Haber 16

Polonya’nın yönetimini öldüren kaza!

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski’nin uçağının Rusya’nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş yaparken yere çakıldı..

Polonya’nın yönetimini öldüren kaza!
  • Dünya / Son Dakika
  • 10 Nisan 2010
  • Polonya’nın yönetimini öldüren kaza! için yorumlar kapalı
  • 326 KEZ OKUNDU


Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski ve eşi Rusya’nın batısında Tupolev Tu-154 tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti. 132 kişinin bulunduğu uçakta kurtulanın olmadığını açıklandı.


POLONYA HÜKÜMETİ ACİL TOPLANDI


Polonya’da yas ilan edildi. Uçağın düşer düşmez alev aldığı söylendi. Polonya hükümeti acil olarak toplanma kararı aldı.


RUSYA’NIN BATISINDA


Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski’nin de içinde olduğu Varşova-Smolensk uçağının Rusya’nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş yaparken yere çakıldığı bildirildi.


132 KİŞİ


Uçakta bulunan yolculardan kurtulan olmadığı ifade edildi. Smolensk Valisi 132 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ancak Rus Itar-Tass ajansı daha önce arama kurtarma ekiplerinden gelen bilgilere dayanarak 87 kişinin öldüğünü duyurmuştu.


MERKEZ BANKASI BAŞKANI  VE GENELKURMAY BAŞKANI UÇAKTAYDI


Havaalanındaki Polonyalı bir yetkilinin Reuters’a yaptığı açıklamada Kaçinski’nin uçakta olduğu doğrulandı. Kaçinski’nin İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Polonyalı askerlerin anma törenine gittiği duyuruldu.
Reuters’a konuşan Polonya Merkez Bankası sözcüsü de, Banka’nın Başkanı Slawomir Skrzypek’in de uçakta bulunduğunu ifade etti. Yetkili Polonya Genelkurmay Başkanı’nın ve Başkanlık Yönetimi’nin başının da uçakta olduğunu söyledi.


Kaçinski’nin ve diğer devlet görevlilerinin eşlerinin ve aile fertlerinin de düşen uçakta bulunduğu bildirildi. Muhafazakar lider, ekonomist Maria Kaçinski’yle evliydi. Çiftin 1980 doğumlu Marta adında bir kızı var.


Polonya hükümetinin bugün ilerleyen saatlerde olağanüstü bir toplantı yapacağı duyuruldu. Uçakta Polonya Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkan Yardımcısı’nın da bulunma ihtimali olduğu belirtildi.


Kremlin’den yapılan açıklamada ise Rusya Olağanüstü Hal Bakanı’nın Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in emriyle bölgeye gönderildiği ifade edildi.


SİS NEDENİYLE AĞAÇLARIN TEPESİNE ÇARPTI VE ÇAKILDI


Tupolev Tu-154 tipi uçağın Smolensk Havaalanı’na 1.5 kilometre mesafede sisli havadan etkilenerek çakıldığı duyuruldu. Smolensk Valisi Sergey Antufiyev, Rusya-24 kanalına telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, “Uçak ağaçların tepesine çarptı, yere çakıldı ve parçalara ayrıldı” dedi. Antufiyev, “Kurtulan olmadı” dedi.


Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın sözcüsü Varşova’dan yaptığı açıklamada, “Uçak düştükten sonra alev aldı. Arama kurtarma ekipleri yolcuların büyük oranda zarar görmüş cesetlerini uçaktan çıkarma çalışmalarına başladı” dedi.


Rus televizyonlarında yaynlanan görüntüler uçağın paramparça olduğunu, motorların ve geri kalan parçaların çamura gömüldüğünü gösterdi. Yangın söndürme çalışmaları ve diğer enkaz çalışmaları devam ediyor.


RUSLAR’IN ÖLDÜRDÜĞÜ POLONYALILAR’I ZİYARET EDECEKTİ


Kaçinski’nin uçağının düştüğü Smolensk bölgesinin Polonyalılar için manevi önemi çok büyük. Bu bölgedeki Katyn köyünde 1940’ta hayatını kaybeden yaklaşık 4 bin Polonyalı askerin gömüldüğü bir anıt mezarlık bulunuyor.


Rusya, Kaçinski’nin bu bölgeye gelme talebini dile getirmesine karşın uzunca bir süredir bu isteği reddediyordu. Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya, Kaçinski’yi değil, Başbakan Donald Tusk’ı bölgeye davet etmişti. Tusk ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin bir görüşme yapmıştı.


UÇAKTA SAVAŞTA ÖLEN ASKERLERİN AİLELERİ DE VARDI


Dış basında yer alan haberlerde Kaçinski’nin izin alamadığı için anıt mezarlığa gayriresmi bir ziyaret yapmaya karar verdiği belirtildi. Uçakta hayatını kaybeden diğer isimlerin de savaşta ölen askerlerin aileleri olduğu ifade edildi. Sovyetler Birliği altında İkinci Dünya Savaşı’nda 10-20 bin civarında Polonyalı savaş esirinin öldürüldüğü tahmin ediliyor

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ