Haber 16

Yasak Avrupa’da yayılma eğiliminde

İsviçre’de yeni minare yapımının yasaklanması, İtalya’da merkez sağ koalisyondaki görüş ayrılığının da gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Yasak Avrupa’da yayılma eğiliminde
  • Dünya / Son Dakika
  • 02 Aralık 2009
  • Yasak Avrupa’da yayılma eğiliminde için yorumlar kapalı
  • 316 KEZ OKUNDU

 

Koalisyon ortaklarından Kuzey Birliği Partisi (KBP), İtalya’nın da İsviçre’dekine benzer bir referandum mekanizmasını benimsemesi gerektiğini savundu.

KBP, reform çalışmaları çerçevesinde, İsviçre’dekine benzer bir referandum mekanizmasının İtalyan anayasasına eklenmesini öngören bir teklifin parlamento gündemine getirileceğini açıkladı.

“Karar doğal”

KBP’nin bu girişimi, bürokrasiyi azaltmaktan sorumlu Devlet Bakanı Roberto Calderoli tarafından açıklandı.

Calderoli, İsviçre’de yeni minare yapımının referandumla yasaklanmasının doğal olduğunu savunarak, “Anayasamızda öngörülmemiş olan bu tür bir yöntemi, bizim de benimsememizde yarar var” dedi.

Kabinenin KBP’li üyelerinden biri olan İçişleri Bakanı Roberto Maroni ise İsviçre’deki minare yasağını, “Halkın sesine sürekli kulak verilmelidir. Demokrasilerde, şu veya bu şekilde aydın addedilen seçkinler yerine, halkın isteklerinin yerine getirilmesi daha yararlıdır” diye yorumladı.

İtalya’da referandum mekanizması, sadece mevcut yasal düzenlemeleri iptal veya teyit amaçlı olarak kullanılabiliyor. Hükümetin yaptığı yasal düzenlemeler, belirli sayıda imza toplanması durumunda yasanın iptali talebiyle halk oylamasına sunulabiliyor.

Düzenleme, parlamentonun üçte iki çoğunluğunun desteğini almaksızın yapılan anayasa değişikliklerinin de teyit amacıyla referanduma götürülmesini öngörüyor.

Yabancı düşmanlığı

Ancak yabancı düşmanlığı olarak tanımlanabilecek tutumlarıyla dikkati çeken KBP’nin İsviçre’dekine benzer bir referandum mekanizmasının İtalya tarafından da benimsenmesi yönündeki önerisinin yeterince destek bulması beklenmiyor.

Siyasi gözlemciler, bu girişimin propaganda amaçlı bir hamle olarak sınırlı kalmasının yüksek bir olasılık olduğunu belirtiyor. İsviçre’deki minare yasağı, İtalya’da merkez sol muhalefetin yanı sıra başta Dışişleri Bakanı Franco Frattini olmak üzere merkez sağ koalisyondaki ezici çoğunluk tarafından da “kaygı verici bir gelişme” olarak nitelenmişti.

Dolayısıyla salt KBP tarafından gündeme getirilecek bir önerinin yeterli desteği bulması mümkün görünmüyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ