Haber 16

Demirtaş’tan Erdoğan’a cevap

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel’in, Şırnak’ta başkomisere attığı tokat, Bengi Yıldız’ın ise elinde…

Demirtaş’tan Erdoğan’a cevap
  • Politika / Son Dakika
  • 22 Mart 2011
  • Demirtaş’tan Erdoğan’a cevap için yorumlar kapalı
  • 254 KEZ OKUNDU

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel’in, Şırnak’ta başkomisere attığı tokat, Bengi Yıldız’ın ise elinde taşla yol kesmesi tartışmaların odağı oldu.


İktidar ve muhalefet tarafından eleştirilen Tuncel’e, Başbakan Erdoğan ‘densiz’ derken, MHP Lideri Devlet Bahçeli ‘çapulcu’ dedi.


Yıldız ve Tuncel’e yönelik eleştirilere BDP kanadından yanıt gecikmedi. Tuncel’e ‘densiz’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sert sözlerle yüklenen Selahattin Demirtaş, “Densizlikse, sizin elinizde özel güvenlik gücü haline getirdiğiniz polisiniz aracılığıyla, bize yaptığınız densizliğin daniskasıdır” dedi.


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak ile partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısında, son günlerde bölgedeki gelişmeler ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde başkomiseri tokat atmasını değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın nevruz öncesi ve sonrası yaptığı açıklamalarda hükümetin verdikleri mesajı duymadığının anlaşıldığını söyleyen Demirtaş, hükümetin hâlâ körler ve sağırları oynadığını ileri sürdü. Demirtaş, şöyle dedi:


POLİS AKP’NİN EMRİNDE


“Diyarbakır, Batman, Viranşehir, Hakkari, Yüksekova, Silopi’de, Cizre’de birçok yerde son derece hukuksuz, hiçbir müdahale gerekçesi olmamasına rağmen. Çok ilginçtir altını çizerek


TUNCEL’DEN TOKAT SAVUNMASI
Nevruz kutlamaları sırasında polise attığı tokatla gündeme oturan BDP Milletvekili Sabahat Tuncel, kendini savundu. Detaylı bilgi için TIKLAYIN!..


ifade ediyorum; Yasal açıdan hiçbir müdahale koşulu oluşmamsına rağmen polisin aşırı güç kullanımı, çok sert müdahaleler gerçekleştirmesi hükümetin herhalde mesajlarımıza, taleplerimize verdiği bir yanıt oldu. Biz şundan artık eminiz ki doğrudan hükümetten emir alarak yerel inisiyatifle değil, merkezi bir inisiyatifle hükümetten emir alarak bu müdahaleler gerçekleşiyor. Polis AKP’nin emrinde, hükümetin değil. AKP’nin emrinde çalışır posizyona düşmüş durumda müdahaleler çok sert, çok orantısız, kadın, çocuk özellikle hedeflenerek saatlerce gaz bombalarıyla, coplarla, kalaslarla insanlar meydanlarda işkencelerden geçiriliyor. Maalesef coşkulu nevruz kutlamaları ve bu müdahaleler Türkiye medyasında yer almıyor. Dünyanın başka bir yerinde bunlar yaşansa belki de günlerce medyanın işleyeceği konular medyada yer almıyor. 4 gün içerisinde 3 milyondan fazla insan alanlarda nevruzu kutluyor. Ama bunlar Türkiye’de malasef haber değeri taşımıyor. Ya da birçok yerde küçük çocuklardan kadınlara kadar, kadınlar saçlarından yerlerden sürüklenerek kalas ve coplarla işkencelerden geçiriliyor. Bunlar yayınlanmıyor”


KEŞKE YAŞANMASAYDI


Demirtaş, nevruz kutlamalarında “Keşke olmasaydı”, “Keşke yaşanmasıydı” dedikleri olaylar olduğunu söyledi. Demirtaş, “Milletvekili arkadaşlarımızın özellikle içinde bulundukları durum sayın Tuncel ve sayın Bengi Yıldız’ın içinde bulundukları durum bizler açısında da, ‘Keşke yaşanmaydı’ dediğimiz durumlardı” dedikten sonra şöyle konuştu;


“Ama öncesine yönelik özellikle milletvekillerimizin kontrollerini kaybetmesine neden olan önceki olaylar yansımayınca, Türkiye kamuoyu tarafından görülmeyince bilinmeyince mesele de anlaşılmıyor. Sayın Başbakan bu durumla ilgili en hafif tabir olarak ‘densizliği’ kullanıyor. Orada bir milletin vekili var. O milletin vekili, milletin temsilcidir. Milletin temsilcisine polis gaz sıkacak, basınçlı su sıkacak, küfür edecek, hakaret edecek buna karşı tek bir soruşturma açma ihtiyacı duymayacak, tek bir cümle sarf etmeyeceksiniz. Ama milletin temsilcisi, devlet temsilcisine fiili bir durumda bulundu diye kıyameti koparıp savcıları göreve çağıracaksınız. Bunun da adı en hafif deyimiyle iki yüzlülüktür. Silopi’de, devletin polisi dediğimiz aslında AKP’nin polisi, milletvekilimizin bacağını kırdığında ki kendisi hala yurt dışında hala tedavi görüyor. Açıklama yapmayan, yapma ihtiyacı duymayan bu nasıl bir densizliktir. Demeyen, diyemeyen bir Başbakan’ın bugün çıkıp nevruzda yaşanan bu kadar şiddet olayını, halkın üzerine bu kadar baskıyı örtbas etmek istercesine BDP’liler şiddet kullanıyor demesi iki yüzlülüktür. Vicdansızlıktır”


POLİS, DEMİRTAŞ’I DA TARTAKLAMIŞ



Demirtaş, Şanlıurfa’da pazartesi günü yapılan nevruz kutlamasının alana girişinde polisin bir genel başkan, milletvekili olarak kendisini tartakladığını öne sürdü. Bu görütülerin polisin elinde olduğunu ve medyaya aktarmasını isteyen Demirtaş, daha önce birçok milletvekilleriin polis tarafından defalarca saldırıya uğradığını ileri sürdü. Küfür, hakaretlere maruz kaldıklarını ancak açıklama ihtiyacı duymadıklarını anlatan Demirtaş, şöyle dedi:


“Densizlikse sizin elinizde özel güvenlik gücü haline getirdiğiniz polisiniz aracılığıyla bize yaptığınız densizliğin daniskasıdır. Çıkın bunlara cevap verin kadın, çoluk- çocuk demeden kalaslarla yerlerde sürükleyip. Coplarla yasal sınırları, müdahale durumunu aşan yurttaşları düşmanca görüp öldüresiye döven anlayış densizlik olmuyor da buna karşı arzulamadığımız, ‘Keşke olmasaydı’ dediğim durum ortaya çıkınca miletvekillerimize yönelik savcıları göreve çağıracaksınız. Sayın Sevahir Bayındır’ın bacağını kıran polis hakında ne yaptın sayın Başbakan? Bir miletin vekili Silopi’de orada Sabahat hanımın içine düştüğü durumun yaşandığı şehirde bir miletvekilinin bacağı kırıldı açıklama yaptın mı? İçişleri Bakanı bir milletvekili senin emrindeki polis tarafından dövülürken açıklama yaptın mı? Kendi polisinle ilgili soruşturma yaptın mı bunları açıkla önce? Bugünlere gelirken geçmişte neler yaşandı o miletvekilerimiz o duruma gelinceye kadar orada neler yaşandı bunları açıklayın önce”


POLİS DAKİKALARCA GAZ BOMBASI ATTI


Olaylarla ilgili milletvekili arkadaşlarıyla görüştüğünü belirten Demirtaş, arkadaşlarının polisin dakikalarca gaz bombası attığını aktardığını anlattı. Diyarbakı’da helikopterden gaz bombası atıldığını, Batman, Silopi’de gaz bombaları kullanıldığını söyleyen Demirtaş, “Siz kime ne müdahalesi yapıyorsunuz? Düşman mı, düşman kuvvetleri mi var? Milletvekilerim oradaki aşırı müdahaleyi durdurmaya çocukları kadınları ölümden kurtarmaya çalışıyor. Bunlar niye görülmüyor? Medya niye bunları vermiyor = Sayın Başbakan bunları niye açıklamıyor? Bunlar bilinmeyince, görülmeyince sanki ortalık güllük gülistanlık, sanki ortada AKP’nin kaos planı yok, BDP şiddet kulanmaya çalışıyor. Böyle bir şey yok; zinhar reddediyoruz. Nevruzda ‘En barışçıl şekilde taşkınlık olmadan geçmesi için çaba sarf edeceğiz’ dedik. Bu çabayı sarf ettik. Ama, her yerde özellikle emir almışçasına aşırı güç kullanıldı. Maalesef bugün böylesi bir tablonun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bunların görülmesi lazım” dedi.


Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın nevruz vesilesiyle de tavrını bir kez daha ortaya koyduğunu, bölgedeki müdahalelerde abartılı gaz kulanıldığını, milyonlarca Kürd’ün meydana çıkıp barış istediğini ifade ederken, “Sayın Başbakan’a şunu ifade ediyorum. Kürt halkından korkmayın. Korkacaksanız yaptığınız, kendi zulümünüzden korkun. Sizi götürecekse, kendi zulmünüz götürecek. Örtmeye çalıştığınız zulümünü götürecek. Bunu bilmenizde fayda var” dedi.


TATLISES VAKASIYLA PARTİMİZİN BİR İLGİSİ YOK


Demirtaş, İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan İbrahim Tatlıses soruşturmasında komplo operasyonuyla tutuklanan parti yöneticileri olduğunu söyledi. Demirtaş, “Arkadaşlarımız, Tatlıses saldırısıyla ilişkilendirilmeye çalışılarak en azından medya üzerinden özellikle de AKP’ye yakın medya üzerinden kirli propaganda yürütülerek tutuklandı. Tutuklanan arkadaşlarımızın veya herhangi bir partili yetkilimizin asla Tatlıses vakasıyla hiç bir ilişkisi yoktur. Böyle kirli, alçakla tezgahın içinde asla olmadık, olmayız. Bunun bilinmesini istiyoruz. Fakat bu komplonun adım adım nasıl gerçekleştiğini de her halde önümüzdeki yargılama süreçinde ortaya çıkaracağız. Bu kirli tezgah bir şekilde partimizle ilişkilendirilmeye çalışılyıyor, ülkücü mafyanın gerçekleştirdiği, arkasında derin güçlerin olduğu bu tezgah partimizle ilişkilendirilmeye çalışılıyor, seçim öncesinde BDP vurulmaya çalışılıyor” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ