Haber 16

Olay komutan Iğsız emekli oluyor!

Ankara’da tahmin edilen oldu ve YAŞ’ta terfiler için tartışma yaşandı. Asker bazı isimlerde direniyor Erdoğan ise mesafeli!

Olay komutan Iğsız emekli oluyor!
  • Gündem / Son Dakika
  • 04 Ağustos 2010
  • Olay komutan Iğsız emekli oluyor! için yorumlar kapalı
  • 240 KEZ OKUNDU

YAŞ’ta kriz olduğu kesin ve kararlar sarkacak gibi görünüyor; krizin nedeni ise Hasan Iğsız değil ‘Balyoz’da yakalama kararı verilen 11 general. İddialara göre “İnternet andıcı’ soruşturmasında ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, YAŞ’ta emekliye sevk edilecek. İddiaları güçlendiren şey ise Gül ve Erdoğan’ın, YAŞ ile ilgili programlarının henüz belirlenmiş olmaması!

‘Balyoz’ ve ‘internet andıcı’ soruşturmasının gölgesinde son gününe giren Yüksek Askeri Şura, dün gece Basın Odası’nda masaya yatırıldı.

Programa, Star Gazetesi’nden Ergun Babahan, Sabah Gazetesi’den Nazlı Ilıcak, Milliyet’ten Derya Sazak ve Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya katıldı. İlk olarak Derya Sazak ardından da İsmail Küçükkaya, iki öngörü, olasılık ve iddiayı ortaya attılar.

SAZAK’A GÖRE IĞSIZ EMEKLİYE SEVK EDİLECEK

Programdaki en ilginç iddia ise Milliyet gazetesinden Derya Sazak’tan geldi. Sazak, ‘internet andıcı’ soruşturmasında ifadeye çağrılan ve YAŞ’tan Kara Kuvvetleri Komutanı olarak çıkması beklenen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın emekliye sevk edileceğini söyledi.


İşte Sazak’ın o sözleri:

Son dönemde bu kadar yoğun bir kriz ve kararlar sürecini yaşamıyorduk. Hala da ne tür kararlar çıkacağı çok belirsiz. Bazı iddialarda adı geçen komutanların, terfi ettirilmemeleri ve bekletilmeleri durumu söz konusu. Yarın (bugün) muhtemelen kararlar açıklanacak ve Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra duyurulacak.

YAŞ’ta, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız üzerinde bir tartışmanın devam ettiği söyleniyor. Bana gelen bilgilere göre, Iğsız emekliye sevk edilecek. Gerekçe de, savcının açtığı ‘internet andıcı’ soruşturması ve aynı zamanda birkaç yıldır tartışılan iddia: Iğsız’ın, Genelkurmay İkinci Başkanı iken ‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’ hazırlanması emrini verdiği iddiası.  Bu iddia, savcının ‘internet andıcı’ girişimiyle birleşince, öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve hükümetin terfiye karşı çıkacağı söyleniyor.

YAŞ’ta, Işık Koşaner Genelkurmay Başkanı, Jandarma Genel Komutanı Atilal Işık Kara Kuvvetleri Komutanı oluyor. Burada, ‘jandarmadan Kara Kuvvetleri’ne atama olur mu?’ tartışması yapılabilir. Hem Genelkurmay’ın başına geçecek olan Koşaner hem de daha önce Kara Kuvvetleri’nin başına geçen Aytaç Yalman jandarmadan gelme.”




Şuranın üçüncü gününe bir gün önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen haber damgasını vurdu. Savcı Zekeriya Öz, o toplantıya katılan 15 generalden biri, üstelik Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Orgeneral Hasan Iğsız’ı ifadeye çağırdı.


Tam da şura sırasında gelen bu davet tartışma yarattı. Hem de sadece karargahta değil. CHP zamanlamasına dikkat çekti, AK Parti ise “farklı niyet aranmasın” dedi.


TEAMÜLLERE GÖRE KARA KUVVETLERİ KOMUTANI


Tartışılan o isim Hasan Iğsız’ın teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Ama kulislerde Iğsız’ın ya bir yıl daha aynı görevde kalacağı ya da emekliye sevk edilebileceği konuşuluyor.


Kulislere bu bilginin sızdığı saatlerde, Ankara’da yine Yüksek Askeri Şura mesaisi vardı. Sabahki bölümüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Ama toplantıdan erken ayrıldı. Dışişleri Konutu’na gitti, Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Ve o görüşme biter bitmez de konuta Yüksek Askeri Şura’nın diğer üyeleri girdi. Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine öğle yemeği verdi.


GÜLEN TEK TARAF GÜL’DÜ


Yemekte tek yüzü gülen Cumhurbaşkanı Gül’dü. Karşısında Başbakan onun hemen yanında Milli Savunma Bakanı onun yanında ise Orgeneral Hasan Iğsız ile Erzincan’da başlayan Ergenekon davasının bir numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk vardı.


Yemek bitti, genaraller konuttan ayrıldı biri dışında. Genelkurmay Başkanı konutta kaldı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte. Şuranın üçüncü günündeki bu sürpriz üçlü zirve tam bir buçuk saat sürdü.


Ve yine kimse açıklama yapmadı. Artık gözler yarına çevrildi. Çünkü yarın şuranın son günü ve o kritik merak edilen kararlar yarın Cumhurbaşkanı Gül’e sunulduktan sonra açıklanacak.


KRİTİK TOPLANTININ İÇERİĞİ


Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki şura toplantısında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı.


Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendirildi.


Şura’da, TSK’yı ilgilendiren diğer konular da görüşüldü.


YAŞ toplantısında alınan kararların yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ