Haber 16

Tarihi imza atıldı

Gül ve Abbas’ın himayelerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile arasında Ortak Komite anlaşması imzalandı.

  • Gündem / Son Dakika
  • 07 Haziran 2010
  • Tarihi imza atıldı için yorumlar kapalı
  • 277 KEZ OKUNDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaklaşık 45 dakika görüştü. Çırağan Sarayı’ndaki görüşme öncesi Gül ve Abbas’ın himayelerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile arasında Ortak Komite anlaşması imzalandı. Görüşmeden önce iki ülke Dışişleri Bakanları arasında Türkiye ile Filistin’in ortak çalışmasını sağlamak amacıyla bir Ortak Komite Anlaşması imzalandı. Anlaşma, Türkiye’nin Filistin’e verdiği siyasi desteğin altının doldurulması anlamına geliyor.

ORTAK KOMİTE ANLAŞMASI

Anlaşmaya Davutoğlu ve El Maliki imza koydu. Bu, Türkiye’nin Filistin devleti, ne yapmakta olduğu ve yapacağı katkıların çerçevesini düzenleyecek ortak bir komite kurulmasına yönelik anlaşma. Komite Dışişleri Bakanları çerçevesinden kuruluyor. Komite ayrıca eylem planları hazırlayacak. Senede en az bir kere toplanacak. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, anlaşma Türkiye’nin Filistin’e verdiği siyasi desteğin altının doldurulması anlamına geliyor. Anlaşmanın bir diğer özelliği ise süresiz olması.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

Komitenin faaliyet alanları siyasi, diplomatik, düzenli siyasi danışmalarda bulunulması, Filistinli diplomatların eğitimi olacak. İkinci olarak komite ekonomi, su ve tarım alanında çalışacak. Anlaşmayla karşılıklı yatırımların artırılmasının sağlanması, su ve tarım alanında teknik ve eğitim alanında işbirliği sağlanmasını öngörüyor. Anlaşma kültür, eğitim , sağlık ve bilimde işbirliğini de esas alıyor. Buna göre, Türk üniversitelerinde Filistinli öğrencilerin okuması için burslar artırılacak. Filistin’de fiziki eğitim alt yapısının gelişmesi için yatırım yapılacak. Anlaşmayla sağlık alanında da işbirliği öngörülüyor. Sağlık alanında da Türkiye’deki alt yapı tecrübesi Filistin’e aktarılacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ