Haber 16

Yardım gemilerine savaş gemisi!

İsrail, Türkiye’den bu akşam saatlerinde yola çıkacak yardım gemilerini savaş gemileriyle karşılayacak.

Yardım gemilerine savaş gemisi!
  • Gündem / Son Dakika
  • 28 Mayıs 2010
  • Yardım gemilerine savaş gemisi! için yorumlar kapalı
  • 333 KEZ OKUNDU


İsrail Savunma Bakanlığı, yardım gemilerinin Gazze’ye girmesinin “yasaklandığını” duyurdu. İsrail, ilgili hükümetlerden de gemilerin hareketine izin verilmemesi için üç ülkenin büyükelçileri ile peşpeşe toplantıda.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık Müsteşarı Yossi Gal, filoya katılan gemilerin hareket ettiği Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin büyükelçilerini ayrı ayrı bakanlığa çağırarak kendileriyle görüştü.

Bu, İsrail Dışişleri Bakanlığının ilgili ülke büyükelçilik temsilcileriyle yaptığı üçüncü görüşme oldu.

PROVOKASYON İDDİASI


Son görüşmede Gal, Savunma Bakanlığının aldığı yasak kararıyla ilgili bilgi verdi ve büyükelçilerden gemilerin engellenmesini istedi. İsrail’in gemi filosunu “açık bir provokasyon” olarak niteleyen resmi politikasının altını bir kez daha çizen Gal, uluslararası organizasyonlar tarafından gıda maddeleri, yakıt ve öteki gereksinimlerin Gazze’ye sürekli olarak aktarıldığına işaret ederek, insani yardımlar bakımından bölgede herhangi bir sıkıntı olmadığını öne sürdü.

Gal, bu nedenle eylemin yöneticilerini gemileri Aşdod limanına yönlendirmeye çağırdı ve burada boşaltılacak yüklerin güvenlik taramasından geçtikten sonra İsrail yetkililer ya da uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Gazze’ye nakledilebileceğini söyledi.

Müsteşar Gal, İsrailli asker Gilad Şalit’in dört yıldır Gazze’de “ömür çürüttüğünü” ve Hamas’ın, kendisini en temel insan haklarından bile yoksun bırakmanın ötesinde, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı temsilcilerinin kendisiyle görüşmesine izin vermediğini de kaydetti.

Gilad Şalit’in ailesinin, oğulları için hazırladığı bir paketin Gazze’de Hamas yetkililerine iletilmesi ve uluslararası organizasyon temsilcilerinin kendisiyle görüşmesine izin verilmesi yolundaki talebinin, gemi organizatörleri tarafından reddedildiği de İsrail basınında yer aldı.

İsrailli asker Gilad Şalit, 2006 haziranında aralarında Hamas’ın da bulunduğu Filistinli silahlı militanlarca Gazze’ye kaçırılmış, o günden bu yana birkaç mektup ve yaşadığını kanıtlamak için Hamas’ın ailesine gönderdiği bir video dışında, kimseyle görüştürülmesine izin verilmemişti.
İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, çeşitli ülkelerdeki İsrail büyükelçileri de ilgili hükümetler nezdinde paralel girişimlerde bulunarak, gemilerin uluslararası hukuku ihlal etmek üzere olduğu uyarısını yapmış bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ile birlikte ilgili öteki bakanlıkların yetkililerinin, Aşdod’a getirilecek yolcuların İsrail’den bir an önce çıkmalarını sağlamak için gerekli önlemleri aldığı belirtiliyor.

Bu arada Dışişleri Bakanlığında bir “Durum İzleme Merkezi” kurulduğu da kaydedildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ