Haber 16

Yaş ve MGK’daki değişim!

YAŞ, MGK ve 30 Ağustos’taki sivilleşme adımları atılırken Meclis’teki darbe dönemlerinin izleri dikkat…

Yaş ve MGK’daki değişim!
  • Gündem / Son Dakika
  • 05 Eylül 2011
  • Yaş ve MGK’daki değişim! için yorumlar kapalı
  • 203 KEZ OKUNDU

YAŞ, MGK ve 30 Ağustos’taki sivilleşme adımları atılırken Meclis’teki darbe dönemlerinin izleri dikkat çekiyor. 35 ülkenin parlamentoları üzerinde bir araştırma yaptıran Meclis Başkanlığı, Türkiye dışında hiçbir ülkenin parlamentosunda askeri loca olmadığını tespit etti.


Türkiye Büyük Millet Meclisi 27 Mayıs ve 12 Eylül darbeleri döneminde iki kez kapatıldı. 12 Mart ve 28 Şubat döneminde de askerlerin dayatmasıyla karşı karşıya kaldı.


YAŞ VE MGK’DAKİ DEĞİŞİM


Fakat Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasının ardından başlayan sivilleşme adımları henüz Meclis’e uğramadı. Sivilleşme YAŞ toplantısında Başbakan’ın tek başına başkanlık ettiğini gösteren fotoğrafla başladı. Benzer fotoğraf MGK toplantısında verildi. MGK’da siviller ve askerler karışık oturdu. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda ise tebrikleri ‘Başkomutan’ sıfatıyla Cumhurbaşkanı Gül kabul etti. Süreç GATA’nın sivillere açılmasıyla yeni bir boyut kazandı.


ANDORRA’DA BİLE YOK


Meclis Başkanlığı, Parlamento Localarına ilişkin bir araştırma yaptırdı. Araştırma neticesinde Türkiye’den başka hiçbir ülkenin meclisinde askeri locanın olmadığı ortaya çıktı. İncelenen 35 parlamento ve senatoda askeri locası bulunan tek ülke yok. Sadece Rusya, Polonya, Litvanya, Macaristan ve Belçika’da, bürokratlara ayrılmış bir loca var.


HALK LOCASI VAR


İncelenen parlamentolar arasında, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi, İsrail, Gürcistan, Norveç, Letonya, İngiltere Avam kamarası, Danimarka, Romanya parlamentoları da yer alıyor. Bunlarda “askeri loca” yok.


İtalya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İsveç gibi ülkelerde ise sadece halk ve basın locası bulunuyor. Andorra Prensliği’nde bile askeri loca yok. Avusturya Meclisi’nde Devlet Başkanları bile “özel misafirler” için ayrılan bölümü kullanıyor.


TABUR DERHAL GİTSİN


Meclis’ten darbe kalıntılarının kaldırılmasını isteyen eski bakan Hasan Celal Güzel, “Meclis polisle korunmalı, taburun derhal kaldırılması gerekir. Localar da mimari bakımında yukarda, sanki vekillere omzu kalabalıklar tarafından küçümseyici bir şekilde bakılıyor gibi. Localar yeniden tanzim edilmeli” diye konuştu.


Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Yasin Aktay da normalleşme sürecinde TBMM çatısı altında askeri vesayetin varlığının loca ile sürdürülmesinin doğru olmayacağına dikkat çekti. Aktay şunları söyledi: “Bu tepeden bakmacı yapıdan kurtulmamız şart, sivilleşmenin yolu bu tür temizliklerden geçer.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ