Haber 16

Modanın yeni keşfi: ‘Eski Dünya’

Vogue dergisinin 2010 Kasım sayısında yer alan frapanlıktan uzak ve ayrı bir coğrafyadan gelen stiller, moda çekimi hakkındaki klişe fikirleri yıktı.

  • Son Dakika / Yerli Diziler
  • 19 Aralık 2010
  • Modanın yeni keşfi: ‘Eski Dünya’ için yorumlar kapalı
  • 375 KEZ OKUNDU


Kezban Karagöz’ün yazısı  


 Dünyanın farklı ülkelerinde ya da kıtalarında yayımlanan moda dergileri, ülkemizdekilerinin aksine, ‘Batı’dan ibaret olmak’ tarzının çoktan dışına çıktı.


Türkiye’de moda dergilerindeki çekimlerin teknik açıdan Avrupa’daki çizgiye çok yakın olduğu bir gerçek. Fakat diğer taraftan moda çekimlerinde tek seslilik hakim. Birkaç moda dergisini alıp baktığınızda hemen hemen aynı tarz, aynı mantıkla çekilmiş resimler görüyorsunuz. Ekseni Doğu’ya kaydı denen bir ülkede yapılan bazı çekimler neredeyse pornografi seviyesinde. Buna en çok şaşıranlarsa yine Avrupalılar. Bir derginin moda çekimleri için ülkemize gelen bir süper model, çekimlerin konsepti için, halkı Müslüman bir ülkede bu derece frapan işler yapılmasına çok şaşırdığını söylüyor.


Bizdekiler ‘Batılılar kadar ‘cesur’ pozların çekilebileceğini ispat etme derdindeyken Avrupa tabir yerindeyse yeni hazineler peşinde. Örneğin bir süredir Türkiye’de yayın yapan Vogue’un Almanya edisyonunda yayımlanan fotoğrafları Tibet’ten bir rüzgâr estirmiş adeta. Tam anlamıyla orijinal. Frapan çağrışımdan uzak. İspanya’da çıkan moda dergisi Bon Magazine ise bir hastalığından ötürü saçları dökülünce kıyafetlerinden eşarp yapan eski bir modelin annesi ile hayatını anlatan Grey Garden filmini moda çekimine dönüştürmüş ve ortaya gerçekten farklı bir çalışma çıkmış.


Ortadoğu’da çıkan moda dergilerine baktığımızdaysa doğrusu pek alışık olmadığımız görsellere rastlıyoruz. Dubai’de, Endonezya’da, Malezya’da yani Müslüman ların yoğun olduğu ama özellikle Dubai gibi çok farklı ülkelerden insanların da yaşadığı yerlerde moda dergileri neredeyse ülkeyle bütünleşmiş gibi. Marie Claire’den Vogue’a birçok dergide dünyaca tanınmış tasarımcıların işleri kadar, ülkenin kültürünü yansıtan işler de yer buluyor. Hem tesettür giyim tasarımcılarının hem de bildiğimiz modern giyim tasarımcılarının aynı çatı altında defile yaptığı moda günlerinin haberleri dergilerde hak ettiği yeri buluyor. Ayrıca simsiyah ve upuzun abayı giymiş bir tasarımcıya da yer veriliyor sayfalarda. Dergiler o ülkenin değerlerini ya da geleneklerini yansıtan kıyafetleri ve bu kıyafetleri taşıyan insanları da benimsemiş. Aynı dergilerin Türkiye edisyonlarına baktığınıza ise çok acı ama ne yazık ki, bu toprakları yansıtmaktan ziyade bu topraklardaki kadınlara başka bir kadını anlatan, başka bir kadına öykünmelerini sağlayan işler görüyoruz.

Zaman – Cumartesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ