Haber 16

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Parazit, bakteri, virüs yada toksinlerin bulunduğu yiyeceklerin veya su tüketilmesi sebebiyle meydana gelen gıda zehirlenmesi belirli bir alanda birden çok kişiyi etkileyebilir veya salgılar biçimde görülür.

  • Sağlık / Son Dakika
  • 03 Aralık 2015
  • Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 347 KEZ OKUNDU

Parazit, bakteri, virüs yada toksinlerin bulunduğu yiyeceklerin veya su tüketilmesi sebebiyle meydana gelen gıda zehirlenmesi belirli bir alanda birden çok kişiyi etkileyebilir veya salgılar biçimde görülür. Dünyada sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan gıda zehirlenmesi tek bir kişinin yediği besin sonucu zehirlenmesi ile meydana gelir. Bu rahatsızlığın şiddeti zehirlenmeye sebep olan mikroorganizmanın türüne göre değişkenlik gösterir ancak sürekli hafif seyreden bir hastalıktır. Şayet gıda zehirlenmesi yaşlılarda veya bebeklerde meydana geliyorsa daha ciddi seyreder ve hatta ölümlere sebep olabilir. Bunun nedeni bu kişilerin vücutlarındaki sıvı oranı yetişkin bir kişiye göre daha azdır.
Gıda zehirlenmesinin belirtileri yemekten 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresi zehirlenmenin sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
En sık görülen belirtileri;

İshal
Kusma
Mide krampları
Ateş
Ürperti
Halsizlik
Baş ağrısı
Gıda zehirlenmesi bulguları görülmesi bazı durumlarda 1 ila 3 gün arası bulabilir. Bulguların yemekten 2 saat yada 3 gün sonra görülmesi bakterinin cinsine, zehirlenen kişinin genel sağlığına ve bozulmuş gıdadan ne kadar yediğine bağlıdır. Kişi tarafından bozulmuş gıdalar tüketilirse bir süre sonra mide bulantısı başlar. Bunun yanında giderek şiddetlenen mide krampları kişiyi sıkıntıya sokar ve zaman geçtikçe kişide ishal ile kusma görülür. Dışkıda kan olabilir. Bu durumda kişinin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Kişide kusma genellikle 1 yada 2 gün devam eder fakat bazen uzun müddet sürebilir. İshalde 2 ila 3 gün devam eder. 1 hafta boyunca mide krampları ve genellikle mide rahatsızlığı sürer. Zehirlenmelerin çoğunda belirtiler 1 ila 2 gün içinde hafifler fakat kusma 2 günden uzun sürüyorsa ve kanla beraber geliyorsa, kişi çift görme yaşıyorsa, dışkıda kan varsa, konuşma güçlüğü varsa kesinlikle kişiyi en yakın sağlık kuruluşuna götürmek gerekir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ