Haber 16

Albino Hastalığı Nedir?

Albino hastalığı bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyan hastalara albino denir. Bu hastalık yüzlerce insanı ve hayvanı etkileyen genetik bir bozukluktur.

  • Sağlık / Son Dakika
  • 23 Şubat 2016
  • Albino Hastalığı Nedir? için yorumlar kapalı
  • 385 KEZ OKUNDU

Albino Hastalığı

Albino hastalığı bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyan hastalara albino denir. Bu hastalık yüzlerce insanı ve hayvanı etkileyen genetik bir bozukluktur. Bu hastalık cilde,saça ve gözlere renk veren melanin pigmentinin vücutta bulunmaması veya çok az miktarda bulunması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bir deri rahatsızlığı olan albino hastalığı kız çocuklarında daha sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde de görülür ancak kızlar görülme oranı daha yüksektir. Babada veya anne de albino hastalığı olması çocuklarında albino olma ihtimalini artırır ancak herhangi bir akrabada bu hastalığın olması büyük bir risk faktörü sayılmaktadır.
Dünya da bu hastalık her 20000 kişide 1 görülmektedir. Bu hastalığın 2 çeşidi vardır. Bunlar;

1. Oküler Albino : Sadece gözleri etkileyen bir albino çeşidi olan oküler albino hastalarının ten rengi normaldir. Göz bebekleri pembe,ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızı renktedir. Gözler ışığa karşı duyarlıdır ve görme azalmıştır. İstemsiz olarak gözlerin ileri ve geri gitmesi görülmektedir ve gözler titrer. Gözler için güneş gözlüğü takılmalıdır.
2. Okülokütanöz Albino : Göz ve deriye aynı anda etki eden bir albino türüdür. Güneşte kalındığı zaman deride ağır güneş yanıkları görülmektedir. Uzun dönemde güneşin etkisi cilt kanseri riskini oluşturabilir.

Belirtileri

Bu hastalığın en belirgin belirtisi açık renk deridir. Bazı hastalarda derinin tümünde beyazlık görülür ancak bazı hastalarda bu beyazlık parça parçadır. Albino göz rahatsızlıkları görülebilir. Zeka geriliği ve bedensel gerilikte görülebilir. Her hastada ortak belirtiler görmek mümkündür.

Tedavisi

Öncelikle hastaların doktora danışmaları gerekir. Doktora danışarak gerekli testler yaptırılır. Doktor bu hastalığın altında yatan nedeni bulur. Nedeni saptamak önemlidir. Doktor kontrolünde olmayan ilaçlardan hastanın kesinlikle uzak durması gerekir. Doktor kontrolünde olmayan ilaçlar hastaya ciddi zarar verebilir. Bu hastalığı ortadan kaldıran henüz bir tedavi bulunamamıştır. Hastaların doktor kontrolünde olarak tavsiye alması önerilir. Bu hastalıkta güneş ışığından kaçınmak için ve göz hastalıkları için doktor kontrolünde olmak gerekir. Doktor kontrolünde olmak birçok zorluğu ortadan kaldırır. Doktora başvurarak gerekli bilgileri almanız şiddetle tavsiye edilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ