Haber 16

7 Aralık Milat Olabilir

Beyaz Saray’ı yoğun bir gündem bekliyor

  • Politika / Son Dakika
  • 30 Kasım 2009
  • 7 Aralık Milat Olabilir için yorumlar kapalı
  • 381 KEZ OKUNDU

 


Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın G-20 zirvesi sırasında yaptıkları ikili görüşmenin devamı 7 Aralık’ta gerçekleşecek. 2 yıl aradan sonra Beyaz Saray’da Obama tarafından kabul edilecek olan Erdoğan, terörden Kıbrıs’a Ermenistan’dan İran ve Ortadoğu’ya kadar birçok konu ele alınacak. Zirvede başta demokratik açılım olmak üzere teröre karşı mücadele ve PKK’nın tasfiyesi konusunda çok önemli adımların atılması bekleniyor. Erdoğan’ın çantasındaki kritik başlıklardan en önemlisi PKK ve terör oluşturuyor.

5 KASIM 2007 DÖNÜM NOKTASI

5 Kasım 2007’de Erdoğan ile Obama’nın Beyaz Saray buluşmasında terörle mücadele konusunda alınan kritik kararlar, bölgede milat oluşturmuştu. Kurulan 3’lü mekanizma ve bilgi paylaşımı PKK ile mücadelede dönüm noktası oluşturmuştu. erdoğan 2 yıl sonra gerçekleşecek bu görüşmede ise Kuzey Irak’daki PKK varlığının tamamen tasfiye edilmesi için ABD ile yürütülen işbirliğinin daha da geliştirilmesini isteyecek. Kıbrıs’taki çözüm süreci ve Türk tarafında yönelik ekonomik izolasyonların kaldırılması için Beyaz Saray’ın desteğini arayacak olan Erdoğan’ın gezi gündemindeki bir başka dosya ise İran ve Ortadoğu. Erdoğan’ın ABD’nin İran’a yönelik sert yaptırım arayışlarına karşı, “Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiye herkes sahip olabilir, nükleer silahlar insanlık için büyük tehdittir ancak diplomasi ve diyalog yolu korunmalıdır” şeklinde karşılık vermesi bekleniyor.


Bu görüşmenin devamı 7 Aralık’ta 26 Eylül’de ABD’nin Pittsburg kentinde yapılan G-20 zirvesi sırasında Erdoğan ile Obama’nın verdiği görüntü uzun zaman konuşulmuştu. Erdoğan ile Obama’nın bu görüşmesinden iki ay sonra iki lider bu kez Beyaz Saray’da buluşacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ