‘Kozmik’ten Teziç ve Gürüz sırları için yorumlar kapalı
  • 336 KEZ OKUNDU


DDK’nın,’Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim’ raporu Başbakanlığa ulaşırken, denetim zafiyetine mercek tutulması için incelemenin başlatıldığı öğrenildi.


YÖK’ün ilk defa denetlenmesi anlamına gelen inceleme, geçmiş YÖK yönetimlerinin yaptığı ‘hukuksuzluğu’ ortaya çıkaracak. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun, YÖK eski Başkanları Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç hakkında soruşturma açılmasını talep ettiği dosyaların incelenmesinin ise kısa sürede sonuçlanacağı öğrenildi. Yapılacak incelemelerde daha önce Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Bütçe Kontrolörleri Denetim Birimi Başkanlığı ve Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanan raporlarında dikkate alınacağı bilgisine de ulaşıldı.


MALİYE BAKANLIĞI USULSÜZLÜĞÜ TESPİT ETMİŞTİ


Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Bütçe Kontrolörleri Denetim Birimi Başkanlığı tarafından eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç hakkında 32 sayfalık rapor hazırlandı. Raporda 2001-2002 yıllarında Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü yapan Teziç’in usulsüzlük yaptığı açıklanmıştı. Dosyalar YÖK’e gönderilmiş fakat Teziç ve diğer yöneticiler hakkında gerekli soruşturmalar başlatılmamıştı. YÖK, yasasına göre organlarından biri olan Yürütme Kurulunu toplamadı. Teziç, başkanvekilleri İsa Eşme ve Aydar Ertepınar, Yürütme Kurulu olmadığı halde 4 yıl kurul üyesi diye maaş aldı.


SÜMENALTILAR UNUTULMADI


YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz de uyguladığı politikalarla sık sık kamuoyunda eleştirilmişti. Gürüz, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun yolsuzluklarını sümenaltı etmişti. İstanbul Üniversitesi’ndeki trilyonlara varan yolsuzluk ve usulsüzlükleri tesbit eden Maliye Bakanlığı, kanun gereği ihalelere fesat karıştıran, görevini suiistimal eden ve usulsüz bir şekilde çeşitli firmalara para aktaranlar hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca soruşturma açılmasını ve usulsüz ödemelerin başta Rektör Alemdaroğlu olmak üzere ihalelerde görev alanlardan tahsil edilmesini istemişti. 1999 yılı başında YÖK’e gönderilen inceleme raporu YÖK Başkanı Kemal Gürüz tarafından sümenaltı edilmişti. Rektör Kemal Alemdaroğlu’nu koruyan Gürüz, ne savcılığa suç duyurusunda bulundu ne de bir işlem yaptı.


47 ÜNİVERSİTEDE USULSÜZLÜK RAPORLAŞTIRILDI


Kamu İhale Kurumu, mercek altına aldığı 47 üniversitede, çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlüklerle karşılaştı. 4 yılda masaya yatırılan 690 ihalenin 240’ında şaibe görüldü. İncelenen ihaleler üniversitelerin yaptığı toplam ihalelerin sadece yüzde 5’ini kapsadı.


İŞTE İNCELEMEYE ALINAN SÜMENALTI BAZI DOSYALAR
*DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ- EMİN ALICI


Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı’nın üniversite vakfına ödettiği faturalarda usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde bilimsel araştırmalara ve etkinliklere destek olmak gerekçesiyle kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı’nda, rektör ve yöneticilerin iç çamaşırı, alkollü içki, çeşitli mutfak harcamalarının vakıf tarafından ödendiği bilgisine ulaşıldı.


*ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ- FERİT BERNAY


Ondokuz Mayıs Üniversitesi hakkındaki dosyalarda, “Ameliyatta böbrek çalınması, Rektör Ferit Bernay’ın rüşvet sanığıyla ilgili tavsiye yazısı, kampustaki yüzlerce ağacın kesilmesi, üniversite ihalelerinin rektörün annesinin şirketine verilmesi” gibi çarpıcı iddialar yer aldı.


*ANADOLU ÜNİVERSİTESİ- ENGİN ATAÇ


Anadolu Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç’ın kablo yolsuzluğu ve devletin parasıyla evine malzeme döşettiği öne sürülen dosyalar da incelenecek.


Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, YÖK, ilaç çetesi ile işbirliği yaparak Bağ-Kur’u zarara uğratmakla suçlandı.


*İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ- FATİH HİLMİOĞLU


Malatya İnönü Üniversitesi’nde ihaleye fesat karıştırmak, idari usulsüzlük, görevi kötüye kullanma ve devleti maddi zarara uğratma başta olmak üzere 44 ayrı konuda kanuna aykırı işler yapıldığı belirlendi.


*VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ-YÜCEL AŞKIN
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın yolsuzluklarına da sil baştan mercek tutulacak. İddialar arasında ‘evrakta sahtecilik’ ve ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçu ilk sırada yerini aldı.


*YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yolsuzluk zararının da inceleneceği öğrenilirken, üniversite teftiş kurulu raporuna yansıyan bedelin 5 milyon TL olduğu vurgulandı.


*İHALELERİNDE YOLSUZLUK TESBİT EDİLEN ÜNİVERSİTELER


Marmara, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Van Yüzüncü Yıl, Ankara, Hacettepe, Dokuz Eylül, Ege, Fırat, Dicle, Harran, Gaziantep, Gazi, İnönü, Adnan Menderes, Afyon Kocatepe, Selçuk, Balıkesir, Çanakkale Onsekiz Mart, Mustafa Kemal, Mersin, Abant İzzet Baysal, Akdeniz, Anadolu, Atatürk, Celal Bayar, Çukurova, Cumhuriyet, Erciyes, Gaziosmanpaşa, Kafkas, Sütçü İmam, Karadeniz Teknik, Kocaeli, Muğla, Niğde, Pamukkale, Trakya, Zonguldak, ODTÜ, Boğaziçi Üniversiteleri. (Vakit)


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ