Haber 16

Ve o madenciler çıkarılıyor!

69 gün önce göçük altında kalan 33 madenci yeryüzüne çıkarılıyor.

Ve o madenciler çıkarılıyor!
  • Dünya / Son Dakika
  • 13 Ekim 2010
  • Ve o madenciler çıkarılıyor! için yorumlar kapalı
  • 253 KEZ OKUNDU

Şili’de yerin 622 metre altında 69 gündür mahsur kalan 33 madenciyi kurtarma operasyonunu çerçevesinde beş madenci günyüzüne çıkarıldı. İlk olarak çıkarılan 31 yaşındaki Florencio Avalos’dan bir saat sonra da Mario Sepulveda Espina (39) çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.

Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica’ya sarıldı.


Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.


Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina da ilk olarak eşi Katty Valdivia’ya sarıldı.


HEDİYESİYLE BİRLİKTE GELDİ


Mutluluğu yüzünden okunan Espina, “Şili çok yaşa” diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve “yeraltındaki evinden” getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.


Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espina’dan (39) yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.


Şili’de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu.


Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.


AZİZ LORENZO ADI VERİLDİ


Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra “Aziz Lorenzo” adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.


Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca “yeraltındaki evlerine” gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarının formaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple’ın patronu Steve Jobs’un gönderdiği Ipod da bulunuyor.


YAZAR VE SENARİSTLER SIRADA


Şili’nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.


Bu arada, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.


ÇELİK KAPSÜL 2,5 METRE UZUNLUĞUNDA


Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.


Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.


Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne’un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci “karşılıyor”.


Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.


Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.


Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede “bayram coşkusu” yaşanıyor.


BENZERSİZ OPERASYON


Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, “Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır” dedi.


Şili’de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, “Şili’nin birleştiğinde tüm talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini” belirtti.


Pinera, “madencilerin sınavından” inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.


HERKESİN ÇIKARILMASI BİR GÜNÜ BULACAK


Şili Madencilik Bakanı Laurence Golborne, tüm madencilerin çıkarılma işleminin bir günü aşkın süreceğini belirtti. Kapsülün 15-20 dakikada tünelden yukarıya çıkması, madencinin kapsülden dışarı çıkması ile kapsülün tekrar aşağıya indirilmesi için 25-30 dakika gerektiği ve başka bir madencinin kapsül içinde yerini alması için de biraz zaman gerektiği bildiriliyor. Yani bir madencinin yeryüzüne çıkması için gerekli olan sürenin 1 saat olduğu tahmin ediliyor.


EN SON ÇIKAN GUİNNESS’E GİRECEK


Madencilerin yeryüzüne çıkış için hazırlanan sıralama listesi gizli tutuluyor. Şili Sağlık Bakanı, her madencinin en son çıkacak kişi olma konusunda, “vefalı bir şekilde” kendisini yazdırmaya çalıştığını söyledi. En son çıkacak kişi, göçük altında en uzun süre kalan insan olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek.


İLK 17 GÜNÜ ANLATMAMAK İÇİN YEMİN


Madenciler aşağıdaki hayatlarını anlatırken bir konuda konuşmama yemini etti. Madenciler kendilerine yeryüzüne sağ olduklarını bildirdikleri ilk sondaj borusunun ulaşmasından önce, öldükleri zannedilen ilk 17 gün yaşadıkları hakkında konuşmama kararı aldı. Bir madencinin eşi, “Bu konuda sessiz kalma yemini ettiler” dedi. Madenciler, daha önce de başlarından geçenleri hep birlikte yazacakları bir ortak kitapla dünya ile paylaşacaklarını açıklamıştı.


OBAMA DUA ETTİ


ABD Başkanı Barack Obama da 5 Ağustos’tan beri yer altında olan  madencinin sağ salim kurtarılması için dua ettiğini söyledi. Obama, ”Tanrı’nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz” diye konuştu. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle çalışan Amerikalılarla da gurur duyduğunu da ifade etti.


47 YIL ÖNCEKİ MUCİZE


Almanya’nın Lengede kentinde yaklaşık 47 yıl önce meydana gelen maden kazasında, 11 madenci 14 gün boyunca yerin altında mahsur kalmıştı. Madenciler, 3 Kasım 1963’te “Dahlbush” tipi bir bombayı bozarak yapılan bir taşıma aracıyla yukarıya çekilerek kurtarılmıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ