Haber 16

Erdoğan için çarpıcı analiz!

Vatan’a konuşan Fisk, 1977’den bu yana sık sık geldiği Türkiye’deki değişimi değerlendirirken, Türkiye…

Erdoğan için çarpıcı analiz!
  • Dünya / Son Dakika
  • 21 Kasım 2011
  • Erdoğan için çarpıcı analiz! için yorumlar kapalı
  • 353 KEZ OKUNDU

Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Arap coğrafyası ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere ilişkin çarpıcı analizlerde bulundu.


Fisk’e göre Esad yönetiminin en büyük korkusu ‘tampon bölge’…


Nedeni ise çarpıcı:


“Suriye yönetimi tampon bölgede Özgür Suriye Ordusu’nun etkinliğini artırmasından endişe ediyor.”



Başbakan Erdoğan hakkında da konuşan Fisk’e göre, Erdoğan “Arap uyanışını anlayan ilk lider” oldu.



Vatan’a konuşan Fisk, 1977’den bu yana sık sık geldiği Türkiye’deki değişimi değerlendirirken, Türkiye ile Arap coğrafyası arasındaki farkları da ilginç tespitlerle ortaya koydu.


İşte deneyimli gazetecinin tartışma yaratacak o değerlendirmeleri…


SINIRDIŞI EDİLDİM


Türkiye’de 1991’de daha askeri bir ortam vardı. Ben Türk ordusunu eleştirdiğim için sınır dışı edildim. Bugün her şeyi eleştirebilirsiniz. Daha sivil bir toplum var. Burası bir gazeteci olarak çalışmaya daha elverişli bir yer haline geldi.


Bir örnek vereyim:


1991’de Ermeni soykırımı hakkında ağzını açamazdın. Ama artık insanlar artık bunu konuşuyor ve bazıları kabul ediyorlar. Soykırım artık yasaklı bir konu değil. Sonunda Türkiye bunu kabul etmeli. Türkiye AB’ye girmek istiyorsa bunu kesinlikle kabul etmeli. Askerlik, tarih gibi tabulaşmış ve yasaklı diğer birçok konu hakkında konuşulabilir. Ama yapılacak çok şey var. Adalet konusunda mesela. Hrant Dink davası tam bir skandal. Kürt sorunu çözülmedi, askerlerle olan sorun çözülmedi. Basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğü konusunda hala sorunlar var. Hala yapmanız gereken birçok şey var. Ama her geldiğimde daha iyiye gidiyor.


ERDOĞAN UYANIŞI ANLADI


1977 ‘de gelmiştim ilk olarak ve her seferinde bir gelişme oluyor. Diyarbakır ya da Gaziantep’te bir değişiklik olmuyor ama Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde gelişme var ve onlar değişiyor. 1977’de geldiğimden beri burayı daha fazla evdeymiş gibi yaşıyorum. Ben Türkiye’yi Arapların gözünden görüyorum çünkü 35 yıldır Arap dünyasında yaşıyorum. Erdoğan Arap uyanışını anlayan ilk liderdi. Obama Beyaz Saray’da korkmuş otururken, İsrail, Kudüs’te gelişmeleri korkuyla izlerken bu adam ve bu ülke çıktı.


İSRAİL’İN KARŞISINA DİKİLDİ


İsrail’in karşısına çıkıp Mavi Marmara’dan sonra resmi olarak özür istedi. İsrail er ya da geç özür dileyecek ama bence geç bir zamanda olacak bu. İsrail politikası her zaman ‘Arap’a vur, onu eğit ve istediğini al’ şeklindeydi. Bunu Türkiye’ye yapamazsın, Türkiye bir Arap ülkesi değil. Bunu siz de ilerde Araplara da yapamazsınız. Sonuç olarak, Türkiye ile Türkler ile uğraşma. Türkiye çok ciddi bir ülke. Erdoğan’a bazı eleştiriler haklı, bir yandan İsrail’le kavga ederken öbür yandan füze savunma kalkanı kurmak mesela. Kadına şiddet ciddi bir konu.


ESAD’IN EN BÜYÜK KORKUSU


Yapılacak mı bilmiyorum ama Suriyeliler tampon bölge konusunda çok endişeli. Eğer Türk ordusu tampon bölge için girerse, bu mülteciler için olacaktır. Bu bölgeye Özgür Suriye Ordusu girecek mi? Libya ile Suriye arasındaki fark şu; Libyalı isyancıların Bingazi gibi bazı bölgeleri vardı. Fakat Suriye’de böyle bir durum yok. Saklanabiliyorlar ama sahip oldukları bir alan yok, orduyla çatışıyorlar.


TAMPON BÖLGE OLURSA…


Tampon bölge oluşturulursa muhaliflere bir alan sağlanmış olur. Sonuçta bu Suriye rejimine büyük bir darbe vurur. Esad, zamanının kalmadığını biliyor. İstanbul ‘da Esad’ın günleri kalmış gibi gözüküyor ama Şam’da bir süre kalınca rejimin aylarca idare edebileceğini görüyorsun. Suriyeli muhaliflerle görüştüm ve Esad’a 6 ay ile bir yıl süre verdiler. Uçuşa yasak bölge zone olmayacak. ABD’nin müdahale edeceğini zannetmiyorum.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ