Haber 16

Sigaraların tadı değişecek

Yetkililer sigaraya son darbeyi indirmek için hazırlanıyor. Yapılacak düzenlemelerle sigaradan nefret edeceksiniz. Artık sizin için sigarayı bırakmak çok daha kolay olacak…

Sigaraların tadı değişecek
  • Sağlık / Son Dakika
  • 08 Şubat 2011
  • Sigaraların tadı değişecek için yorumlar kapalı
  • 326 KEZ OKUNDU


Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin insanın ölümüne neden olan, 25 milyar dolar para harcadığımız ve bir o kadar sağlık harcamasına neden olan sigaraya öldürücü darbe iniyor.


Toplumsal Hafıza’nın gündeme getirdiği sigaranın içindeki katkı maddeleriyle ilgili hükümet ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) harekete geçiyor. Yoğun bir çalışma yürüten yetkililer, sigaranın içindeki katkı maddelerini kısıtlama ve yasaklamaya hazırlanıyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte piyasadaki tüm tütün mamüllerinin tadı değişecek.


Böylece tiryakilerin “Daha çok” sigara içmelerine neden olan aromalar, sigaranın zararlı etkilerini saklayan tıbbi içerikler sigaraya dahil edilemeyecek. Tiryakiler alıştıkları sigara tadını bulamayacaklar ve sigaranın zararlı etkilerini (Öksürme, ağızda kötü tad v.b) daha çabuk farkedecekler.


DÜNYA SİGARA ÜRETİCİLERİ BASKI UYGULADI


Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği “Sigara Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”ne 2004 yılında imza attarak, sigarayla mücadeleye aktif olarak başladı. Ancak en kritik viraj, 2010 yılı Kasım ayında Uruguay’da yapılan Taraflar Konferansı’nda dönüldü. 172 ülkenin katıldığı konferansta tütün ürünlerinin içine katkı maddelerinin eklenmesinin kısıtlanması ve yasaklanması tartışıldı. Dünya Sigara üreticilerinin tüm baskılarına rağmen, Türkiye’nin önemli katkılarıyla sigaranın içindeki katkı maddelerinin kısıtlanması ve yasaklanması kabul edildi.


Hatta maddede yer alan “Sigara benzeri tütün mamülleri” ifadesi Türkiye’nin büyük çabalarıyla metinden çıkarıldı. Böylece katkı maddelerine ilişkin sınırlama tüm tütün mamülleri için mümkün hale geldi.


Sigara Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ‘nin kabul edilen 9 ve 10’uncu maddelerine göre kısıtlanacak ve yasaklanacak içerikler şöyle:


1. Lezzeti artırmak için kullanılan içerikler: glukoz, melas, bal ve sorbitol gibi tatlandırıcılar, tütünün sertliğini maskeleyen benzaldehit, maltol, mentol ve vanilin gibi aromalandırma maddeleri, tarçın, zencefil ve nane gibi ıtriyat ve baharatlar.
2.  Renk özelliği veren içerikler: sağlık uyarıları ve vergi işaretlemeleri dışında sigara benzeri mamullerde kullanılan renklendirme ajanları (renkli kağıt, mürekkep, vs.)
3. Mamullerin sağlığa yararı olduğu izlenimini yaratan içerikler: vitaminler, mineral gıdalar, meyve ve sebzeler, amino asitler, önemli yağlı asitler.
4. Enerji ve yaşama gücü ile ilişkilendirilen içerikler: kafein, guarana ve taurine gibi uyarıcı bileşenler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ