Haber 16

Mısır’da Mübarek yanlılarına ordudan uyarı

Tahrir Meydanı’nda çatışmalar sürerken Mısır Ordusu’ndan Mübarek yandaşlarına açık uyarı geldi. Tahrir Meydanı’nda silah sesleri duyuldu. Mübarek yanlıları 2 askeri araca el koydu. Dakika dakika Mısır’da yaşananlar:

Mısır’da Mübarek yanlılarına ordudan uyarı
  • Dünya / Son Dakika
  • 02 Şubat 2011
  • Mısır’da Mübarek yanlılarına ordudan uyarı için yorumlar kapalı
  • 279 KEZ OKUNDU


Tahrir Meydanı’nda çatışmalar sürerken Mısır Ordusu’ndan Mübarek yandaşlarına açık uyarı geldi. Ordu, Hüsnü Mübarek yanlılarının sokaklardan çekilmemeleri halinde kararlı bir şekilde müdahale edileceğini açıkladı.

Mısır ordusu, Mübarek yandaşlarının Tahrir Meydanı’nı terk etmesini istedi. Bu arada meydanda muhaliflerle Mübarek yandaşları arasında El Cezire televizyonunun bildirdiğine göre 100’den fazla yaralı var.

Ordunun uyarılarına rağmen dağılmayan kalabalık arasından silah sesleri gelmeye başladı. Çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtiliyor.

Mübarek yanlıları 2 askeri aracı ele geçirdi. Ordu dağılmayan göstericilere uyarı ateşi açmaya başladı.


SAAT SAAT MISIR’DA BUGÜN YAŞANANLAR


Mısır’ın başkenti Kahire’de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlıları ile karşıt gruplar arasında çatışma çıktı. Tahrir meydanında olaylar sürüyor.


17:00 – Reform çağrısını reddettiler


Mısır Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avrupa Birliği’nin reform çağrısını reddettiğini açıkladı. Bakanlık, çağrıların ‘iç işlerine müdahale’ olduğunu belirtti.


16:57: BM: Endişeliyiz


BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ‘Barışçıl göstericilere saldırı kabul edilemez. Mısır’daki yaşanan olaylardan kaygılıyız’ dedi.


16:55 – Tahrir meydanına barikatlar kuruldu


Tahrir meydanına barikatlarla ayrıldı, çatışmalar aralıksız sürüyor.


16:53 – Dumanlar yükseliyor


Tahrir Meydanın’da süren çatışmalar ara sokaklara da taştı. Binalardan dumanlar yükseliyor.


16:37 – Baradey: Sorumlu hükümettir


Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, ‘Yaşanan kanlı gösterilerin sorumlusu hükümettir.’ dedi.


16:32 – Gösteriler ülke geneline yayılıyor


Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda süren gösteri ve çatışmalar ülke geneline yayılıyor. İskenderiye ve Süveyş’te de gösteriler büyüyor. İskenderiye kentinde de çatışmaların başladığı belirtiliyor.


16:28 – Ordu uyarı ateşi açtı


Gösterileri izleyen El Cezire televizyonu muhabiri, askerlerin, başkent Kahire’deki Tahrir meydanında, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıtı göstericiler arasında çıkan çatışmaları dağıtmak amacıyla havaya ateş açtığını duyurdu.


16:26 – Olayları serbest bırakılan mahkumlar mı alevlendirdi?


Mısır’daki halk ayaklanmasının, hapishanelerden serbest bırakılan mahkumların ve sivil polislerin göstericilere saldırması üzerine silahlı ve taşlı sopalı çatışmaya dönüştüğü iddia ediliyor.


16:24 – Hükümet istifa çağrılarını reddetti


Mısır’da hükümet, uluslararası toplumdan gelen iktidarın değişimine yönelik çağrıları reddetti.


Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüsam Zeki, uluslararası toplumdan gelen çağrıların ardından yaptığı açıklamada, ”iktidar değişimini” kabul etmediklerini bildirdi.


16:15 – Meydana giriş çıkışlar engelleniyor


Tahrir Meydanı’na giriş çıkışların engellenmesi sebebi ile yaralılar hastaneye ulaştırılamıyor.


16-08 – El Cezire: Çatışmalarda ölenler var


Mısır’da Eylüle kadar görevinde kalacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda ölenler olduğu bildirildi.


El Cezire televizyonundaki haberde, başkent Kahire’deki Tahrir Meydanında, Mübarek yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce yaralının olduğu da belirtildi.


16. 07 Hükümet, Kahire’deki gösterilere sivil giyimli polislerin katıldığı iddiasını yalanladı


Mısır İçişleri Bakanlığı, bazı sivil giyimli polislerin başkent Kahire’deki gösterilere katıldığı yönündeki iddiaları reddetti.


Mısır devlet televizyonu, Mısır İçişleri Bakanlığının, bazı hükümet karşıtı göstericilerce ortaya atılan, ”bazı sivil giyimli polislerin başkent Kahire’deki Tahrir meydanında çatışmalara sahne olan gösterilere katıldıkları” yönündeki iddiaları reddettiğini duyurdu.


16:07 – Tahrir Meydanın’nda silah sesleri


Tahrir Meydanın’nda yaşanan taşlı sopalı çatışmada bir adım öteye geçildi. Meydan’dan silah sesleri duyuldu. Göstericilerin üzerinden kılıç, kama ve palar çıktığı alınan bilgiler arasında.


16:02 – Ordu: Mübarek yanlıları çekilmezse müdahale edeceğiz


Mısır Ordusu, Mübarek yanlılarının Tahrir Meyda’nından çekilmemesi halinde ‘kararlı’ bir şekilde müdahale edeceğiz uyarısında bulundu.


16.00 -Müslüman Kardeşler Mübarek’i eylüle kadar bile istemiyor


Mısır’da Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Eylüle kadar kalmasını kabul etmediklerini açıkladı.


Müslüman Kardeşler, yazılı bir açıklama yaparak, Mübarek’in dün akşam yaptığı konuşmada, ‘yeniden aday olmayacağını ancak Eylüle kadar görevinin başında olduğunu’ söylediğini belirterek, ”bunun reddedildiğini” duyurdu.


15:59 – İki grup çatıştı 100’den fazla yaralı var


Sıcak anların yaşandığı Tahrir Meydanında 100’den fazla yaralı olduğu bildiriliyor.


Kahire’nin merkezindeki Tahrir meydanında iki tarafın birbirine sopalarla saldırdıklarını belirten görgü tanıkları, çatışmada bazı kişilerin başlarından yaralandığını kaydetti.


Mübarek yanlılarının ilk kez kalabalık şekilde sokaklara döküldüğü, Tahrir Meydanı’nda hükümet karşıtı protestoculardan oluşan insan zincirini kırdıkları belirtildi.


Bu arada, sivil polislerin zor kullanarak Tahrir meydanına girdiği bildirildi.


Mübarek karşıtı koalisyonun 3 hareketi tarafından yayımlanan bildiride, polislerin, 9 gündür Mübarek’in ülkeyi terk etmesini isteyen muhaliflerin kamp kurduğu meydana girdikleri ifade edildi.


15.33 MÜBAREK YANLISI GÖSTERİCİLER ATLAR VE DEVELERLE TAHRİR MEYDANINA GİRDİ


Mısır’ın başkenti Kahire’de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıt gösteriler sürerken, Mübarek yanlısı bazı göstericilerin atlar ve develerin sırtında çatışmalara katıldığı bildirildi.


Görgü tanıkları, sopalar ve kamçılar kullanan bazı Mübarek yanlısı göstericilerin, karşıt gruplar arasındaki çatışmaların olduğu Tahrir meydanına girdiklerini belirtti.


Meydana atla giren göstericilere müdahale eden Mübarek karşıtı göstericilerin, atlarından yere düşürdükleri bazı Mübarek yanlısı göstericileri dövdüklerini anlatan görgü tanıkları, meydanda kanlar içinde insanların bulunduğunu ve kalabalık içinde ağlayan kadın ve erkeklerin bulunduğunu kaydetti.


Görgü tanıkları, meydanı, kimin tarafından ateşlendiği anlaşılmayan bir gözyaşı gazı kokusunun sardığını belirtti.


Gün boyunca iki karşıt grubu birbirlerinden uzak tutmak için müdahalede bulunan askerlerin, çatışmalar başladığındaysa müdahale etmekten kaçındığını kaydeden görgü tanıkları, askerlerin büyük kısmının, Tahrir meydanının girişlerinde bulunan zırhlı araçlar ve tankların içine sığınmış durumda olduklarını ifade etti.


14.40 SİVİL POLİS, TAHRİR MEYDANI’NA GİRDİ


Mısır’ın başkenti Kahire’de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlıları ile karşıt gruplar arasında çatışma çıktı.


Kahire’nin merkezindeki Tahrir meydanında iki tarafın birbirine sopalarla saldırdıklarını belirten görgü tanıkları, çatışmada bazı kişilerin başlarından yaralandığını kaydetti.


Mübarek yanlılarının ilk kez kalabalık şekilde sokaklara döküldüğü, Tahrir Meydanı’nda hükümet karşıtı protestoculardan oluşan insan zincirini kırdıkları belirtildi.


Bu arada, sivil polislerin zor kullanarak Tahrir meydanına girdiği bildirildi.


Mübarek karşıtı koalisyonun 3 hareketi tarafından yayımlanan bildiride, polislerin, 9 gündür Mübarek’in ülkeyi terk etmesini isteyen muhaliflerin kamp kurduğu meydana girdikleri ifade edildi.


kullan


13:59-Mısır’da karşıt gruplar arasında çatışma çıktı


Mısır’ın başkenti Kahire’de, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıtı gruplar arasında çatışma çıktı.


12:24-Mısır’da sokağa çıkma yasağı hafifletildi


Mısır’da, ordunun gösterilere son verilmesi çağrısının ardından sokağa çıkma yasağı hafifletildi.


Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, TSİ 15:00’den TSİ 08:00’e kadar olan sokağa çıkma yasağının, bugünden itibaren TSİ 17:00’den TSİ 07:00’ye çekildiği duyuruldu.


Öte yandan, muhalefet koalisyonu Mübarek karşıtı daha fazla gösterilerin yapılması çağrısında bulundu.


Muhalefet sözcüsü Mustafa Naggar, koalisyon tarafından hazırlanan bir açıklamayı okudu. Sözcü, ”Muhalefet, sadece Mübarek’in istifa etmesinden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ile müzakere etmeye hazırdır. Halkı Tahrir Meydanı’nda protestolara devam etmeye ve ‘Terketme Cuma’sına katılmaya çağırıyoruz” dedi.


12:24-Kaçırılan muhabir elçiliğe teslim edildi


Mısır’ın başkenti Kahire’de kaçırılan Türkiye Fox TV ekibinin, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’ne teslim edildiği bildirildi.


Ordu sözcüsü, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıldan fazla süren iktidarının sona ermesi talebiyle yaklaşık 1 haftadan fazla bir süreyle yapılan gösterilerin bitirilmesi çağrısında bulundu. Sözcü, ”Ordu birlikleri size sesleniyor. Taleplerinizi ifade etmek için sokaklara çıktınız ve normal yaşamı yeniden kuracak olan sizlersiniz” dedi.


Protestocuların sokakları terk etmesi çağrısında bulunan Sözcü, mesajın ve taleplerin duyulduğunu söyledi.


Öte yandan, olaylar nedeniyle engellenen internet erişiminin de yeniden normale döndüğü belirtildi.


12:24- Kaçırılan muhabir, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’ne teslim edildi


Mısır’ın başkenti Kahire’de kaçırılan Türkiye Fox TV ekibinin, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’ne teslim edildiği bildirildi.


Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu, Mısırlı kameraman Abdülselam Muhammed ve şoförün, Gize Emniyet Müdürlüğü tarafından Büyükelçiliğe teslim edildiği ve ekibin şu anda Büyükelçilikte oldukları kaydedildi.


Polis tarafından yürütülen operasyon sonucu ulaşılan ekibin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilmişti.


10:55- Polis kaçırılan muhabire ulaştı


Mısır polisi, başkent Kahire’de kaçırılan Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu ile Mısırlı kameramanı ve şoförüne ulaştı.


Polis tarafından yürütülen operasyon sonucu ulaşılan Candabakoğlu ile kameramanı ve şoförü, Giza Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Ekibin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Candabakoğlu’nun, polise kaçırılmasıyla ilgili ayrıntılar hakkında ifade verdiği öğrenildi.


10:55- Candabakoğlu durumunun iyi olduğunu bildirdi


Mısır’ın başkenti Kahire’de kaçırılan Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu, AA muhabirini telefonla arayarak, durumunun iyi olduğunu bildirdi.


Yanındaki kameraman ve şoförle birlikte kaçırıldığını bildiren Candabakoğlu, Şarbak bölgesinde bulunduğunu, durumunun iyi olduğunu ve yardım istediğini söyledi.


Candabakoğlu, onu kaçıran kişilerin ellerinde bıçak ve satır bulunduğunu belirtti.


10:52- Kahire’de Türk muhabir kaçırıldı


Mısır’ın başkenti Kahire’de görevli Türkiye Fox TV muhabiri Erol Candabakoğlu kaçırıldı.


Cep telefonuyla arayan Candabakoğlu, Bolak semtinde çekim yaptığı sırada, elinde bıçak ve sopalar bulunan sokak çeteleri tarafından kaçırıldığını söyledi.


Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği, AA muhabirinden aldığı bilgi üzerine, Candabakoğlu’nun bulunması için Mısır makamları nezdinde girişim başlattı.


10:52- Mübarek yanlıları da sokaklarda


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e destek veren binlerce kişi bu sabah gösterilere başladı. Mübarek’in lideri olduğu ‘Ulusal Demokratik Parti’nin 3 milyon üyesi bulunuyor.


Akdeniz kıyısındaki İskenderiye şehrinde Mübarek taraftarlarıyla karşıtları birbirine girerken, Kahire’deki Tahrir meydanında 20 kişilik küçük bir grubun, demokrasi taraftarlarıyla çatışmasına askerler engel oldu.


Kahire’in lüks semtlerinden Mühendisin’de de birkaç bin Mübarek taraftarı gösteri yaparken, yoldan geçen araçlar da korna çalarak göstericilere destek verdi.


10:37- 2 BİN 573 VATANDAŞI TÜRKİYE’YE GETİRDİ


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Mısır’daki olaylar dolayısıyla 2 bin 573 vatandaşı Türkiye’ye getirdiği bildirildi.


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, bugün saat 09.30 itibarıyla Mısır’a gönderilen 8 özel uçak ile bin 678 vatandaşın Türkiye’ye getirildiğini belirtti.


Tarifeli 6 uçak ile de 895 kişinin Türkiye’ye geldiğini kaydeden Ersoy, böylece toplam 2 bin 573 kişinin Mısır’dan tahliye edildiğini bildirdi.


Mehmet Ersoy, AFAD, Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müd

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ