Haber 16

Özyeğin’in öngörüsü

Türkiye’nin en zenginlerinden ve deyim yerindeyse finans dünyasının sihirbazı. Girişimcilik deyince ilk akla gelen isimlerden olan Hüsnü Özyeğin ekonomi ile ilgili öngörülerini sıraladı ekonomi yönetimini övdü.

Özyeğin’in öngörüsü
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 22 Şubat 2011
  • Özyeğin’in öngörüsü için yorumlar kapalı
  • 292 KEZ OKUNDU

Türkiye’de girişimcilik ile adı özdeşleşen Hüsnü Özyeğin, EGD ve Özyeğin Üniversitesi’nin ‘Finans eğitimin’nde son dersi verdi. Türkiye ekonomisi nereye gidiyor sorusunu cevapladı. Ekonomi yönetimini övdü.

Ekonomi Gazetecileri Derneği ile Özyeğin Üniversitesi tarafından 7-15-21 Şubat tarihlerinde Turkcell Tepebaşı Plaza’da düzenlenen ‘Finans Eğitimiprogramının son dersini FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin verdi.

Pamukbank’tan itibaren kariyeri ile ilgili bilgi veren Yeğin son dönemde dünyada, Ortadoğu’da ve Türkiye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.


İDEALİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİYDİ FİNANSÇI OLDU

1944 yılında doğumlu Hüsnü Özyeğin hayalinin inşaat mühendisliği olduğunu ve cebinde bin doları ile ABD’ye gittiğini Oregon State University’de inşaat Bölümü’nde okurken finansa ilgisini fark ettiğini ve Harvard’da master’ından sonra Türkiye’ye döndüğünü söyledi.

Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet’ten 32 yaşında (1977) Pamukbank Genel Müdürlüğü için teklif aldığını ve 1984’te Karamehmet’e ait Yapı Kredi’de genel müdürlüğüne geçtiğini anlattı.

Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi’den ayrılarak kendi bankası Finansbank’ı kurdu. Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30’dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 2005 yılında Forbes’in milyarderler listesine ilk kez girmiş ve 1 milyar dolarla 620. sırada yer almıştı.

Kariyeri hakkında kısa bilgi veren Özyeğin, ekonomi gazetecileri ile bankalarda genel müdürlük yaptığı dönemde sık sık görüştüğü ve özel önem verdiğini hatırlattı.


DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE EKONOMİ

Dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Özyeğin, ABD’de başlayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizle ilgili olarak genel bir değerlendirme ortaya koydu. Ortadoğu’daki krizler konusunda görüşlerini açıkladı.


Amerika’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan krizin Türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi. Türkiye’nin daha güçlü olduğunu hatırlattı.


Ortadoğu’da petrol arzında oluşacak sıkıntıların OPEC üyelerinin petrol arzını artırarak çözüleceğini kaydetti. Ortadoğu’nun eski durumuna dönmesinin çok zor olduğunu söyledi… Ortadoğu’daki krizden Türkiye’nin karlı çıkacağına inandığını anlatan Özyeğin, yeni projelere yeni girişimlere ihtiyaç olduğunu ve Türkiye’nin geleceğin ekonomileri arasında yer alacağını söyledi.


Bir soru üzerine yurt dışı yatırımları ile ilgili bir ülkeye yatırım için vize aldığını ama sonradan bu kararından vazgeçtiğini açıkladı. Özyeğin ülke ismini vermedi.


KOBİ’lerin önemine vurgu yaptı. Bugün Rusya gibi bir ülkenin Türkiye’deki KOBİ modelini kendi ülkelerinde de kurmak istediğini söyledi.


KOBİ’lere ilk destek kredisinin Pamukbank tarafından başlatıldığını ve bunun da Pamukbank Genel Müdürlüğü döneminde gerçekleştiğini söyledi.


Rahmetli Vehbi Koç’un da KOBİ olarak başladığını söyleyen Özyeğin, girişimcilerin cesur olması gerektiğini ve kaynağın her zaman bulunabileceğini aktardı.

BÜYÜME RAKAMLARI VE İŞSİZLİK

Soru cevap şeklinde devam eden programın ekonomi gazetecileri Özyeğin’e çeşitli sorular yöneltti. Soru soranlar arasında Haber7’de vardı ve şu soru yöneltti: ‘Krizin sonrasında büyüme oranlarının (sıçramanın) her zaman yüksek gerçekleşir fakat sonraki dönemlerde büyüme oranları düşer. Türkiye’nin büyüme beklentisinin, işsizlik sorununu çare olabileceğini düşünüyor musunuz?’


Özyeğin soru karşısında kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

Özyeğin, büyüme konusundaki tespitin yerinde bir tespit olduğunu belirterek, kriz öncesi ve krizde kaybedilen oranlar çıktığında Türkiye’nin reel büyümesinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyüme oranı yakalaması için cari açıkla bir denge gözetilmesi gerektiğini söyledi ve cari açık rakamlarının yüzde 7-8’lere ulaşmaması gerektiğini ve döviz dengesi için bunun gerekli olduğunu anlattı.


Türkiye’nin gelecek dönem büyümeleri için kapsamlı sektörel planlar hazırladığını hatırlatan Özyeğin daha fazla katma değere sahip malları ihraç etmeye ihtiyacımız olduğunu hatırlattı.


Ar-Ge’nin Türkiye için çok büyük önem arzettiğini ve katma değeri yüksek malların ancak bu yolla üretilebileceğini söyleyen Özyeğin, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirilmesinin gerektiğini belirtti.


Türkiye’nin cari açık sorununun önemli olduğunu ve daha yüksek inovasyonlu projelere ihtiyacı olduğunu vurguladı ve Çin’i örnek vererek ‘Çin, ilk olarak oyuncak ve tekstil üretiyordu. Bugün ise dünya devleri arasına girdi. Türkiye neden yapamasın’ dedi.  


Türkiye’nin her yıl 750-800 bin yeni istihdam yapması gerektiğini, artık Türkiye’de üniversite mezununun da arttığını söyledi.


Yetişmiş işgücünün önemine değinen Özyeğin, Türkiye’deki işsizlerin yalnız Türkiye’de istihdam edilmeyi düşünmemesi gerektiğinin altını çizdi.


AB ülkelerinin 2050 yılına kadar  50 milyon işgücüne ihtiyacı olduğunu bilgisini veren Özyeğin istihdam edilemeyen kesimin Avrupa’daki yetişmiş işgücü ihtiyacını değerlendirebileceğini söyledi.


NE YAPTIĞINI BİLEN KAPTANLAR VAR!


Türkiye’nin geleceği konusunda umutlu olduğunun altını çizen Özyeğin, Türkiye’nin mali değerlerinin çok sağlam olduğunu anlattı. Hükümetin mali politikalarının doğruluğuna tam olarak inanan Özyeğin, ekonomi yönetimini de ‘Ekonominin başında ne yaptığını bilen kaptanlar var’ diyerek övdü…


Gelecek dönemlerde FİBA Holding olarak yeni açılan iş alanlarına ve iş kollarına yeni istihdam yapacaklarını söyleyen Özyeğin elinde gerekli veriler olmadığı için net bir rakam vermekten kaçındı.


Özyeğin dersini tamamladıktan sonra yeni programda buluşma dilekleri ile gazetecilere veda etti… Program sonrasında katılımcılara başarı sertifikaları verildi…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ