Haber 16

İstanbul için SEL uyarısı!

İlk 6 saatte rekor düzeyde yağmur yağacak. En çok Avrupa yakası etkilenecek. İşte çok önemli uyarılar!

İstanbul için SEL uyarısı!

İstanbul’da alarm verildi. Belediye önlemler almaya başlarken, gece saatlerinden itibaren sıkıntılı saatler yaşanacak. Özellikle Avrupa yakasının çok dikkatli olması gerekiyor, zira şiddetli yağmur en çok bu bölgede etkili olacak. En kritik saatler ise 23.00’den sonraki ilk 6 saat…


İşte Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’ın flaş açıklamaları;


SAAT 23:00’TE BAŞLAYACAK


Çağlar’ın verdiği bilgiye göre İstanbul’u vuracak şiddetli yağmur gece saat 23:00’te başlayacak. Anadolu yakası da yağış alacak, ancak yağışlar özellikle Avrupa yakasında etkili olacak.


İlk 24 saatte metrekareye 160 kilogramın üzerinde yağış düşecek. Yağışların ilk 6 saatlik dilimi çok önemli. Bu dilimde metrekareye 100 kilogram yağış düşecek. Yani kısa sürede aşırı bir yağış görülecek.


İstanbul’da geçtiğimiz Eylül’de yaşanan sel felaketinde metrekareye 205 kg. yağış düşmüştü.


EN ÇOK İSTANBUL ETKİLENECEK


Çağlar, düzenlediği basın toplantısında, Marmara genelinde yağış beklendiğini ancak yağışlardan özellikle İstanbul’un etkileneceğini söyledi.


Balkanlar’dan gelen yağışlı havanın Marmara Bölgesi’ni etkilediğini belirten Çağlar, ”Zaten şu anda Edirne’ye son 48 saatte 40 kilogramın üzerinde yağış düşmüş durumda” diye konuştu.


BU TAHMİNİN GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 90


Tahmin tutarlılıklarının yüzde 90’ın üzerinde olduğuna dikkati çeken Çağlar, şunları kaydetti:


”Çünkü uydu, radar görüntülerini kullanıyoruz. Uzmanlarımızla bunları değerlendiriyoruz ve tahmin olarak ilgililere sunuyoruz. İstanbul Valisi ve Belediye Başkanıyla bizzat görüştüm, gerekli önlemlerin alındığını belirttiler. Ancak halkın da bilinçli olması gerekiyor. Dere yataklarında bulunmamaları, kendi araçlarıyla bu saatlerde yola çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları, daha önce taşkın tehlikesi geçirmişse bodrum katta bulunmamaları gibi basit önlemlerle yağışları daha az zararla atlatılabileceğini umut ediyoruz.”


DENİZCİLER İÇİN DE ACİL UYARI!


Batı Karadeniz’de de denizciler için fırtına uyarısında bulunan Çağlar, gece saatte yaklaşık 50-60 kilometre kuvvetinde fırtına beklendiğini kaydetti.


YAĞIŞLAR KAÇ GÜN SÜRECEK?


Meteoroloji müdürünün verdiği bilgiye göre İstanbul’daki yağış yarın da devam edecek. Cumartesi ve pazar günleri yine İstanbul, Marmara Bölgesi, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz başta olmak üzere aralıklı yağışlar var. Pazartesiden itibaren daha çok kuzey bölgeleri yağış alıyor, ama İstanbul’da yine aralıklı yağışlar görülecek.


HANGİ İLLER ETKİLENECEK?


Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik civarlarında da yağışlı hava hüküm sürecek. Ancak bu illerde 60 kilograma yakın bir yağış söz konusu olduğu için herhangi bir tehlike yok. Ankara için ise öğleden sonra yağış bekleniyor, kuvvetli yağış olmadığı için sel hadisesi beklenmiyor.


SICAK HAVA NE ZAMAN GELECEK?


Çağlar, ”Sıcak hava ne zaman gelecek” sorusu üzerine, havaların sıcak gittiğini, ancak bugünden itibaren yağışlarla birlikte sıcaklığın yurt genelinde 3 ile 5 derece arasında düşeceğini söyledi. Çağlar, hafta sonundan itibaren ise sıcaklıkların 2 ile 4 derece artacağını, tekrar mevsim normallerine döneceğini belirtti.


UYARILAR


AŞIRI YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; gece saatlerinde İstanbul il genelinde aşırı olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, dolu yağışı, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgar v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir.


KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, öğle saatlerinde Trakya, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Çanakkale, Çankırı ile İstanbul’un Çatalca ve Silivri ilçelerinde, akşam saatlerinden itibaren Marmara’nın kuzey ve doğusu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın ile Ankara’nın Beypazarı, Nallıhan, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Güdül ilçelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (su baskını, dolu yağışı, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgar v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerekmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ