Haber 16

Fransa’da yasa tasarısı onaylanacak mı?

Fıransa’da bugün yapılacak Ermeni Soykırım’ı yasası Meclis’ten geçerse Türkiye ile Fransa ilişkileri ne duruma gelecek?

Fransa’da yasa tasarısı onaylanacak mı?
  • Dünya / Son Dakika
  • 22 Aralık 2011
  • Fransa’da yasa tasarısı onaylanacak mı? için yorumlar kapalı
  • 354 KEZ OKUNDU


Fransa Ulusal Meclisi’, ‘Soykırım’ı inkara ceza öngören yasa tasarısını görüşmeye başladı.

Fransız Parlementosu’nda şu sıralar, tasarıyı hazırlayan milletvekili Valerie Boyer konuşma yapıyor.

Bu yasa teklifini iki maddesi var.  Bu metin içinde gerekli cezai yaptırımlar öngörülüyor. Soykırım kurbanları da ele alınıyor. Bu bağlamda, soykırım suçlarının tartışmaya açılması da gündeme getiriliyor.

Türkiye Ermeni Soykırımı’nı kabul etmezse, bu yasanın daha da ileri götürülmesi gündeme gelebilir.

Bizim topraklarımızda yasalarımızla tanıdığımız soykırımı inkar eden vatandaşlarımıza ilişkin bir yasadan bahsediyoruz. Türkiye’ye karşı bir yasadan bahsetmiyoruz.

 

BASKILAR

 

Bu yasanın gündeme gelmesinden sonra bazı ülkeler bize baskı uyguluyor. Biz böyle bir baskı altında yasamaa yapmayacağız. Cumhuriyetimizin içişlerine ciddi bir müdahale sözkonusudur. Ekonomik yaptırımlardan bahsedilmektedir.

Dost olan büyük Türkiye’yle bu tehditlerin bağdaşmadığını düşünüyorum. Hiçbir ülkeye karşı alınmış bir adım değildir. Bu tür yasaları oylayan hiçbir ülke Türkiye’yle ticari ilişkileri baskı altına almamıştır. Fransa ile Türikye arasında çok ciddi bir ticari hacim sözkonusudur.

Tarihte yaşananları farklı yorumlayanlara farklı bakmalarını öneriyorum. Dünya Ticaret Ticaret örgütüdür sözkonusu ülke. Ayrımcılık uygulamamalıdırlar.

 

HARAKET İDDİASI

 

Fransa’da Ermeni kökenli 600 bin vatandaş yaşamaktadır ve Fransa’ya bağlılıklarını göstermişlerdir. Son 10 yıldır Fransa’ya bakacak olursak, Fransızca Ermeni Soykırımı Kurbanları’na yönelik hakaretler yer almakta bu yönde eylemler artmaktadır. Bu katlanılamaz hakaretlere maruz kalınmasını Fransa’nın dikkatine sunuyorum. Soykırımın reddini cezaya bağlamak son derece normaldir. Fransa’nın soykırımı resmen tanımasıyla büyük bir adım atılmıştır.

1915’te techir edilen, katliama tabi tutulanların anıları adına onların çocukları için insan hakları savunucusu olduğumuzu göstermemiz gerekir.


Fransa’nın meclis gündemine aldığı ve bugün oylayacağı sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de istediği gibi, Türkiye’nin tüm diplomatik çabalarına karşın meclisten geçecek mi yoksa ABD Temsilciler Meclisi’nde olduğu gibi ret mi edilecek?


Türkiye her koldan bastırıyor, ancak Fransa adım adım soykırımların reddinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmeye doğru gidiyor. Türk Meclis heyetinin görüştüğü siyasilerden biri, Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer, görüşme öncesinde şahsi görüşünü açıkladı. Meclis Başkanı, “Tarihin yasalarla kısıtlanmasını kişisel olarak desteklemiyorum. Bu Ermeni sorunu üzerine odaklanan bir girişim değil. Tüm ırkçı ve yabancı düşmanı yorumlar üzerine genel bir metin. Dost ve müttefik ülke Türkiye’yi damgalamak gibi niyet yok” dedi.


SOYKIRIMI ONAYLAMIŞTIK


Partinin Meclis Grubu Başkanı Jean Marc Ayrault, “Fransa’nın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasını öngören yasaya onay vermiştik. Bu tasarı da o ilk metni tamamlayıcı nitelikte…” diye konuştu. 


SİYASİ FIRSATÇILAR


Yasa tasarısının Türkiye’ye yönelik bir saldırı olmadığı görüşünü savunan Ayrault, buna rağmen, ortada siyasi bir fırsatçılık olduğunu düşünüyor. Sosyalist Parti liderlerinin bu açıklamalarına karşın yasaya onay vermeyecek olan milletvekilleri de var. Vekiller, yasanın neden olduğu anlaşılamayan bir aciliyetle gündeme getirilmesinden rahatsız. 


‘TÜRKİYE SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDA!’


Ankara’nın ekonomik yaptırım restine ise Fransız Dışişleri cevap verdi, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero “Türkiye, uluslararası taahhütlerine saygı göstermek zorunda” dedi. 


PEKİ TEKLİF KABUL EDİLİRSE…


Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından teklif yasa haline gelecek.


Meclis genel kurulundaki oturum yerel saat ile 09.30 başlıyor. Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz alacak. Daha sonra siyasi grup temsilcileri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından siyasi parti temsilcileri söz alarak konuşma hakkına sahip. Yasa teklifi, 7 Aralık’ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilmişti.


1 YIL VE 45 BİN AVRO CEZA


Yasa teklifinde, ”Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ”Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını Tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.


O ZAMAN ENGELLEMİŞTİ


Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı. Fransa’daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.


ZİYARETLER İPTAL EDİLECEK


Fransa’daki Türk dernekleri, yasa teklifine yönelik tepkilerini göstermek amacıyla yarın meclis binası önünde bir gösteri düzenleyecek. Fransa’daki Türk dernekleri koordinasyon komitesi, Paris dışından da çok sayıda Türk vatandaşının otobüslerle yarın başkente geleceğini duyurdu. Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nu Ankara’ya geri çekecek. Fransa’nın da diplomatik teamül gereği, Ankara’daki Büyükelçisini Paris’e geri çağırması bekleniyor. Teklifin kabul edilmesi halinde, bakan ve milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa’ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.


2001 yılında kabul edilen yasanın ardından Türkiye eski Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal’ı Ankara’ya geri çekerken, Fransa’ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.


EKONOMİK İLİŞKİLER BOZULACAK


Yasa teklifinin Fransa meclisinden kabul edilmesi, iki ülke arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Yasa teklifini engellemek için Paris’e gelen TÜSİAD ve TOBB temsilcileri, THY’nin satın alacağı çok sayıda Airbus uçağı ve Türkiye’nin gelecek 10 için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu. 2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye, Fransa’nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon avro ile 11. sırada. Fransa’nın en fazla ithalat yaptığı ülkelere sıralamasında Türkiye, 5 milyar 402 milyon avro ile 16. sırada. Fransa’nın 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye’ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon avro. Fransa’nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye’den yaptığı ithalat oranıysa 4 milyar 929 milyon avro.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ