Haber 16

Domuz gribinden sonra hangi grip var

Kuş gribi, Domuz gribi derken şimdi sırada hangi grip var.

Domuz gribinden sonra hangi grip var
  • Sağlık / Son Dakika
  • 29 Kasım 2009
  • Domuz gribinden sonra hangi grip var için yorumlar kapalı
  • 389 KEZ OKUNDU

Domuz gribi can almaya devam ederken, sıra atlara geldi. Türkiye Jokey Kulübü’nün Karacabey Hara’sında gribe yakalanan İngiliz atların 3’ü öldü, 30’u ise tedavi görüyor

Kuş gribi, domuz gribi derken şimdi de at gribi ortaya çıktı. İngiliz atı yetiştiren Karacabey Pansiyon Hara’daki atların hastalanması üzerine Türkiye Jokey Kulübü (TJK), Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Tarım Bakanlığı’ndan uzmanlar çağırdı.

HARA TAMAMEN KARANTİNAYA ALINDI

730 cins atın bulunduğu harada inceleme yapan veterinerler, atların 33’ünün gribe yakalandığını saptadı. Hasta atların tamamının 1 yaşından küçük olduğu harada, gribin daha fazla yayılmaması için karantina uygulaması başlatıldı. Antibiyotik kullanımına başlanan taylardan tedaviye cevap vermeyen 3’ü öldü. Gribe yakalanan 30 attan 6’sının ise durumu ağır.

İNSANA BULAŞMA İHTİMALİ VAR

Amerikan Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi kayıtlarında ‘Eastern Equine Encephalitis’ olarak geçen at gribi virüsünün, kuş gribine yakalanmış tavuk ve kuşlardan, sivrisinekler aracılığıyla taşınmış olabileceği belirtiliyor. Merkezden verilen bilgiye göre virüsün atların kanına ya da yiyeceklerine karışmasının yeterli. Atlar üzerinde kesin öldürücü olan bu gribin, nadiren de olsa insanların ölümüne yol açabileceği belirtiliyor. Konuya ilişkin olarak star’a açıklamalarda bulunan TJK Genel Müdür Yardımcısı Burak Konuk ise atların gribe yakalanmasının normal olduğunu belirterek şunları söyledi. “Atlarda da zaman zaman burun akıntısı, grip gibi hastalıklar görülebilir. At gribi tıpkı insanlardaki gribe benziyor. Ateş, burun akıntısı gibi semptomları var. Atlar tedavi edilmediği takdirde virüs ciğerlere yerleşebilir ve 3 tayımız da olduğu gibi maalesef ölümle karşı karşıya kalabiliyor. Ancak şunun altını özellikle çizmek istiyorum, at gribi insana geçmiyor” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ