Haber 16

Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat!

Uzmanlar, anne adaylarını, gebelikte hekime başvurmadan ilaç kullanılmaması konusunda uyardı.

Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat!
  • Son Dakika / Yerli Diziler
  • 30 Ocak 2011
  • Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat! için yorumlar kapalı
  • 376 KEZ OKUNDU

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Gebelikte İlaç Kullanımı’ konulu panel düzenlendi.


Panelde Op. Dr. Ömer Lütfi Tapısız ve Op. Dr. Şadıman Altınbaş konuya yönelik soruları yanıtladı.


Başhekim Doç. Dr. Ümit Göktolga, ‘gebelikte ilaç kullanılmamalı’ ya da ‘her ilaç kullanılabilir’ şeklindeki bazı genellemelerin yanlış olduğuna dikkat çekti.


Göktolga, hekim kontrolünde, uygun dozda kullanılabilecek ilaçlar olduğunu belirterek, “Gebeliğin her dönemi ilaç kullanımı açısından ayrı özelliklere sahiptir. Bunlar içerisinde ilk üç ay (1. Trimaster) en önemli olan dönemdir.” dedi.


Op. Dr. Ömer Lütfi Tapısız; gebelikte ilaç kullanırken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Gebeliğin ilk ayında ilaç kullanımında ya hep ya hiç kuralının geçerli olduğunu söyleyen Tapısız, “Yani bir aylık bir gebe ilaç kullandığında ya bebeğe hiçbir zarar vermez ya da düşüğe neden olur.” diye konuştu.


Türkiye’de gebelik sırasında ilaç kullanım oranının çok yüksek olduğuna işaret eden Tapısız, gebelik sırasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç kullanma oranının yüzde 90 olduğunu aktardı.


Gebelikte ilaç kullanımı nedeniyle ya da kimyasallara maruz kalınması sonucu çocukta oluşabilecek anomalileri önlemek için doktora başvurmadan ilaç alınmaması gerektiğini vurgulayan Tapısız, “Oluşabilecek anomaliler çocuğunuzun hayatı boyunca taşıyacağı olağan dışı bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarını içermektedir.


Siz de bu anomalliklerin sorumlusu olmayın.“ dedi.


AĞRI KESİCİLERE DİKKAT


Op.Dr. Şadıman Altınbaş ise anne adaylarının ağrı kesicileri kullanırken çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


Altınbaş, şöyle dedi: “Tüm ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Eğer ağrı kesici kullanmanız gerekiyorsa parasetamol içerikli ilaçlar kullanın.”


Gebelikte gerekli durumlarda antibiyotik kullanılabileceğini dile getiren Altınbaş, “Bu antibiyotikler ve dozları mutlaka doktor kontrolünde, önerilen sürede olmalıdır.” diye konuştu.


Altınbaş, anne adaylarının, gebeliklerinin ilk üç ayında kesinlikle bitkisel içerikli olsa dahi saç boyaları kullanmaması, saç düzelticiler, perma gibi işlemleri yaptırmamaları gerektiğinin altını çizdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ