Haber 16

Obama’dan açılıma tam destek

30 dakika sürecekti yaklaşık 2 saat sürdü. Obama, Erdoğan’a açılım konusunda övgüler yağdırdı. İşte Obama Erdoğan görüşmesinin detayları;

Obama’dan açılıma tam destek
  • Gündem / Son Dakika
  • 08 Aralık 2009
  • Obama’dan açılıma tam destek için yorumlar kapalı
  • 345 KEZ OKUNDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşmek için saat 18.53’te Beyaz Saray’a geldi.

Yarım saat sürmesi beklenen görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmenin ardından ilk basın açıklamasını ABD Başkanı Barack Obama yaptı.

Obama, açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye İran’ın nükleer sorununun
çözümü konusunda önemli bir rol oynayabilir. Türkiye İran konusunun diplomatik çözümünü gerçekleştirmek için herşeyi yapmaya hazır.

Türkiye ile ABD NATO müttefiki. Yani ikimiz birbirimizi savunma taahhüdünde bulunmuş durumdayız. Amerika’da yerleşmiş Türk cemaati sayesinde de çok güçlü ilişkilerimiz var.

Türkiye; laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve çoğunluğu Müslüman bir devlet olarak sadece kendi bölgesindeki istikrar ve barışa değil, tüm dünyada barış ve istikrara katkıda bulunacaktır. Afganistan’da istikrarın sağlanması için gösterdikleri destekten ötürü de Başbakan Erdoğan’a ve Türkiye’ye teşekkür ettim. Türkiye’nin NATO’daki pozisyonunun güçlendirilmesi hakkında da konuştuk.”

ERDOĞAN’A AÇILIM ÖVGÜSÜ
Sayın Erdoğan ile daha yakından görüşeceğimizi konuştuk. Daha önce de söylemiştim.. Amerika PKK’yı bir terör örgütü olarak nitelemiştik. Sadece Türkiye’yi değil bizi Irak’ta endişelendirmektedir. Bence bu tutarlı olmamız için de önemli. Nerede olursa olsun kararlı olmamız gerekiyor. Bence Sayın Erdoğan’ın adımları, yani Kürt toplumunu kucaklamak için atılan adımlar çok önemli.


Bence Irak’taki Kürt nüfusunun temsil edilebilmesi uzun vadeli sorunları çözebilmemize yardımcı olarak. Berce Kürtler çıkarlarının herhangi bir askeri faaliyeti desteklemek değilde siyasi anlamda yolu tercih etmeleri gerekiyor…


7 ŞEHİT İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Barack Obama, Türkiye’de bugün gerçekleşen ve 7 askerimizin şehit olduğu terörist saldırılar için Türk halkına başsağlığı diledi, bu saldırıların faillerinin yakalanması konusunda ABD’nin katkıda bulunabileceğini belirtti ve Türkiye ile ABD’nin her nerede olursa olsun terörle mücadele konusunda beraber hareket edeceklerini söyledi.

RUHBAN OKULU İÇİN DESTEK VEREBİLİRİZ
Obama, Erdoğan ile görüşmesinde Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için ABD’nin verebileceği desteğin de gündeme geldiğini söyledi.

Obama sözlerine şöyle son verdi: “Türkiye çok büyük bir ülke. O nedenle Türkiye gibi bir ülkeye dostum, Başbakan Erdoğan’a da arkadaşım demekten çok mutluyum.”

Obama, kendisine verilen bir soruya karşılık, “Kürt halkı ile gelişmelerin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

ERDOĞAN: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ
Başbakan Erdoğan ise yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “Türkiye ile ABD arasındaki ilişki model ortaklık düzeyinde. İki arkadaşımızı bu süreci takip etmek için görevlendirdik. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan.

Bölgesel müşterek attığımız adımlar var. İran konusu, Afganistan’da çalışmalarımız sürüyor. Eğitim konusunda attığımız adımlar ve atacağımız adımlar var. Bir diğer önemli konu enerji konusu, adımlar atmaya hazırız. Azerbaycan ve Ermenistan konularını da ele aldık.

5 Kasım 2005’te bu odada yapılan açıklama çok önemliydi. Burada Türkiye, ABD ve Irak PKK’yı ortak düşman ilan etmiştik.

Her ülkede terör konusundaki hassasiyetimiz budur. Terörün, dini, milleti ve vatanı yoktur.

Bölgedeki nükleer programa ilişkin müşterek çalışmaları ele aldık. Diplomatik yollarla çözüm için üzerime düşeni yapmaya hazırız. İsrail-Suriye arasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Küresel barışın sağlanmasında ABD’nin üzerine görev düşüyor. Zaman düşman değil, dost kazanma zamanı. Bir kez daha teşekkür ederim.”

Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Görüşmede ABD tarafından da Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Ulusal Güvenlik Konseyinin Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel ve ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Phil Gordon da hazır bulundu.

Görüşmede öncelikle ABD’nin yeni Afganistan stratejisi ve ek asker talebinin ele alındığı belirtildi.

PKK ile mücadele, Ermenistan ile ilişkiler ve Kıbrıs konuları ele alınan diğer konular oldu.

30 dakika olması planlanan görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

ÖĞLE YEMEĞİ YİYECEKLER
ABD Başkanı Obama ve Başbakan Erdoğan daha sonra öğle yemeğine geçecek.

Erdoğan, yaklaşık bir saat sürecek çalışma yemeğinin ardından Beyaz Saray’dan ayrılacak.

ÜNİVERSİTEDE KONUŞACAK
TSİ 21.00’de gazetecilerin sorularını yanıtlayacak olan Erdoğan, 23.00’te John Hopkins Üniversitesi’nde konuşacak.

Erdoğan, daha sonra SETA isimli düşünce kuruluşunun etkinliğine katılacak.

Erdoğan, ABD ziyaretinin ardından 9 Aralık’ta Meksika’ya geçecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ