Haber 16

Türkiye’ye mülteci akını var

Libya Temas Grubunun 3. toplantısına katılmak için Abu Dabi’ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu…

Türkiye’ye mülteci akını var
  • Gündem / Son Dakika
  • 10 Haziran 2011
  • Türkiye’ye mülteci akını var için yorumlar kapalı
  • 235 KEZ OKUNDU


Libya Temas Grubunun 3. toplantısına katılmak için Abu Dabi’ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Şu ana kadar 2700 mültecinin Türkiye’ye geldiğini ifade eden Davutoğlu, Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’yi endişelendirdiğini söyledi.


Görüşmelerin sona ermesinin ardından Libya ile ilgili gelişmeler ve yaptığı ikili görüşmeler hakkında Türk gazetecilere bilgi veren Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile yaptığı görüşmede yeni doğan torununun da gündeme geldiğini belirterek, “Türkiye’den torunum olduğu için ben geç ayrıldım. Geciktiğim için, toplantı başlama saati gecikti. Dolayısıyla benim bir izahat vermem gerekiyordu. Toplantı sırasında içerde de bunu söyledim. O da onu öğrendiği için tebrik etti” dedi.


Davutoğlu, “Ben de kendisine (Anneanne olmak için gençsiniz) dedim” diye bilgi verdi.
Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:


“Türkiye Suriye’nin en yakın komşusu dostu olduğu için, herkes Suriye’yi bize soruyor. Gündeme geliyor. Basın toplantısında da geldi. Gerçekten de bizi kaygılandıran gelişmeler var. Bugün itibariyle 2700’e kadar ulaşan mülteci akını var. Bunun bu şekilde devam etmesi halinde tabii çok ciddi bir insani durum söz konusu olacak. Türkiye muktedir bir ülkedir, insani bir durum söz konusu olduğunda, elinden geleni yapar.”


“KARDEŞLERİMİZDEN HİÇBİR ŞEY ESİRGEMEYECEĞİZ”


“Suriyeli kardeşlerimizden hiçbir şeyi esirgeyecek durumda değiliz” diyen Davutoğlu, “Sürecin nereye doğru gideceğini herkesin görmesi lazım. Dolayısıyla Suriye’nin istikrarsızlığa sürüklenmesi kimsenin arzu etmediği bir durumdur. Bu istikrarsızlığı engellemenin bir yolu da, reformların bir an önce gerçekleşmesi ve Suriye halkında yeni bir dönemin başladığı intibaını verecek şekilde olması. Bu olmadıkça durumun bir sükunute kavuşması zor olacak.”


Alınacak güvenlik tedbirlerinin kitlesel gücü de zorlayan ölçekte güvenlik tedbirleri olmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, bunun doğuracağı bölgesel sonuçlar olduğunu belirtti. Davutoğlu “süreci yakından takip ediyoruz. Bugün de bu konular burada gündeme geldi tabii ki” dedi.


Davutoğlu, Libya’daki durumla ilgili olarak da, ülkede iki otorite bulunduğunu belirterek şunları söyledi:


“O zaman yeni muhalefetin, nasıl bir kaynakla kendini finanse edebileceği bir sorun. Bu konular burada gündeme geldi. Değişik formüller üzerinde duruldu. Ortak bir zemin oluşturulmaya çalışıldı. Büyük ölçüde de bu kuruldu. Ancak bu tabii sürdürülebilir bir durum değil. Önce Libya’da siyasal bir çözümün önünü açmak lazım.”


Türkiye’nin haklı kaygılarının nasıl geçerli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:


“Bütün bu gelişmelerin başında Libya’yı bölmeyecek Libya’daki farklı otoriteler çıkmasını önleyecek bir geçiş süreci öngörmüştük. Ve bunu taraflarla açık bir şekilde paylaşmıştık. Buna rağmen çabalarımızı sürdürdük. Sayın Abdülcelil’in seyahati esnasında da yapacağımız insani yardımların ve yol haritasının detaylarını konuştuk. Şimdi de daha sonra da taraflarla itibarlarımız sürdü. Ve devam edecek. Ümit ederiz ki temmuz ayı ortasında yapabileceğimiz toplantıya kadar Libya’da kalıcı bir barışın dokusu oluşabilir. Bütün hedefimiz bu.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ