Haber 16

Tunus’ta erken seçim ilan edildi!

Tunus’un başkenti Tunus’ta, bir aydır süren kanlı olayları yatıştırmayı amaçlayan konuşmasının ertesinde, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali karşıtı bir gösteri yapıldı. Olaylar büyüyünce erken seçim ilan etti.

Tunus’ta erken seçim ilan edildi!
  • Dünya / Son Dakika
  • 14 Ocak 2011
  • Tunus’ta erken seçim ilan edildi! için yorumlar kapalı
  • 252 KEZ OKUNDU


Basın mensupları, “Bin Ali’ye Hayır”, “Ayaklanma sürüyor” diye sloganlar atan ve sayıları giderek artan göstericilerin içişleri bakanlığına yürüyüşlerini engellemek için Burgiba Bulvarının ortalarında polisin barikat kurduğunu belirttiler.


Gıda fiyatlarının ve temel hizmetlerin fiyatlarının düşmesini isteyen göstericiler, “İçişleri bakanlığı terör bakanlığı”, “şehitlerin kanına hürmet”, “Ülkeyi soyan Trabelsi’ye (cumhurbaşkanının dünürü) hayır” diye sloganlar atıyorlar.


BAŞKENTİN YANI SIRA BAŞKA KENTLERDE DE BİN ALİ KARŞITI GÖSTERİLER YAPILIYOR


Tunus’ta başkent Tunus’taki Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali karşıtı gösteriler, ülkenin başka birçok kentinde de düzenleniyor.


Başkent Tunus’ta binlerce göstericinin içişleri bakanlığına yürüyüşleri polis barikatıyla engellenirken, olayların bir ay önce ilk başladığı ülkenin güneybatısındaki Sidi Buzid ile yakınındaki Receb kentlerinde, sayıları binleri bulan protestocular Bin Ali karşıtı gösterilere katıldı ve cumhurbaşkanının görevi terketmesini istedi.


Güneydoğudaki Gafsa ile orta kesimlerdeki Kayruan kentlerinde de göstericiler dün akşam Bin Ali’nin olayların yatışması amacıyla uzattığı eli reddetti.


Ülkenin yegane işçi sendikası da bugün başkent Tunus bölgesinde iki saatlik genel grev çağrısı yaparken, internet kullanıcıları ve üniversite öğrencileri de gösterilerin sürmesi için harekete geçti.


Cumhurbaşkanı Bin Ali’ni dün akşamki konuşmasında bilgiye ve internete ulaşmada “tam özgürlük” güvencesi vermesinin ardından, engellenen internet sitelerine yeniden girilebiliyor.


Tunus’un Avrupalı turistlerin gözdesi turistik kıyı kenti Hammamet’te ise dün gece yağma olaylarının meydana gelmesi üzerine, Belçika seyahat acentaları Tunus’ta tatilde bulunan yüzlerce müşterisini tahliye kararı aldı.


Öte yandan, Tunus’un sürgündeki islamcı lideri Raşid Gannuşi, ülkede devam eden protesto hareketinin Cumhurbaşkanı Bin Ali rejimini süpüreceğine inandığını söyledi.


Gannuşi, Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesine yaptığı açıklamada, “Sistemin tek partisi bitti. Mafya rejimi bitti, halk kurtulmak istiyor ve intifada kazanacak” dedi.


Eski bir din eğitmeni ve teolog olan 69 yaşındaki Gannuşi, partisinin şu anki başkaldırı hareketinin içinde olmadığını da sözlerine ekledi.


SAĞLIK ÇALIŞANLARINA GÖRE DÜN GECEKİ OLAYLARDA 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ


Tunus’ta dün geceki çatışmalarda 13 kişinin daha öldüğü bildirildi.


Cerrah Faris Belhasan, Tunus Charles Nicolle hastanesinde 10 ceset saydığını, hastaneye 50 de yaralı getirildiğini söyledi.


Hayredin hastanesinde çalışan bir görevli ise Kram’da 3 kişinin vurularak öldürüldüğünü, 6 kişinin yaralandığını ifade etti.


Sağlık görevlilerinin iddiaları hakkında henüz resmi açıklama yapılmadı. Tunus hükümeti, en son 23 olarak verdiği resmi ölü rakamını birkaç gündür değiştirmiyor.


TUNUS’UN UNESCO DAİMİ TEMSİLCİSİ İSTİFA ETTİ


Tunus’un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi Mezri Haddad, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’ye istifasını sundu.


Büyükelçi Haddad, Cumhurbaşkanına yolladığı mektupta, “bir aydır ülkesinde süren gösterilerin kanla bastırılmasına göz yumamayacağını, ülkesini bu anarşi ortamında görmek istemediğini”, istifa kararı aldığını ifade etti.


Mezri Haddad, “gösterilerin Cumhurbaşkanına değil, Zeynelabidin Bin Ali’nin esiri haline geldiği oligarşiye karşı yapıldığını” belirtti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ