Haber 16

Susamın Faydaları Nelerdir?

Susamın faydaları saymakla bitmiyor. Çörekotunun arkadaşı böreklerin, çöreklerin, simitlerin vazgeçilmezi susamın boy uzattığı ortaya çıktı.

Susamın Faydaları Nelerdir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 09 Mart 2016
  • Susamın Faydaları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 311 KEZ OKUNDU

Anavatanı Afrika olan susamın faydalarına bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar büyüme çağındaki çocukların süt ve süt ürünleri, kuruyemişlerin yanı sıra susam tüketmesini de öneriyor. Kalsiyum deposu olan susamın, çocukların boylarını uzattığını ifade eden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, susamın simit, çörek, börek, poğaça gibi gıdalara eklenerek tüketilmesini önerdi. Tutar, her anne babanın çocuklarının uzun boylu olmasını istediğini belirterek, “Bunu gerçekleştirmenin bir yolu da besinlerden geçiyor.Küçükken tüketeceği gıdalardan biri olan susam’da ileri de onları selvi boylu yapıyor” dedi. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, her geçen gün sağlıklı beslenme bilincinin artması, insanların kendilerini daha fazla önemsemesi ve sağlıklarına dikkat etmeleri nedeni ile insan ömrünün arttığını belirterek, “İnsanların besine daha kolay ulaşabilmesi sağlıklı besin seçimi alternatiflerini arttırmış ve daha uzun boylu bir toplum meydana getirmiştir. Daha uzun boylu olmak daha yüksek kas yapısına sahip olmak anlamına gelmekle birlikte bunun ergenlik döneminde en önemli destekleyicisi de spordur. Boyu uzatan besinlerin temeli kalsiyum minerali ve D vitaminine dayanmaktadır. Eğer ergenlik dönemindeki çocuklar bu vitamin ve minerali yeteri düzeyde alıyorlarsa mümkün olduğunca uzun boya sahip olacaklarını unutmamalıdır. Anne ve babalarında bu konuya özen göstermesi gereklidir.” diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, çocukların boylarının uzun olması için şu önerilerde bulundu;
Süt ve ürünleri: Kalsiyum mineralinin temeli süt ve süt ürünleridir. Özellikle kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının tamamını alabilmek için süt, yoğurt, ayran, peynir ve cacık gibi besinlerin ergenlik dönemindeki çocuklarınızın beslenme programında bulunması önemlidir. Gün içerisinde 2 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurdu kesinlikle çocuklarınıza tükettirin. Ayrıca bunlara ek olarak Sabah kahvaltısında peynir çeşitlerinin bulunması, ana yemeklerle birlikte ayran tüketilmesi kalsiyum alımını destekler.
Susam: Kalsiyum içeriği en yüksek olan besinlerden biriside susamdır. Direk olarak tüketilmeyen susam genellikle simit, börek ve bazı poğaça çeşitlerine eklenip çocuklarınıza tükettirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise susam içeriğinde yüksek yağ bulunmasıdır. Bu yağ sürekli tüketilmesi koşulu ile çocuklarınızın kilo almasına da neden olabilir.
Çedar Peyniri: Tüm peynir çeşitleri içerisinde kalsiyum bulunmasına karşın çedar peynirini bu gruptan ayrı tutmak gereklidir. Çünkü 100 gr çedar peynirinde 720 mg kalsiyum bulunmaktadır. Çok fazla evlerimizde tercih edilen bir peynir çeşidi olmamasına karşın çocuklarınızın ergenlik döneminde mutfaklarımızda bu peynire yer ayrılmalıdır.
Kuruyemişler: Çocukların keyifle tükettikleri besinlerin başında gelen kuruyemişlerde kalsiyum içeriği yüksek olan besinlerdendir. Eğer çocuklarınız yeteri kadar süt ve ürünleri tüketmiyorlarsa bunlara destek olarak fındık, fıstık, badem veya ceviz gibi kuruyemişlerle destek yapılması önemlidir. Gün içerisinde ortalama 1 avuç dolusu kuruyemiş tüketilmesi daha uzun boylu bir gelecek için önemlidir.
Çocuklarda boy uzamasını sağlayan asıl etmen kalsiyum ve D vitamininin birlikte alınmasıdır. Bu iki besin öğesi boy uzamasında birlikte başrol oynamaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz zengin kalsiyum kaynaklarının yanına, D vitamini içeriği yüksek olan gıdaları tüketilmelidir. Balık yağı kalsiyum emilimini desteklerken, D vitamininden zenginleştirilmiş olan süt, peynir ve yumurta da tercih edilebilir. D vitamininin en zengin kaynağı güneş ışığıdır. Güneşten yeteri kadar yararlanamayan bireylerde istenilen düzeyde boy uzaması sağlanamaz. Ayrıca C vitamini içeriği yüksek olan besinlerde kalsiyum vücuttaki kalsiyum emilimini arttırmaktadır.
Yağ içeriği yüksek olan besinler, çok fazla miktarda posa alınması ve çinko içeriği yüksek olan gıdalar vücuttaki kalsiyum emilim düzeyini düşürmektedir. Bu nedenle tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli düzeyde alınması önemlidir. ”
SUSAMIN FAYDALARI
A,Eve C vitamini içeren susam aynı zamanda mineraller açısından da çok zengindir. Özellikle bakır açısından çok zengin olan susam bol miktarda demir, sodyum, potasyum ve magnezyum içermektedir. İçerdiği zengin mineral ve viteminler yardımıyla diyabetteni anemi hastalığna, kalp damar sağlığından, kanseri önleyici özelliğine kadar çok geniş bir yelpazade sağlığımıza katkıda bulunur.
Susam Diyabeti Önler. Susam ve özellikle de susam tohumları diyabeti önleyici besinler içermektedir. Glikoz seviyesini sağlıklı bir seviyde tutmaya yardımcı olan susam aynı zamanda kan basıncını ayarlar.
Anemi Hastalığından Korur. Susamın anemi hastalığını gideridği düşünülmektedir. Bunun yanında özellikle siyah susam tohumları bol miktarda demir içermektedir. Demir ise anemi hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliğineden kaynaklanan yorgunluk ve halsizlik hislerini ortadan kalrımaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Susam Kalp ve Damar Sağlığını Korur. Susamın ve susam tohumlarının içerdikleri doymamış yağlar kötü kolestrol seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olur. Böylece dolaylı olarak kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu katkısı korener arter hastalığına yakalanma ve felç geçirme riskini azalttığı düşünülmektedir.
Susamın ante kanser özelliğinin olduğu düşünülmektedir. Bol mikterda magnezyum içermesi kanser vakalarına yakalanma riskinia zaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, fıtatın adı verilen bir anti kanser bileşiğini içermektedir. Düzenli olarak susam tüketimi kolorektal kanserin önlenmesine ve kolorektal tümör riskinin azalmasına yardcımı olduğu düşünülmektedir.
Susam ayrıca bol miktarda lif içerdiği için genel anlamda bütün sisnrim sistemi organları için faydalı bir besin kaynağdır. Bu ayrıca kolesterolün sağlıklı bir seviyde tutulmasını sağlar. Ayrıca bol miktarda lif içermesi kasbızlık gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlar.
Susam Romatoid Artrit hastalığıan ve neden olduğu ağrılara iyi gelmektdir. Bu hastalığın neden olduğu şişmeleri negelleyebilir. Aynı zamanda kan damarlarını ve kemikleri güçlendirir.
Susamın içerdiği magenzuyumu aynı zamanda solunum solu sorunlarının çözülmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Bazı sağlık zumanları susamın radyasyon hasarlarını azalttığını savunmaktadırlar. Radyasyona maruz kalan kişierin düzenli olarak tüketmelerini önermektedirler.
Susam ve zöellikle susam tohumları kemik sağlığı için hayati önem taşıyan besinler ve mineraller içermektedir. Özellikle susam tohumlarını bol miktarda kalsiyum içermesi kemik sağığına ciddi anlamda katkı sağlamasına yardımcı olur.
Susam aynı zamanda ağız sağlığı için de çok faydalıdır. Ağızda yer edinen atıkları, zararlı bakteriler ve mikrolaro ortadan kaldırır.
Geleneksel Çin tıbbına göre susamın göz ve karaciğer sağlığına faydalı olduğuna inanılır. Bazı sağlık uzmanları karaciğer ve göz sağlığı ile yakından bir ilişki olduğunu savunurlar. Özellike bu bağlamdan değerlendirdiğimizde siyah susamın karaciğer ve göz sağlığı için hatayi önem taşıyan mineraller ve besinler içerdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bu özelliklerinin dışında susamın saç ve cilt sağlığı açısından da çok faydalı olduğunu söylemek mümkün. Bir önceki başıkta susam yağının cil ve saç sağlığına faydalarında bu konuyu detaylı olarak ele aldık. Susamın da faydaları benzer olduğu için tekrar yazam gereği görmüyoruz.
Susamın Zararları
Susam yoğun yağ içermektedir. Her ne kadar doymamış yağ olsalarda aşırı tüketimi kilo almak dail olmak üzere bağızağlık sorunlarına neden olabilir. Her hangi bir hastalıktan dolayı ilaçlı tedavi olan kişilerin düzenli olarak tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını öneririz. Ayrıca susam hassas bünyeye sahip kişlerde alerjiye enden olabilmektedir.Susam yağı ve susamın yanlış ve aşırı tketilmesi sonucu ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunlarını şu şekilde sıralamak mümkün;
Susamın içerdiği kompleks protein yapı hassas bünyeye sahip kişilerde alerjie neden olduğunu belirten sağlık uzmanları vardır.
Bazı bünyelerde bazı besinlere karşı alerjiler vardır ve aynı şekilde susama karşı alerjisi olan kişilerde deri döküntüsüne, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir.
Aşırı şekilde tüketilmesi durumunda kilo almaya neden olduğu düşünülmektedir.
Yine aşırı tüketime bağlı olarak susamın ciltde sivilvelere neden olabileceği düşünülmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ