Haber 16

Sıra bekleyen hacı adaylarına müjde

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hac için geçmiş yıllarda da ön kayıt yaptıran kişilere, beklediği yıla orantılı olarak ek katsayı uygulanacağını söyledi.

Sıra bekleyen hacı adaylarına müjde
  • Son Dakika / Yerel Haberler
  • 07 Nisan 2010
  • Sıra bekleyen hacı adaylarına müjde için yorumlar kapalı
  • 330 KEZ OKUNDU

Bardakoğlu, “4 yıldır bekliyor ise 16 kura hakkı tanıyoruz. Yani tek kuraya 16 kez giriyor. 3 yıldır bekliyorsa 9 katsayı veriyoruz. Böylece onların hacca gidiş şansları ilk defa kaydolanlara nisbeten daha yüksek olacak.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada yarın başlayacak 2010 yılı hac başvurularının 22 Nisan’a kadar devam edeceğini hatırlattı. Geçmiş yıllardan bekleyen kişilere, beklediği yıla orantılı olarak katsayı verileceğini söyleyen Bardakoğlu, “Böylece onların hacca gidiş şansları ilk defa kaydolanlara nisbeten daha yüksek olacak.” diye konuştu.

Hac için bekleyen kişi sayısının yaklaşık 600 bin civarında olduğuna dikkat çeken Bardakoğlu, Türkiye’ye tanınan hac kontenjanının ise 74 bin olduğunu kaydetti. Bardakoğlu, “Böyle olunca geçtiğimiz yıllardan bekleyen kardeşlerimizin hepsi de, ek katsayı ile ilave kura hakkı ile girmiş olsa bile, hepsini hacca götürmemiz mümkün değil. Sadece beşte birini, altıda birini hacca götürebileceğiz.” şeklinde konuştu.

Bardakoğlu şöyle devam etti: “Bu yıl ilk defa kaydolacakların da, 150-200 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Nereden bakarsanız, 700-800 bin kişi hacca gitmek için kuraya girecek. Önceki yıllardan bekleyen kardeşlerimize, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da katasyı uyguluyoruz. 4 yıldır bekliyor ise 16 kura hakkı tanıyoruz. Yani tek kuraya 16 kez giriyor. 3 yıldır bekliyorsa 9 katsayı veriyoruz. Önceki yıllardan bekleyenlerin hacca gitme şansları oldukça yüksek. Bununla birlikte, altını çizerek ifade ediyorum ki, geçmiş yıllardan bekleyenlerin sayısı 600 bin civarında olduğundan hepsinin gitmesi mümkün değil.”

“İLK DEFA YAZILDIĞI HALDE, TEK KURA ŞANSI İLE HACCIN ÇIKMASI DA MÜMKÜN”

İlk defa yazıldığı halde, tek kura şansı ile haccın çıkmasının da mümkün olduğuna vurgu yapan Bardakoğlu, “Biraz da kuradaki nasip işi. Kardeşlerimiz müsterih olsunlar. Biz hepsinin haklarını savunuyoruz. Kimsenin sırasını, kimsenin hakkını diğerine yedirmeden, kimsenin sıra ihlali, hak ihlali yapmasına fırsat vermeden, bir nizam içerisinde hepsini kayda alacağız ve sırası gelenleri hacca götürmeye çalışacağız.” açıklamasında bulundu.

İlave kontenjan için gereken çabayı gösterdiklerini söyleyen Bardakoğlu, ek kontenjan alınırsa bunun da vatandaşlara duyurulacağını ifade ederek “Aynı kura sırasını işleterek onların da hacca kesin kaydını yaptıracağız.” ifadesini kullandı.

“DAHA ÖNCE HACCA GİDENLER, BOL BOL UMREYE GİTSİN”

Hac için bekleyen çok sayıda kişi bulunduğuna işaret eden Bardakoğlu, hiçbir şekilde mükerrer hacca izin vermeyeceklerini vurguladı. Bardakoğlu, “Lütfen, kardeşlerimiz sabırlı olsunlar, ilk defa hacca gidecekleri için heyecanla bekleyen kardeşlerimizin hakkını, hukukunu gözetsinler. Daha önce hacca gitmiş olanlarda bol bol umreye gitsinler.” dedi.

Bu yıl mümkün olduğu kadar hac kayıtlarının öne alındığını kaydeden Bardakoğlu, Mayıs ayından itibaren hac seminerleri ve eğitimlerine başlanacağını belirtti.

Hacı adaylarının hem madden hem de manen hazırlanması gerektiğini söyleyen Bardakoğlu, “Bilgi yönüyle hazırlanması gerekiyor. Hac büyük bir ibadet. Dinimizin dört büyük ibadetinden biri. Biz haccı ticaret ve seyahat olarak değil, büyük bir ibadet olarak görüyoruz. Böyle olduğu için de kurada, kesin kayıt hakkı kazanan kardeşlerimiz ve tüm bekleyen kardeşlerimiz gönüllerini hazırlasınlar. Bilgi yönüyle hazırlansınlar. Sadece bedenen hazırlanmak, para yönüyle hazırlanmak yetmez.” şeklinde konuştu. Bardakoğlu, ‘asıl hac hazırlığının gönülde başlaması’ gerektiğinin altını çizdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ