Haber 16

Tarihi 1 Mayıs böyle yaşandı!

32 yıl sonra Taksim meydanı işçilere açıldı. 1 Mayıs coşku ile kutlandı. Ancak bazı olaylar gölge düşürdü.

Tarihi 1 Mayıs böyle yaşandı!
  • İslam / Son Dakika
  • 02 Mayıs 2010
  • Tarihi 1 Mayıs böyle yaşandı! için yorumlar kapalı
  • 308 KEZ OKUNDU


Taksim meydanında düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına gölge düştü. Linç girişimi de oldu, yumruklaşmalar da.. Türk-İş Başkanı saldırıya uğradı, bir sendika başkanının kolu kırıldı.


Zaman zaman tansiyon yükselse de geneli göz önüne alındığında sakin geçti.  32 yıl sonra yeniden işçilere açılan Taksim tarihi anlara sahne oldu.


Taksim meydanına sığmayanlar Gezi Parkı’nı doldurdu. Meydana akın edenler 1 Mayıs’ı bayram havasında kutladı.

Taksim’de kurulan kürsüde konuşma yapmak isteyen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, işten çıkarılan işçiler tarafından protesto edildi. Çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı’nın kolu kırılırken, Kumlu AKM’ye sığındı.


DİSK BAŞKANI ÇELEBİ ÇAPKIN’A ÖVGÜ YAĞDIRDI


DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda coşkuyla ve amacına uygun kutlandığını ve kutlamaların ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a teşekkür telefonu açtığını belirterek, “Sayın Çapkın’ı bir önceki Emniyet Müdürü ile mukayese bile etmek istemiyorum” dedi.


DİSK BAŞKANI ÇELEBİ’Yİ ÇİLEDEN ÇIKARDILAR


Taksim Atatürk Anıtı’na 1 Mayıs çelenginin konulmasının ardından pankartlarla anıta tırmanan işçi ve bir grup CHP’li, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’yi kızdırdı.


Ezilme tehlikesi atlattığını belirten Çelebi, “Buranın bir siyasi şova çevrilmesine gerek yok” dedi. Süleyman Çelebi, “Bunu biraz daha kurallı, biraz daha disipline etmemiz lazımdı. Diğer konfederasyon başkanları da burada olsaydı daha iyiydi. Burukluklar da yaşıyoruz. Sonuçta 1 Mayıs’a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok. Biz yine coşkuyla yerimizi alacağız. İşçiler biraz sonra seslerini hep birlikte haykıracak. Anıtın üzerinde kimsenin kalmaması lazım” diye konuştu. Çelebi’nin konuşması sırasında işçiler, “İşte Taksim, işte 1 Mayıs” sloganları attı.


TÜRK-İŞ BAŞKANI KUMLU’NUN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER


İstanbul Taksim Meydanı’nda, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun protesto edilerek konuşmasını yapamadan indiği kürsü, bir grup işçi tarafından işgal edildi.


İşçiler, uzun süre ıslık çalarak Kumlu’nun konuşmasına başlamasına izin vermedi. “Kumlu istifa” diye sloganlar atılırken, Mustafa Kumlu, “Niye geldiniz buraya?” diye tepki göstererek konuşmasına başlamaya çalıştı.


Bu arada işçiler, bayrak ve flamaların sopaları ile su şişelerini kürsüye fırlattı. Alanda toplananları selamlayarak, konuşmaya çalışan Kumlu, ara vermek zorunda kaldı. Tertip Komitesi Kumlu’yu AKM binasına sokarak kaçırdı.


Konfederasyon genel başkanları ve bazı milletvekilleri de kapalı olan AKM’nin camını kırarak binanın içine sığındı.


SENDİKA BAŞKANININ KOLU KIRILDI


Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar arbede sırasında kürsüden düşerek kolunu kırıldı. Platformun üzeri ana baba gününe döndü. Atılan taşlar nedeniyle AKM’nin bazı camları kırıldı. Olaylar nedeniyle Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu alandan ayrıldı.


KUMLU: BİBER GAZI İLE SALDIRDILAR


Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşanan olaylarla ilgili, “Biber gazına karşı günlerce ellerinde limonla gezen insanlar, Türk-İş Genel Başkanı’na biber gazıyla saldırmıştır” dedi.


ÇELEBİ: SALDIRI YANLIŞ


DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun protesto edilmesine ilişkin, ”Yapılan bu saldırıyı doğru bulmuyorum” dedi.

Çelebi, 1977 yılındaki 1 Mayıs olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerine karşı bir nebze olsun sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirterek, bunu başardıkları için bundan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını vurguladı. 


ESP ÜYELERİ TEKME TOKAT


1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlandığı Taksim Meydanı’nda bulunan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile bir grup arasında yumruklu kavga yaşandı. Güvenliği sağlamak üzere meydanda bulunan sendika görevlileri, sopaların da kullanıldığı kavgayı yatıştırmak için yoğun çaba harcadı.


Taksim Meydanı’nda bulunan ESP’liler ile bir grup arasında, henüz belirlenemeyen nedenle tartışma yaşandı. Tartışma kısa sürede yumruklu kavgaya dönüştü. Meydanın bir bölümünde İşçi Bayramı kutlanırken, bir bölümünde yumruk ve tekmeler konuştu.


Güvenliği sağlamak üzere meydanda bulunan sendika görevlileri, sopaların da kullanıldığı kavgayı ayırmak için yoğun çaba harcadı. Gerginlik yaşanmasına neden olan grup, olayın ardından sloganlar attı.


ÇARŞI RENK KATTI

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı, Cumhuriyet anıtı önünde renkli görüntüler oluşturdu.

Yaklaşık 50 kişilik grup, anıt önünde bayrak açıp marşlar söyledi.

Çarşı grubu üyeleri işçilerin 1 Mayıs’ta Taksim’de gösteri yapmasını kastederek “Siz Vermediniz Biz Aldık” pankartı açtı.

Şişhane’de toplanan Fenerbahçeli bir grup da Taksim Meydanı’na yürüdü. “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı” yazılı pankart açan grup, çeşitli sloganlar attı.



ATATÜRK ANITINA BEŞİKTAŞ ATKISI


 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’na gelen bir grup, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çıktı. Halk Cephesi, CHP ve ÖDP üyesi gruplar ellerinde pankartlar taşıdığı görüldü. Bu  arada  anıta çıkanlardan birinin Atatürk heykelinin boynuna Beşiktaş atkısı takması ilginç görüntülerin ortaya çıkmasınan neden oldu.


ECEVİT POSTERİ KORTEJİ GERDİ


Şişli’den gelen kortejle birlikte yürüyen bir kişi, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in posterini açmak isteyince kortejden uzaklaştırıldı.


 Şişli Camii önünden başlayarak Taksim’e doğru yürüyen kortejde yer alan bir partilinin açtığı poster gerginliğe neden oldu. Eski  Başbakanlardan  Bülent Ecevit’in posterini açan şahıs, sendika üyelerini sinirlendirdi. Sendika temsilcileri, şahsı kortejden uzaklaştırarak kendileriyle birlikte yürümesine izin vermedi.

KAYIP CÜZDAN VE TELEFON ANUNSU


 Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarının ardından dağılımlar yavaş yavaş başladı. Sendikalara dağılım için kürsüden uyarı yapan görevlinin, ” Elimizde çok sayıda cüzdan ve  telefonla  birkaç kayıp var. Dağılırken ceplerinizi kontrol edin, biz bunları burada tutuyoruz” şeklindeki anonsu dikkat çekti.


LİSELİ ANARŞİSTLER BARİKATI AŞAMADI, MİNİ EYLEM YAPTI


Kendilerine “Liseli Anarşistler” adını veren yaklaşık 30 kişi lise öğrencisi, yüzlerine maske takarak Harbiye’deki arama noktasına geldi. Liseliler, geçtiğimiz yılki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olayların fotoğraflarını ellerinde taşıyarak, üzerlerine kırmızı boya döktü.
Kutlamaların yapıldığı alana girmek isteyen maskeli gençler, sendika görevlilerinin engeliyle karşılaştı. İçeriye girmelerine izin verilmeyen liseliler, ellerinde taşıdıkları bir bez parçasını trafik ışıklarına astı.


Tüm çabalarına rağmen içeri giremeyen gençler, daha sonra eylem yaptı. “Biz içeriye alınmadık diye bir şey yok, biz kendimiz içeri girmek istemedik” diyen bir genç, “Polis bize 3 yıldır işkence yapıyor, o nedenle bu alana girmemizin anlamı yok. Aramalar özgürlüğümüzü kısıtlıyor” dedi. Eylem yapan gençler daha sonra olaysız şekilde dağıldı


LİNÇ GİRİŞİMİ


Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılan vatandaşlar yavaş yavaş sona ererken, zaman zaman gerginlikler yaşandı. Meydandaki bir akbil gişesinin üzerine çıkarak eliyle bir partinin işaretini yapan bir genç, alanı dolduran vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.


Akbil gişesine çıkan bir kişi, gence bağırarak aşağı indirmeye çalıştı. Ardından 3 kişi daha durağa çıkarak, gence vurmaya başladı. Alanda bulunan bazı vatandaşlar şahsa sopayla saldırırken, bazıları da su şişesi fırlattı. Ardından aşağı indirilen genç, öfkeli kalabalığın arasında kalarak linç edilmek istendi. Araya giren sivil polis ve sendika yöneticileri, şahsı öfkeli kalabalığın arasından alarak alandan uzaklaştı. Aldığı sopa ve yumruk darbeleriyle yaralanan genç ambulansa bindirilerek hastaneye götürüldü.

GÖREVLİLER BARİYERİ TERKETTİ

 

1 Mayıs kutlamalarının adresi Taksim Meydanı’ndan ayrılmak isteyen bazı sendika görevlileri, alanda oluşturulan yüksek bariyerlerin üzerinden atlayarak İstiklal Caddesi’ne geçti. Olası bir provokasyon halinde taşkınlıkları ve ara sokaklara kaçışı önlemek için oluşturulan bariyerleri tırmanarak aşan görevlilerin, cadde yürüdüğü daha sonra kalabalığa karıştığı gözlendi.

 

TÜRK-İŞ İLE CHP ARASINDA GERGİNLİK

 

 Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’ın üzerinde bulunduğu aracın yoldan çekilmesini isteyen CHP’liler ile sendika temsilcileri  arasında  tartışma başladı. Tartışmalara rağmen Büyükkucak, kendi konvoyuna uzak kalacağı gerekçesiyle aracın ilerletilmesine izin vermedi.

 

 Bunun üzerine CHP’liler, Türk-İş kortejinden ayrı olarak Taksim’e yürümek istedi. Kortejde bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise partililerin bu tavrı üzerine sinirlenerek Büyükkucak’ın üzerinde bulunduğu  araca çıktı. Partililere bağıran Tekin, Türk-İş kortejinden ayrı olarak yürünmesine izin vermedi. Yaşanan kısa  süreli  gerginliğin ardından yürüyüşe devam edildi. 

 

KAZANCI YOKUŞU’DA KARANFİL

 

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, çeşitli sendika temsilcileri ve üyeleriyle birlikte Kazancı Yokuşu’na gelerek karanfil bıraktı.


Taksim Meydanı’na giriş yapan on binlerce adına sendika başkanları Kazancı Yokuşu’na yürüdü. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, 1977 1 Mayısı’nda çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Konuşma yapan Kumlu, “Bu anmanın önceki anmalardan farkı var. Biz bugün Taksim’in 1 Mayıs için açılmış olmasının sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha var, 1977’de acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim
edilmesidir” dedi.

 

1 MAYIS’IN EN KÜÇÜK EYLEMCİSİ

 

Taksim’de yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının en küçük eylemcisi Aytül ve Kemal Hasaltun çiftinin 9 aylık bebekleri oldu.


Siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri ve işçilerden oluşan kalabalık grupların Taksim’e yürüyüşleri devam ederken, anne ve babasıyla birlikte arama noktasından geçen küçük bir bebek herkesin dikkatini çekti.

 

Aytül ve Kemal Hasaltun çiftinin 9 aylık bebekleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının en küçük eylemcisi oldu. Anne Aytül Hasaltun, ailecek 1 Mayıs kutlamalarına geldiklerini belirterek, “Çok mutluyuz. Taksim’de 1 Mayıs’ı ailecek kutluyoruz. Çocuğumuzu da getirdik, o da 1 Mayıs’ta bizimle birlikte olacak” dedi.

 

ESNAFTAN TAHTALI ÖNLEM

 

1 Mayıs kutlamaları tüm coşkusuyla sürerken, geçtiğimiz yılların aksine İstiklal Caddesi’ndeki sessizlik dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda çıkan olayların tekrarlanmasından korkan bazı esnafların kepenklerini açmadıkları görüldü.

 

Açık olan işyerlerinde ise çeşitli önlemler alındığı gözlendi. Olası bir taşkınlık sırasında işyerlerinin camlarının kırılmasından korkan bazı esnafların, camların  dışını tahta ile kapattıkları görüldü.
Önlem alan bir mağazanın çalışanı Cem Güler, “Geçtiğimiz 1  Mayıs’ta  ve Ekim ayında olaylar olmuş, komşularımızın camları kırılmıştı. Bizde kendimize göre önlem aldık. Bütün dükkanımızın vitrinleri cam olduğu

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ