Haber 16

Komşu Kredisini Tüketti

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Yunanistan’ın kredi notunu bir kez daha…

Komşu Kredisini Tüketti
  • Dünya / Son Dakika
  • 14 Haziran 2011
  • Komşu Kredisini Tüketti için yorumlar kapalı
  • 318 KEZ OKUNDU

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Yunanistan’ın kredi notunu bir kez daha düşürerek ülkeyi dünyanın kredibilitesi en düşük ülkesi konumuna yerleştirdi.

Bu, kuruluş gözünde Yunanistan’a kredi verilmesinin ‘tehlikeli’ olduğu anlamına geliyor. Yunanistan’ın üç kademe birden düşürülen notu B’den, en düşük kademe olan CCC’ye indi. S&P yetkililerine göre Yunanistan 2013 yılına dek borç geri ödemelerinden en az birini yapamayacak. Yunan hükümeti ise kararın yeni finansman kaynakları bulma çabalarını gözardı ettiğini savundu.

YENİ PAKET PARLEMENTODA

Atina yönetimi Avrupa Birliği ve IMF’nin 110 milyar euro tutarındaki destek paketinin koşulları doğrultusunda, yeni kemer sıkma önlemleri almaya hazırlanıyordu. Ek önlem paketi, bu hafta parlamentoda görüşülecek. Sendikalar ise önlemlere tepki olarak Çarşamba günü genel greve gitmeye hazırlanıyor. Yunanistan’ın borçlarını ödeyememiş duruma düşmemesi için mali sektörde de alternatif formüller aranıyor. Avrupa bankaları vadesi yaklaşan Yunan tahvillerinin yerine yenilerini almak üzere yetkililerle müzakereleri sürdürüyor.

HÜKÜMETE ZAMAN KAZANDIRABİLİR

S&P ise AB’nin Yunanistan’ın borçlarında yeniden yapılandırmaya gitmesinin olası olduğunu savundu. Kuruluş böylesi bir durumu alacaklılar için daha dezavantajlı koşullar içereceğinden, bunu borçların ödenmemesi yani temerrüt olarak algılayacağını kaydetti.

Yunan Maliye Bakanlığı ise bir açıklama yayınlayarak “Söz konusu karar halihazırda çeşitli kuruluşlar ve IMF ile yürütülen ve Yunanistan’ın önümüzdeki yıllardaki finansman ihtiyaçları için uygun bir çözüm bulunmasını hedefleyen görüşmeleri gözardı etmektedir” dedi.

Credit Agricole gibi büyük bankalar, Yunanistan’ın borç vadelerini uzatma fikrine destek vermişti. AB liderleri de Yunanistan konusunda atılacak ek adımları 23 Haziran’daki zirvelerinde görüşecek. Yunan hükümeti ödemelerini yapabilmek için vergileri artırıp kamu harcamalarını başta planlanandan daha fazla kesmeye karar vermişti.

Planlar ülkede haftalardır devam eden protestolara yol açarken, muhalefet hükümetin pakete geniş tabanlı bir destek sağlama girişimlerini reddetti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ