Haber 16

Kürtaj niçin bu kadar arttı?

Doğum kontrol bilinci oluşmasına rağmen iki yılda kürtaj yaptıran kadın sayısı 10 bin arttı. Peki dini hassasiyete rağmen rakamların yükselme nedeni ne, ilahiyatçılar ne diyor?

Kürtaj niçin bu kadar arttı?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 06 Nisan 2012
  • Kürtaj niçin bu kadar arttı? için yorumlar kapalı
  • 335 KEZ OKUNDU

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre kürtaj yaptıran kadınların sayısı giderek artıyor.Uzmanlar, bunda en önemli etkenin doğum kontrol bilincinin hâlâ oluşmamasından kaynaklandığını düşünüyor.

Artan gayrimeşru ilişkilerden doğacak çocuğun ve annesinin toplum tarafından dışlanıyor olması da bir diğer etken. Her ne olursa olsun kürtaj anne adayı için hem ruhsal hem defiziksel açıdan risk taşıyor. İlahiyatçılar da anne hayatını tehlikeye atan bir durum olmadığı sürece kürtaja cevaz vermiyor.

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yıllara göre kürtaj rakamlarını açıkladı. Açıklamayla birlikte çarpıcı bir gerçek de gün yüzüne çıkmış oldu. 2009 yılında kürtaj yaptıran kadınların sayısı 60 bin 140 iken, 2011 yılında 70 bine dayanmış. Yani 2 yılda neredeyse 10 bin civarında bir artış söz konusu. Üstelik doğum kontrol bilincinin her geçen yıl arttığı da bilinen bir gerçek. Peki, rakamların yükselmesi neden kaynaklanıyor olabilir?

Sosyolog Nil Mutluer’e göre genç nüfusun artması, ailelerin artık eskiye nazaran daha az sayıda çocuk istemeleri ve ekonomik şartların zorluğu bunda etken. Ancak en önemli sebeplerden biri artan gayrimeşru ilişkilerden doğacak çocuğun ve annesinin toplum tarafından dışlanıyor olması. Mutluer, bir diğer önemli etkeni de şöyle açıklıyor: “Bence her şeye rağmen temel sorun doğum kontrol bilincinin yeterince yaygınlaşmaması. Cinsellik ve doğum kontrol bilinci, üzerinde sağlıklı bilgi edinilemeyecek yasak alanlar olarak görülüyor. Oysa, bu konuların üzerinde sağlıklı bir şekilde konuşulması gerekiyor.”

Mutluer gibi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları da ülkemizde doğum kontrol yöntemlerinin iyi bilinmediğini, kürtajın bir aile planlaması yöntemi gibi kullanıldığını söylüyor. Memorial Ataşehir Hastanesi jinekologlarından Opr. Dr. Dilek Aytekin, “Pek çok kişi gebelik oluştuğunda, gebeliği aldırmak suretiyle aile planlaması sağlıyor.” diyor. Sema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşe Gülçin Demirdöven ise yasal olmadığı halde pek çok hastanın istenmeyen gebelikleri 10. haftadan sonra bile sonlandırmak istediğine dikkat çekiyor: “Bu durum, bir canlının hayatına son verme fiili olarak değerlendirilmeli. Bu taleple gelen anne adayları bilmeliler ki bebek, 10. haftadan itibaren küçük bir insan, kürtaj ise cinayettir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ