Haber 16

Ya suç unsuru varsa? Ne olacak?

Hakim Kadir Kayan “kozmik oda” aramasını tamamladı ama sonuçları ondan önce Genelkurmay açıkladı.

Ya suç unsuru varsa? Ne olacak?
  • Gündem / Son Dakika
  • 23 Ocak 2010
  • Ya suç unsuru varsa? Ne olacak? için yorumlar kapalı
  • 315 KEZ OKUNDU

Oysa orada suç olup olmadığına aramayı yapan hakim karar verebilir. Genelkurmay’ın taraf olduğu bu soruşturmada ‘suç unsuru yok’ demesi anlaşılır değil. Ayrıca belgelerin imha edilecek olması kamuoyunda yeni soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu…

Haftalık basın bilgilendirme toplantısını rutin olmaktan çıkarıp gerek görüldüğünde düzenleme kararı alan Genelkurmay dün gazetecilere açıklama yaptı. Balyoz iddialarından Anayasa Mahkemesi’nin aldığı tartışmalı karara kadar bir çok konuda açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, “Kozmik oda” aramasına da değindi. Yaklaşık 26 gün boyunca Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama yapan Hakim Kadir Kayan incelediği belgelerle ilgili hiçbir açıklama yapmadan Hıfzı Çubuklu onun adına açıklama yaptı. Askeri savcı ya da hakim olmayan Kayan’ın “kozmik oda”da yaptığı incelemelerde suç unsuruna rastlanıp rastlanılmadığıyla ilgili mahkemeye intikal eden herhangi bir bilgi olmamasına rağmen, Genelkurmay “Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığının görev ve yetki alanı dışında bir faaliyetinin tespit edilemediğini ifade etmemiz mümkündür” dedi.

Çubuklu’nun açıklamalarıyla oluşan soru işaretlerinden biri de arama yapılan odadaki bilgi ve belgelerin genelkurmay tarafından imha edilecek olmasıydı. Gerekçe ise ” “Devlet sırrı niteliğinde olan bazı planlarla ilgili olarak güvenlik prensibi ihlali olmasıydı” Yargı mensubu bir hakimin gördüğü belgeler güvenlik ihlali kabul ediliyor ve “Mevcut usuller gereği uzun yıllar büyük emek verilerek hazırlanan ve geliştirilen söz konusu planlar geçerliliğini kaybetmiştir. Bu nedenle bu planlar iptal edilecektir” deniliyor. Genelkurmay’ın belgeleri hemen imha edecek olması dikkat çekici. Çünkü Hakim Kadir Kayan hala bir açıklama yapmış değil. Bir suç unsuruna rastlayıp rastlamadığıyla ilgili olarak ne kamuoyuna yansıyan bir sözü oldu ne de adli mercilere ulaşan “takipsizlik”, “görevsizlik” yada “dava açılmasına gerek yoktur” talebi veya görüşü oldu. Eğer böyle bir olay gerçekleşirse belgelerin imha edilmesi anlaşılabilir. Sadece Genelkurmay’ın yüksek bir yargı hakimine güvenmediği izlenimi ortaya çıkar.

Ama ya Hakim Kadir Kayan suç unsuru olduğuna kanaat getirirse. O zaman ne olacak? Gördüğü ve incelediği belgeler imha edilirse Kayan iddiasını nasıl ispatlayacak? Yoksa amaç hakimin not aldığı suç belgesi Genelkurmay’a sorulduğunda ‘Hayır bizde öyle bir belge yok’ demek mi? Peki o zaman zor durumda kalacak olan Hakim Kayan olmayacak mı?

Ve hukuki durum. Belgelerin mahkeme aşaması bitene kadar imha edilip edilmeyeceğine genelkurmay tek başına karar verebilir mi? Şu anda olayın tarafı olan Yargı’nın düşüncesi önemli değil mi?

DELİL YOK ETMEYLE İLGİLİ SES KAYDI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Daha önce de internete düşen ses kaydında Tuğ. Hıfzı Çubuklu ve ekibinin nasıl delil yok ettikleri ortaya çıkmıştı.

İnternete düşen ses kaydında Genelkurmay’ın beyni olarak tanınan Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve ekibi, “Bamya” kod adlı Hava Kuvvetleri Komutanı Adli Müşavirliği savcısı Albay Zeki Üçok’un sivil savcı tarafından istenen bilgisayar kayıtlarını ve belgelerini ayıkladıklarına dair konuşmalar yer alıyor. Bilindiği gibi Albay Zeki Üçok, çürük raporu vermek, yolsuzluk ve çete kurmaktan dolayı cezaevine gönderilmişti.

Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve Albay Neşet ile Olcay ismindeki şahıs ile Adli Müşavirlik’te görevli bir kadının bilgileri nasıl gizleyeceklerine dair tartışması sırasında Olcay isimli şahsın, “Kritik bir şey kaçarsa eğer yapılan soruşturmalarla ilgili ve onlar bunu satır satır okuyacak o polisler bunları. Terörle mücadele şubeye gidecek bu belgelerin hepsi. Aradan bir şey kaçırırsak ciddi sıkıntı olur” ifadeleri dikkat çekiyor.

ZAMAN

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ