Haber 16

ABD İran’la korkutup silah satıyor!

Amerika, İran tehdit ediyor derken bir taraftan da silah pazarlamaya başladı. Washington Post kirli ticareti yazdı.

ABD İran’la korkutup silah satıyor!
  • Dünya / Son Dakika
  • 01 Şubat 2010
  • ABD İran’la korkutup silah satıyor! için yorumlar kapalı
  • 369 KEZ OKUNDU


İran’ın nükleer tehdidini bahane eden ABD yönetiminin petrol ve doğal gaz zengini Körfez ülkelerine silah satışını artırmaya çalıştığı bildirildi.

ABD’nin Washington Post gazetesi, Başkan Barack Obama yönetiminin, “İran’ın gelecekteki muhtemel askeri saldırılarını önleme girişimi” çerçevesinde, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer müttefiklerine silah satışını hızlandırmak ve petrol terminalleri ile diğer önemli alt yapı tesislerine yönelik savunma sistemlerini güçlendirmek için “sessizce” çalışma yürüttüğünü öne sürdü.

SUUDİ ARABİSTAN GÜÇLENİYOR


Habere göre, Washington öncelikli olarak Suudi Arabistan’daki 10 bin kişilik koruma gücünü üç katına çıkarmak istiyor. Hava savunma sistemlerinde daha önceden görülmemiş boyutta koordinasyon sağlanmasını da talep eden Washington yönetimi, ABD ve Arap orduları arasında ortak tatbikat sayısını artırmaya da çalışıyor.

Habere göre söz konusu çabanın, George Bush başkanlığındaki yönetimin İran’ın giderek artan silah stokuna karşı “dost” Arap ülkelerine savaş uçakları ve füzesavar sistemleri satılması taahhütlerinin üzerine inşa edildiği belirtiliyor.

25 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI


Silah satışında yüz milyarlarca dolarlık döviz rezervleri bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başı çekiyor. ABD sadece geçtiğimiz iki yıl içinde her iki ülkeye 25 milyar dolarlık silah satmıştı.

New York Times gazetesi de Suudi Arabistan’dan sonra diğer Körfez ülkeleri Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt’in de ABD füze şemsiyesinin altına girmek istediğini yazdı.

İRAN BAHANESİYLE SAVUNMA STRATEJİSİ


Bush yönetiminden farklı olarak Körfez ülkelerini koruması altına almak isteyen ABD yönetimi, 22 Temmuz 2009’da bizzat Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından Körfez’de ‘savunma şemsiyesi’ oluşturmak istediklerini duyurmuştu.

26 Mayıs 2009’da Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 5 bin kişilik deniz üssünü açan Fransa da başta Rafael savaş uçakları olmak üzere bölge ülkelerine milyarlarca dolarlık silah satmak için girişimlerde bulunuyor.

2010 askeri bütçesini bu yıl için 44 milyar dolara çıkaran Suudi Arabistan, Rusya ile de silah alım görüşmeleri yapıyor.

Gazeteye göre, Orta Doğulu askeri ve istihbarat yetkilileri, “Körfez ülkelerinin İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası tepkilere giderek daha fazla meydan okuması karşısında ABD ile savunma konusundaki işbirliğinin artırılması fikrini memnuniyetle karşıladıklarını” söylüyor.

Uzmanlar, yoğun propaganda altında Arap ülkelerinin artık bölge için birinci tehdit olarak İsrail’i değil, İran’ı görmeye başladıklarını, bunun için de hızla silahlanmaya başladıklarını vurguluyor.

ABD başta Katar’daki El Udeyd Üssü olmak üzere hemen hemen tüm Körfez ülkelerinde askeri üslere sahip bulunuyor. Bunun yanı sıra Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia Deniz Üssü de Amerikan güçlerinin dünya çapındaki en önemli caydırıcı güçlerinden birini teşkil ediyor. Türkiye’deki İncirlik Üssü ile Afganistan ve Irak’taki üsler de İran’a karşı kullanılabilecek üsler arasında bulunuyor.

Amerika’nın yanı sıra İsrail’in hava gücü de İran’a karşı bölgedeki en caydırıcı güçlerin başında geliyor.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ