Haber 16

İtalya Başbakanı İtalya’lıları Çok Şaşırtacak

İtalya’da parti içinde isyana liderlik ederek Başbakan Enrico Letta’yı deviren Matteo Renzi, dün hükümeti kurmakla görevlendirildi. Seçimde yarışmadan iktidarı ele geçiren Renzi, Avrupa’nın en genç Başbakanı olacak.

İtalya Başbakanı İtalya’lıları Çok Şaşırtacak
  • Dünya / Son Dakika
  • 18 Şubat 2014
  • İtalya Başbakanı İtalya’lıları Çok Şaşırtacak için yorumlar kapalı
  • 460 KEZ OKUNDU

Parti için muhalefete liderlik ederek 10 aydır iktidarda olan Başbakan Enrico Letta’yı istifaya zorlayan Demokrat Parti Genel Başkanı Matteo Renzi, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Letta’nın cuma günkü istifası sonrası beklenen hamleyi dün yaparak aynı zamanda Floransa Belediye Başkanı olan Renzi’ye hükümeti kurma görevini verdi. Başbakanlık görevine talip olduğunu ilan eden Renzi, kabineyi kurmak için çalışmalara hemen başlayacağını söyledi. Matteo Renzi ilk aşamada bekletilen kurumsal reformları gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

ATANMIŞ BAŞBAKAN

Yeni liderin cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na tekrar çıkıp onay aldıktan sonra en geç cumartesi günü Parlamento’da yemin etmesi bekleniyor. Renzi hükümetinin 12 bakandan oluşacağı ve 5’inin kadın olacağı konuşuluyor. Milletvekilliği bulunmayan Renzi, 2011’den bu yana İtalyanlar tarafından seçimlerde aday olarak yarışmadan göreve gelen üçüncü başbakan.

Aynı zamanda da 39 yaşında Avrupa’nın en genç başbakanı olacak. Ülkede geçen yıl şubat ayında yapılan genel seçimlerden 3 ay sonra Letta liderliğinde kurulan hükümet ekonomik krizle başa çıkmakta yetersiz kalmakla suçlanmıştı.

Yeni First Lady: Öğretmenliği sürdüreceğim

İTALYA’nın genç yıldızı Matteo Renzi, hukuk okuduğu yıllarda merkez sağı desteklerken 2004’te birden saf değiştirip merkez sol lider Romano Prodi’nin seçim kampanyasına gönüllü destek verdi. ABD’ye gidip Demokrat Parti’nin kongresine katıldıktan sonra Obama hayranı olarak döndü. 2009’da belediye başkanı seçildiği Floransa’da bisikletle dolaşan ve pek kravat takmayan Renzi, merkez solun ana partisi Demokrat Parti’nin liderliğini ele geçirip “dinozor” olarak nitelenen eski kuşağa savaş açtı. Renzi’nin izciyken tanıştığı eşi Agnese, geçen hafta ‘First Lady’liğin kendine göre bir unvan olmadığını belirterek, “Üç çocuğumuz var. Annelik dışında edebiyat öğretmenliğini sürdürmek için Floransa’da kalacağım” demişti.

Bisikletli Başbakan

Renzi, kenti bisikletle dolaşıyor, mecbur kalmadıkça kravat takmıyor.

39 YAŞINDA

Demokrat Parti içinde isyana liderlik ederek Başbakan Letta’yı deviren 39 yaşındaki Renzi, seçim yarışına girmeden iktidarı ele geçirerek Avrupa’nın en genç başbakanı olacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ