Haber 16

İsrail büyük elçiliğini bastılar

Başbakan Erdoğan’ın 12 Eylül’de yapacağı Mısır ziyareti öncesi Kahire karıştı. Bir grup protestocu…

İsrail büyük elçiliğini bastılar
  • Dünya / Son Dakika
  • 10 Eylül 2011
  • İsrail büyük elçiliğini bastılar için yorumlar kapalı
  • 299 KEZ OKUNDU

Başbakan Erdoğan’ın 12 Eylül’de yapacağı Mısır ziyareti öncesi Kahire karıştı. Bir grup protestocu İsrail Büyükelçilik binasını bastı. Mısır İçişleri Bakanlığı’na göre başkent Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği önünde polis ile göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 450 kişinin yaralandı.



Binayı dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan göstericiler, içeri girerek çok sayıda evrakı da ele geçirdi. Katar’ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.



EVRAKLAR HAVAYA SAÇILDI


Kahire’deki İsrail Büyükelçiliğine giren 30 kadar protestocu büyükelçilikteki bazı evrakları ele geçirerek tahrip etti. Görgü tanıkları da protestocuların İsrail Büyükelçiliği’nden çıkarttıkları bazı evrakları büyükelçilik önünde havaya saçtıklarını söylediler.


Elçilik çevresinde görev yapan askerlerin protestocuları elçilik binasından uzaklaştırmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Protestocuların büyükelçiliğe girişi sırasında çıkan çatışmada 15 kişinin yaralandığı öğrenildi.


İSRAİLLİLER ÜLKEYİ TERKEDİYOR


Mısır Devlet televizyonu ve El Arabiya uydu kanalı şiddet ve öfke dolu bir günün ardından İsrail Büyükelçisi’nin Mısır’dan ayrıldığı haberini verdi. Mısır Devlet televizyonu haberinde büyükelçi, ailesi ve büyükelçilik çalışanlarının İsrail’e ait bir uçakla ülkeden ayrıldıklarını belirtti.


OBAMA ENDİŞELİ


ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.


POLİSİN TÜM İZİNLERİ İPTAL


Mısır Başbakanı İsam Şerif’in Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği’ne girmesiyle ilgili olarak kabineyi kriz toplantısına çağırdı.


Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği’ne girmesi üzerine İçişleri Bakanlığının da polisi alarm durumuna geçirdiği ve tüm izinleri iptal ettiği açıklandı.


Polis ile İsrail Büyükelçiliği’ne girmeye çalışan göstericiler arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin yaralandığı, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı kaydedildi.


MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI RESMİ GEZİYİ YARIDA KESTİ


Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.


YABANCI GÜÇLERİ PARMAĞI İMASI


Mısır’ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.


Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa’ya yaptığı resmi geziyi , İsrail’in Kahire Büyükelçiliği’nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire’ye döndü.


Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrail Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı. Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ