Haber 16

Hastalıkları Yenmek İçin Kırmızı Et Tüketin

Hücreleri yenileyen kırmızı et, hastalıkları yenmek için çok önemlidir. Akut bir hastalık döneminde, ameliyat sonrası veya ufak bir soğuk algınlığında bile kırmızı et tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu nedenle beslenmemizde düzenli olarak proteine yer vermeliyiz.

Hastalıkları Yenmek İçin Kırmızı Et Tüketin
  • Sağlık / Son Dakika
  • 31 Mayıs 2016
  • Hastalıkları Yenmek İçin Kırmızı Et Tüketin için yorumlar kapalı
  • 410 KEZ OKUNDU

Et ve et ürünleri beslenmemizde almamız gereken önemli besin gruplarından biridir. Et ürünleri vücudumuz için en önemli protein kaynağıdır ve her yaş döneminde proteine ihtiyacımız vardır. Hücreler, vücudun yapıtaşıdır ve en küçük hücrenin bile oluşumundan proteinler sorumludur. Dolayısı ile proteinler hücrelerin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Bu yüzden proteinlerin vücutta enerji olarak kullanılması istenmez; proteinler, hücre oluşumu ve devamını sağlamalıdır. Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel; organların ve kemiklerin gelişimi ve işlevlerini yerine getirmesi, görebilmemiz, sindirim sisteminin çalışması, boyun uzaması, saç ve tırnakların sağlıklı gelişimi gibi pek çok sistemde proteinlerin gerekli olduğunu söylüyor. Kan bizim için hayati önem taşır ve kan hücrelerinin oluşumu için yine proteinler gereklidir. Özellikle kandaki hemoglobin hücrelere oksijeni taşıyan proteindir ve oluşumu için protein kaynaklı besinler, özellikle kırmızı et gereklidir.

HÜCRELERİ YENİLER
Kırmızı et, hücre yenilenmesini sağladığı için hastalıkları atlatırken de çok önemlidir. Akut bir hastalık döneminde, ameliyat sonrası veya en ufak bir soğuk algınlığı için bile protein tüketimi çok önemlidir. Kırmızı et her yaş döneminde gereklidir ancak çocukluk ve ergenlik dönemini geçtikten sonra yaşlılık döneminde aşırıya kaçmadan tüketilmeli, daha çok bitkisel kaynaklı proteinler ve balığa ağırlık verilmelidir. Yetişkinler ve yaşlılar için haftada iki-üç kere kırmızı et tüketimi yeterlidir ve az yağlı tercih edilmelidir. Kırmızı ete en fazla ihtiyaç duyulan dönem; büyüme-gelişmenin en hızlı olduğu çocukluk- ergenlik dönemi ile hamilelik dönemidir. Anne adaylarının da et tüketimine ağırlık vermesi gerekir. Her besin ögesine ihtiyacın arttığı bu dönemde demir ihtiyacı da artar ve günlük 27 mg demir gereklidir.

TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Etin rengi ve kokusu kendine has doğal halinde olmalı, morarma, çürüme olmamalı, rengi parlak ve canlı, veteriner damgalı olmalıdır.
Aşırı et tüketimi bazı kanser türleri, özellikle kolorektal kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Et tüketiminde sağlık açısından dikkat edeceğimiz; miktarı ve pişirme şeklidir.
Her gün ihtiyaç dışında fazla et tüketimi, sebze, salata ve meyve gibi diğer besin gruplarının az tüketilmesi; sadece kanser değil birçok hastalığa neden olabilir.
Her kişinin; cinsiyetine, yaşına ve yaptığı harekete göre tüketeceği et miktarı farklıdır.
Kırmızı et, hayvansal yağ içerdiği için; yağsız et tüketmeye çalışılmalı, yanında bol yeşillik, soğan, sarımsak, brokoli vb. gibi antioksidan ve antikanser sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Etin kendi yağı olacağı için pişirirken yağ ilave edilmemeli, yağda kızartma yapılmamalıdır. Pişirme şekli olarak fırında, haşlama, ızgara tercih edilmelidir.
Sebzelerle, özellikle bol domates ile pişirilirse sebzelerden gelen vitamin ve antioksidanlar ile daha sağlıklı bir yemek olur.
Etin ateşe yakın pişirildiği mangal ise ülkemizde çok tercih edilen bir yöntemdir ancak kömür ateşi ile yakın mesafede pişen etlerde kanserojen etki artar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ