Haber 16

20 Yıllık Sultan!

Kazakistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi halen bu görevi sürdüren Cumhurbaşkanı…

20 Yıllık Sultan!
  • Dünya / Son Dakika
  • 04 Nisan 2011
  • 20 Yıllık Sultan! için yorumlar kapalı
  • 321 KEZ OKUNDU

Kazakistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi halen bu görevi sürdüren Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev oldu. Nazarbayev, seçime katılanların yüzde 95,5’inin oyunu aldı.


Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Kuanduk Turgankulov, düzenlediği basın toplantısında dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nazarbayev’in kullanılan oyların yüzde 95,5’ini aldığını söyledi.


Nazarbayev’in resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 95,5’ini aldığını belirten Turgankulov, Senatör Gani Kasimov’un oyların yüzde 1,9’unu, Kazakistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Zhambul Ahmetbekov’un yüzde 1,4’ünü, Tabiat Vakfı Başkanı Meis Eleusizov’un oyların yüzde 1,2’sini aldığını ifade etti.


Sonuçların elde edilen ilk verilere göre olduğunu dile getiren Turgankulov, kesin sonuçların mevzuata göre en geç 12 Nisan 2011’de açıklanacağını kaydetti.


Kazakistan’da anayasa gereği 7 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri Nazarbayev’in aldığı kararla yaklaşık 2 yıl erkene alınmıştı. Nazarbayev, seçimin ardından ülkeyi 2018’e kadar yönetebilecek.


16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Kazakistan’da 71 yaşındaki Nazarbayev ülkeyi 20 yıldan bu yana yönetiyor. Nazarbayev, görev süresinin 2020 yılına kadar uzatılması için başlatılan referandum çalışmaları ile Kazakistan Parlamentosu ve Senatosu’nun bu yöndeki kararlarını reddetmiş, tartışmalar üzerine ülkeyi erken cumhurbaşkanlığı seçimine götürmeye karar vermişti.


Kazakistan anayasasına göre seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından hükümetin istifasını cumhurbaşkanına vermesi gerekiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Danışmanı Yermuhammet Yertisbayev de daha önce yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından hükümette kapsamlı bir değişiklik yapılacağını, yeni kabinede yurt dışında eğitim görmüş kabiliyetli gençlere yer verileceğini söylemişti.


* BÜRKÜT: Kazak Dili’nde Kartal demektir. Kazak halkının sembolüdür. Kazakistan bayrağındaki kuştur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ