Haber 16

Mısır’da yağmacılar müzeyede saldırdı!

Mısır’da Mübarek’e karşı isyan sürerken yağmacılar, ünlü Kahire Müzesine girerek, 4 bin yıllık iki firavun mumyasının kafasını kopardı. İş adamları 10 jetle ülkeyi terketti. Okyanus ötesinde de Mübarek’e isyan var.

Mısır’da yağmacılar müzeyede saldırdı!
  • Dünya / Son Dakika
  • 30 Ocak 2011
  • Mısır’da yağmacılar müzeyede saldırdı! için yorumlar kapalı
  • 256 KEZ OKUNDU


KAHİRE MÜZESİ’NE GİREN YAĞMACILAR, İKİ MUMYANIN KAFASINI KOPARARAK KAÇTI


Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler  sürerken yağmacılar, başkent Kahire’deki ünlü müzeye girerek, 4 bin yıllık firavunlar devrine ait iki mumyanın kafasını kopararak kaçtı.


Mısır’ın kıdemli Eski Eser Yüksek Kurulu’nun Başkanı Zeki Havas, “Güvenlik güçleri müzeyi koruyor. Başka zayiat yok” dedi.


New York Metropolitan Sanat Müzesi’nin Müdürü Thomas Campbell, “Kahire’nin 4 bin yıllık eşsiz müzesi tam manasıyla hazinedir. Onun için çok iyi korunması gerekiyor” uyarısında bulundu.


BAZI İŞ ADAMLARI 10 ÖZEL JETLE ÜLKEDEN AYRILDI


Bu arada, Mübarek’e karşı gösteriler bir haftayı doldururken ülkenin önde gelen bazı iş adamları, 10 özel jet uçağıyla ülkeden ayrıldı.


Kahire uluslararası havalimanına gelen uçaklardan İngiltere-Londra-Heahtrow bağlantılı olan, rota değiştirdi. Yarısı Mısırlı yarısı turist yaklaşık 2 bin kişi ülkeyi terk edebilmek için Kahire havalimanına akın etti.


BİR GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ


Hüsnü Mübarek’in gösterileri baltalamak için cezaevlerini boşalttığı ve mahkumları silahlandırdığı iddia edildi. El Feyyum Hapishanesi’nin başındaki general Muhammed El Batran’ın öldürüldüğü, buradan yüzlerce mahkumun firar ettiği açıklandı.


WASHINGTON’DA YAŞAYAN MISIRLILAR, KÜÇÜK ÇOCUKLARIYLA BEYAZ SARAY İLE MISIR’IN WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÖSTERİ DÜZENLEDİ


ABD’nin başkenti Washington’da yaşayan Mısırlılar, Beyaz Saray ve Mısır’ın Washington Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i protesto etti.


Öğle saatlerinde büyükelçilik önünde toplanan grup, daha sonra ellerinde Mısır bayrağı ve pankartlarla sloganlar atarak Beyaz Saray’ın önüne yürüdü.


Bazı Amerikalıların da yürüyüşe katıldığı protesto gösterisinde, Mısırlıların, çocukları, hatta küçük bebekleriyle geldikleri, çocukların da bayrak ve pankartlar taşıyıp sloganlar attığı görüldü.


BİR GÖSTERİCİ, AYAKKABISINI ÇIKARARAK MISIR CUMHURBAŞKANI MÜBAREK’İN RESMİNİN OLDUĞU PANKARTA DEFALARCA VURDU


Göstericiler, İngilizce-Arapça ”Mübarek gitmek zorunda”, ”(ABD Başkanı Barack Obama’ya) Daha çok diktatörlüğü dikte etmeyi bırak”, ”Bu diktatörü desteklemeyi bırak” şeklinde sloganlar attı.


Grup, farklı farklı kişilerden yükselen sloganlara eşlik ederken bu ”çok seslilik” zaman zaman atılacak sloganlar konusunda anlaşmazlık da yarattı. Örneğin, ”Batı, Mısır’a yardım etmenizi bekliyoruz” sloganı bazılarından tepki aldı.


Bir protestocunun da ayakkabısını çıkararak, Mübarek’in resminin bulunduğu bir pankarta defalarca vurduğu protestoda, bir Amerikalı da üzerinde ”savaşa hayır” yazan darbukasıyla sloganlara ritm tutarak eşlik etti.


Mısır’da, büyük yığınların sokaklara dökülmesinde etkili olan sosyal paylaşım ağları ve cep telefonları bu gösteride de kendini gösterdi. Gösteride, birçok kişi ellerindeki cep telefonu kameralarıyla protestoyu kayda alarak, mesajlar gönderdi.


-NEW YORK’TA YAŞAYAN MISIRLILAR DA MÜBAREK’İ PROTESTO ETTİ


New York’ta yaşayan Mısırlılar, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i protesto etti.


BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı’nda toplanan grup, Mısır’da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, ”Halk rejimin değişmesini istiyor” diye slogan attı.


New York ve New Jersey’de yaşayan Mısır asıllılar, uluslararası toplumun ve ABD yönetiminin Mısır’daki rejime değil halka destek vermesini istedi. Ellerinde Mısır bayraklarıyla Mübarek’i istifaya çağıran protestocular, ”Mübarek, git ve insanların yaşamasına izin ver” yazılı pankart taşıdı.


Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mısırlılar, Mübarek’in 30 yıldır başlarında olmasından usandıklarını kaydederek, Mısırlıların daha iyisini hak ettiğini ifade etti. Bazı protestocular, ABD yönetiminin Mısır halkını daha çok desteklemesini, Başkan Obama’nın daha güçlü mesajlar vermesini beklediklerini söyledi.


Gösteri sırasında Mısır’ın BM Daimi Temsilciliği ile konsolosluk binalarının önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.


AFAD, TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ İÇİN SABAH SAATLERİNDE KAHİRE’YE 1, İSKENDERİYE’YE DE 2 UÇAK GÖNDERECEK


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi(AFAD) Başkanı Mehmet Ersoy, Mısır’da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için Türk Hava Yollarına ait üç uçağın sabah saatlerinde, Mısır’a gönderileceğini bildirdi.


Ersoy yaptığı yazılı açıklamada, Mısır’da kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu ülkede yaşayan 750 Türk vatandaşının tahliyesi için yapılan planlamalar çerçevesinde sabah saatlerinde üç uçağın Mısır’a gönderileceğini belirtti.


Uçaklardan birinin Kahire’ye diğer ikisinin de İskenderiye’ye gönderileceğinin belirtildiği açıklama şöyle:


”30 Ocak Pazar günü öğle saatlerinde, Kahire ve İskenderiye’de bulunan El Nozha ve Borg Al-Arab havaalanlarında hazır bulunacak şekilde Türk Hava Yolları’na ait uçaklar Mısır’a gönderilecek. Başkanlığımızca Dışişleri Bakanlığı ve THY Genel Müdürlüğü ile yürütülen koordinasyon sonucunda, şu an itibarıyla Kahire ve İskenderiye’de bulunan yaklaşık 750 vatandaşımızın Mısır’dan tahliyesi gerçekleştirilecektir.”


Daha önce iki uçak gönderileceği açıklanmıştı.


BİR CEZAEVİNDEN BİNLERCE KİŞİNİN KAÇTIĞI İDDİA EDİLDİ


Mısır’da yönetime karşı gösteriler devam ederken, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçtığı iddia edildi.


AFP’nin haberine göre, Mısır güvenlik birimlerinden bir kaynak, kaçışların başkent Kahire’nin 100 kilometre kuzeyine düşen Vadi Natrun’daki cezaevinde yaşandığını söyledi.


Söz konusu kaynak, aralarında İslamcıların da bulunduğu binlerce tutuklunun, cezaevinde gece çıkardıkları isyanın ardından kaçtığını belirtti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ