Haber 16

Dünya Basınında Türkiye

Amerika’nın saygın gazetelerinden New York Times, hafta sonundaki yorum yazılarında Türkiye ve Ortadoğu’daki yerine dair değerlendirmelerini sürdürüyor.

Dünya Basınında Türkiye
  • Dünya / Son Dakika
  • 21 Haziran 2010
  • Dünya Basınında Türkiye için yorumlar kapalı
  • 319 KEZ OKUNDU

Amerika’nın saygın gazetelerinden New York Times, hafta sonundaki yorum yazılarında Türkiye ve Ortadoğu’daki yerine dair değerlendirmeleri sürdürüyor.


Gazetenin ünlü köşe yazarı Thomas Friedman son iki köşesini Türkiye’ye ayırırken, yine AK Parti’ye sert eleştirilerde bulundu. New York Times’da konuk olarak yazan Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Bernard Hayel ve doktora öğrencisi Elliot Hen-Tov ise Türkiye’nin demokrasiyle yönetilen bir Müslüman ülke olarak ABD açısından önemine dikkat çekip, Türkiye’nin özellikle İran’ı dengelemek için vazgeçilmez güç olduğu değerlendirmesini yaptı.


‘Chavez’leştirme’


Geçen hafta ‘İstanbul’dan Mektup 1’ adlı köşesinde,Türkiye’nin Batı’dan yüz çevirdiğini iddia edip ABD’nin duruma müdahale etmesi hatta Obama’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Camp David’de ağırlaması çağrısı yapmıştı.


 Friedman, dün ‘İstanbul’dan Mektup 2’ adlı yazısında ekonomik olarak hızla büyümesine karşın AB tarafından oyalanan Türkiye’nin artık gözünü Ortadoğu liderliğine çevirdiğini öne sürdü.


Ünlü yazar, buna karşın AK Parti hükümetini bu liderliği demokratik idealler yerine İslami unsurlar üzerinden yapmasını eleştirdi. Friedman ayrıca Erdoğan’ın ‘Chavez-Putin benzeri otoriter eğilimler’ içinde olduğunu savunurken, Erdoğan’ın dış politika meselelerini iç politika malzemesi yaparak muhafazakâr tabanını hareketlendirmekte kullandığını kaydetti. Yazar, ABD yönetimine Türkiye Başbakanı’yla açık çatışmadan kaçınması, zira bunun sadece ona yaradığı tespitinde bulundu.


Hayel ve Hen-Tov ise İsrail’le Mavi Marmara krizinden siyaseten Türkiye’nin kazançlı çıktığı, İran’ın ise bölgede etkisinin azaldığı yorumunu yaptı.


Yazıda, Türkiye’nin ‘Filistin meselesine sahip çıkan, modern, demokratik ve uluslararası saygınlığı olan, İsrail ve ABD’ye karşı çıkabilen ülke olarak süpriz biçimde yeni lider rolü üstlendiğinin’ altı çizildi.


Ortadoğu halklarının, İran gibi baskıcı otoriter rejimler veya Suudi Arabistan gibi ideolojik derinlikten yoksun ülkelere nazaran demokratik ve Müslüman Türkiye’nin çıkarlarını daha iyi savunacağına inandığı görüşüne yer veren Hayel ve Hen-Tov, bu nedenle Türkiye’nin Arapların desteğini kazanırken İran’ın itibarını hızla kaybettiğine dikkat çekti.


Yazarlara göre, Gazze ambargosu kaldırılır veya yumuşatılırsa bu Türkiye ve Erdoğan için çok büyük zafer olacak. Yazıda, pek çok Amerikalının Türkiye’nin yeni politikalarından hayal kırıklığına uğrayabileceği, ancak Arap aleminin Batılılaşmış, refaha kavuşmuş ve demokratik bir ülkeyi lider görüp örnek almasının ABD’nin çok şey kazanabileceği belirtildi


Kaynak: Radikal

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ