Haber 16

Kılıçdaroğlu Diyarbakır’dan umutlu

DİYARBAKIR- AK Parti ile BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar arasında geçen Diyarbakır’daki…

  • Politika / Son Dakika
  • 31 Mayıs 2011
  • Kılıçdaroğlu Diyarbakır’dan umutlu için yorumlar kapalı
  • 330 KEZ OKUNDU


DİYARBAKIR- AK Parti ile BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar arasında geçen Diyarbakır’daki seçim yarışında kez CHP de MHP de var.

Seçim sonuçlarına ne kadar yansır bilinmez ama hem CHP hem de MHP yıllardan sonra ilk kez bir seçim heyecanı yaşıyor.


CHP’deki bu değişimin nedeni yıllardır doğulu seçmene sırtını dönen partinin Kılıçdaroğlu liderliğinde yeniden insanların kapısını çalması, Kürt sorununa çözüm önermesi. MHP’deki heyecanı ise hepimiz biliyoruz. 13 yıllık liderliği döneminde ilk kez genel başkan olarak Diyarbakır’a gelecek olan Bahçeli heyecanı bu.


Diyarbakır gezimizde ikinci durağımız CHP. En son öldürülen PKK’lıları protesto etmek için yapılan kepenk kapatma eylemine destek verildiği tartışmasıyla gündeme gelen CHP merkez seçim bürosunda bir dönem siyasetin ağır toplarından eski Bakan, CHP’nin 1. sıra milletvekili adayı Salih Sümer’i ziyaret ediyoruz.,


İlk sorumuz tartışmalara neden olan CHP’nin kepenk kapatma kararı. CHP içinde ve dışında tartışmalara neden olan bu kararla ilgili Sümer çok rahat. “Dünyayı bıraktı, şu kapıyla uğraştı” diye tartışma konusu seçim bürosunun kapısını işaret eden Sümer, “Seçim bürosu insanlarla iletişim için açılır. Kimse yoksa neden açılsın. Bu kapıya kilitlendiler öyle olunca kapalı bankaları, kapalı karakolları, resmi kurumları göremediler” dedi.


 


 CHP 2002’DEN BU YANA SIRTINI DOĞU’YA DÖNDÜ


Yeni CHP ile aktif siyasete dönen Salih Sümer’e ikinci sorumuz, “Geçen seçim arasında CHP açısından bir farklılık olup olmadığı. Sümer’in buna yanıtı çok net:
“CHP yalnız Diyarbakır’da değil doğu ve güneydoğuda yoktu. Partiler, genel başkanlar bu bölgelere gitmezlerse, sırtlarını çevirirse bölge halkı da onlara teveccüh göstermez ve onlara oy vermez. 2002’den bugüne sırt çevirdiler, Diyarbakır’a bakmadılar. Diyarbakırlıların ellerini sıkmadılar. Buranın sorunları ile ilgilenmediler. Siz Ankara’dan buraya gelmişsiniz. Eviniz Ankara’da. Eve gitmezseniz ev sizin olmuyor.”


HALK CHP’YE KUCAĞINI AÇTI


Kılıçdaroğlu’nun doğu ve güneydoğu illerine bir değil hatta ikişer kez gittiğine dikkat çeken Sümer bunun olumlu sonuçları olduğunu belirterek şunları söylüyor:
“CHP’ye yüzünü, sırtını çeviren halk güler yüzle herkesi kucaklayan, il il gezen Sayın Kılıçdaroğlu’na kucağını açtı. İnşallah iktidarda sözleri de yerine getirirse doğu ve güneydoğudaki sıkıntılar hallolur.”


ŞİMDİ Başbakan DOĞU’YA GİDEMİYOR!


Sümer’e Başbakan’ın “Sivas’ın doğusuna gidemiyorlar” sözünü hatırlatıp, “Artık bunun karşılığı kalmadı o zaman” diyoruz. Sümer işin artık tersine döndüğünü düşünüyor ve “Bugün Başbakan kendisi Hakkari’ye gidemiyor” diyerek şu eleştirileri sıralıyor:


“AKP buraya gelerek ‘Bu sorun bizim sorunumuz, Kürt sorununu biz çözeriz’ dedi ama bir şey yapmadı, boş vaatlerde bulundu. Doğu ve güneydoğudaki insanları kandırdı ondan sonra Muş’a gitti ve ‘Kürt sorunu yoktur’ dedi. Başbakana halk bu kadar teveccüh gösterdi ama sırtlarını çevirdiler. Şimdi de halk sırtını çevirdi. Hakkari’ye gitti polislerle miting yaptı. Batman’ı gördüm; 4 tane helikopter uçuyor. Sanki işgal altında bir yere gidiyor Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı. Bunlar görülüyor. Halkın gözü açılmış, halk uyanmış durumda. Kimse kimseyi kandıramayacak. Ben sizi bir kez kandırırım ikinci kez kandıramam.”


AK PARTİ OYLARI DÜŞECEK!


Yılların politikacısı Sümer’e AK Partinin oylarının düşüp düşmeyeceğini soruyoruz. Sümer iddialı: “Bana göre Türkiye’de ciddi bir oy kaybına uğrayacak. Ama doğu ve güneydoğuda çok daha fazla oy kaybına uğrayacak. İnsanlar iki kez kanmaz.”


BAĞIMSIZLARA MAĞDURİYET DESTEĞİ


Herkes Diyarbakır’da seçimin sonucunu merak ediyor. Kentte bağımsız adayların gücü hissedilir ölçüde yüksek. Bu durumu doğal karşılayan Sümer’in yorumu şöyle:
“Doğu ve güneydoğu halkı bağımsız milletvekillerine mağdur oldukları için daha fazla önem veriyor. Temsil hakkı engelleniyor, partileri adına giremiyorlar. Son YSK kararıyla bağımsızları bile engellemeye çalıştılar. Halk da mağdurdan yana.”


DİYARBAKIRLI NE İSTİYOR?


Sümer’e göre Diyarbakırlının ne istediği önemli. “Diyarbakır huzur istiyor, aş istiyor, iş istiyor, kardeş kanının biran önce durmasını istiyor. Sadece Diyarbakır değil bütün Türkiye bunu istiyor.”


CHP iktidarında bunların sağlanacağını söyleyen Sümer Kılıçdaroğlu’nun, “4 ay içinde gerçekleştiremezsem genel başkanlıktan çekilirim” sözlerinin önemli olduğuna dikkat çekiyor.


Başbakan’IN SON ÇIRPINIŞLARI


Başbakan seçim meydanlarında CHP’nin Kürt sorununun çözümünde yaptığı politika değişikliğini eleştirerek Silivri-Kandil hattından bahsediyor. Bu sözlerin karşılığı olmadığını söyleyen Sümer, “İster Silivri ister Kandil desin onu muhattap almayız. Halkın istediği önemli. O son çırpınışları” diyor.


Gözler CHP’nin Diyarbakır mitinginde. Kılıçdaroğlu’nun vereceği mesajlar bekleniyor. İyi bir miting yapacaklarını anlatan Sümer CHP’nin 1. sıra adayı olarak herkesi mitinge davet etti, “Herkes bizim misafirimizdir, davetlimizdir. Başlarımızın üzerinde yerleri var” dedi.


 


DİYARBAKIR BAHÇELİ’Yİ DE KUCAKLAMALI


Sümer’in Bahçeli’nin yıllardan sonra Diyarbakır’da yapacağı miting için de söylediği çok çarpıcı da bir çağrı var. Bahçeli’nin ılımlı biri olduğunu söyleyen Sümer, “Diyarbakır Bahçeli’ye de kucak açmalı. Türk Kürt kardeşliği pekiştirilmeli” dedi.


CHP OYLARI YÜZDE 100 ARTACAK


Bir önceki seçime göre CHP’nin daha haraketli olduğunu gördüğümüz Diyarbakır’da bunun seçim sonuçlarına yansıyacağı kesin. Kadınlar, gençler yoğun bir çalışma içinde. Günde 2 bine yakın evi ziyaret ediyorlar. Konuştuğumuz herkes CHP’nin oylarının yüzde 100 artacağını söylüyor, bu da bir önceki seçimde 8 bin olan oyun 16 bine çıkması demek ama bu oy oranıyla da bir milletvekili çıkarmak sürpriz olacak. CHP’liler işte o sürprizi yapmakta kararlı. Beklentileri 6 bağımsız, 4 AK Parti, 1 de CHP.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ