Haber 16

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedir?

Tenisçi dirseği hastalığı genellikle orta yaşlarda ve daha çok erkeklerde görülür.

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 05 Nisan 2016
  • Tenisçi Dirseği Hastalığı Nedir? için yorumlar kapalı
  • 356 KEZ OKUNDU

Tenisçi dirseği hastalığı nedir?
Tenisçi dirseği hastalığı genellikle orta yaşlarda ve daha çok erkeklerde görülür. Tenis oyuncularında sık görüldüğü için tenisçi dirseği olarak adlandırılmış olan bu hastalık, sürekli el aleti kullananlarda, el işi ve örgüsü yapanlarda, yoğun bahçe işleri çalışmalarında ortaya çıkabilir. Devamlı el sıkışan insanlarda (siyasetçi gibi), marangozlarda, bahçıvanlarda ve diş hekimlerinde sık görülmektedir. Yani bu hastalığın oluşması için tenis oynamaya gerek yoktur.

Tenisçi dirseği hastalığı daha çok sık kullanılan kolda (solaklarda sol kol gibi) görülür. Ağrı, dirseğin dış tarafı olan ve lateral epikondil denilen bölgesine, kasın (ekstansör karpi radialis) yapıştığı yerdedir. Bu bölgede daha çok hissedilir. Ağrı istirahatle azalır, kolun kullanımıyla artar. Kolun içe ve dışa döndürülmesi ve elin kavrama hareketiyle ağrı belirginleşir. Ağrı genelde yavaş başlangıçlıdır, daha sonra ön kola ve el sırtına doğru yayılma gösterebilir.

Tenisçi dirseği hastalığında tedavi
Tenisçi dirseği tanısı uzman doktor tarafından muayene sırasında çok kolay konulur. Tedavide hastalığa neden olduğu belirlenen aktiviteler kısıtlanmalıdır. Dirsek epikondil bölgesine takılan bantların, ağrı engellenmesinde olumlu etkisi vardır. Ağrının yoğun olduğu lateral epikondil bölgesine yapılan uygun enjeksiyon hastalığın iyileşmesinde çok büyük rol oynar. Enjeksiyonda seçilen steroid (kortizon) ve lokal anestezik karışımı yapılır.

Hastanın dirsek aktivasyonlarını tamamen ortadan kaldırmaması iyileşmeyi geciktirebilir. Ağrının devamı halinde yapılan enjeksiyon iki-üç hafta ara ile birkaç kez tekrarlanabilir. İnatçı olgularda cerrahi tedavi yapılır. Tenisçi dirseği tedavisinde sonuç genelde mükemmeldir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ