Haber 16

İsviçre’de İslam karşıtı referandum!

İsviçreliler ‘Minareler yasaklansın mı?’ sorusunu yanıtlamak için sandık başına gitti. Sonuç yeni tartışmalara gebe. İşte minare yoklamasının sonucu.

İsviçre’de İslam karşıtı referandum!
  • Dünya / Son Dakika
  • 29 Kasım 2009
  • İsviçre’de İslam karşıtı referandum! için yorumlar kapalı
  • 330 KEZ OKUNDU

İsviçre’de bugün yapılan ‘minare yapımına yasak getirilip getirilmemesi’ yönündeki referandumun resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, İsviçreliler yasağa “evet” dedi.


İsviçre gazetesi Blick’in haberine göre, referanduma katılanların yüzde 59’u minare yapılmasına ‘hayır’ dedi.


“Minare yasağına, Evet” komitesi başkanı Walter Wobmann, minare yasağına “evet” denmesini zafer işareti yaparak kutladı.


Bu girişimin kabul edilmesi halinde İsviçre Anayasası’nın dini barışla ilgili 72. maddesine “minare inşası yasaktır” şeklinde kısa bir cümle eklenecek ve federal düzeyde uygulanacak.

İsviçre televizyonları, ilk sonuçlara göre yasağa onay verildiğini duyururken, ülkede Fransızca yayın yapan bir televizyon kanalı, sandıkların kapanmasından yaklaşık yarım saat sonra düzenlediği refarandum programında, sonuçların şaşırtıcı olduğu yorumuna yer verdi.


Refarandum öncesindeki kamuoyu yoklamaları,yasağa hayır diyenlerin oranının daha yüksek olduğunu gösteriyordu.


İsviçre hükümeti ve paramentosu, din özgürlüğü karşı olduğu ve toplumdaki geleneksel hoşgörüye zarar vereceği gerekçesiyle referanduma karşı çıkmıştı.
Nüfusu 7,5 milyon olan İsviçre’de, Müslümanlar yüzde 6’lık bir kesimi oluşturuyor. 300 bin kişilik Müslüman nüfusun çoğunluğunu, savaş sırasında eski Yugoslavya topraklarından kaçan Bosnalı ve Kosovalı Müslümanlar ile Türkler oluşturuyor.


Cenevre’deki merkez cami çeşitli saldırılara uğramıştı


Cenevre’deki merkez camisi bu ay içerisinde çeşitli saldırılara uğradı. Cami çevresinden geçen bir araçtan hoparlörle ezan taklidi yapılmış, caminin mozaikleri atılan taşlarla tahrip edilmiş, geçen hafta da cami girişine pembe boya atılmıştı. Kesin sonuçlarının TSİ 18.00 den itibaren alınması bekleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ